جوان آنلاین: ایران به خود و ظرفیتهایش نگاه میکند. چشم به داخل دارد و دست همکاری به سوی کشورهای دیگر هم دراز کرده است، اما سیاستهای خود را متأثر از هیچ کشوری و مخصوصاً امریکا تدوین و اجرا نمیکند. بنابراین انتخابات امریکا و نتیجه آن هم برای ایران علیالسویه است. اینکه دموکراتها سکان کاخ سفید را به دست بگیرند یا جمهوریخواهان، حداقل تاریخ چند دهه اخیر نشان داده برای ایران نتیجه یک ترکیب ثابت بوده؛ «دشمنی امریکا با ایران». مقامات کشورمان هم در روزهای جاری از عدم توجه به نتیجه انتخابات امریکا و توجه به ظرفیتها و قدرت درونی و ملی کشور سخن گفتند. از محمدباقرقالیباف و مسعود پزشکیان تا سید عباس عراقچی.
تصورات اشتباه درباره انتخابات امریکا و تأثیر آن بر ایران همچنان نزد برخی جریانات سیاسی در کشورمان خریدار دارد. در روزهای گذشته در گزارشی به مواضع جریان اصلاحات در قبال انتخابات امریکا پرداختیم و آنجا نوشتیم که قبل از انتخابات برای «کامالا هریس» تبلیغات کردند، اما بعد از پیروزی ترامپ اعلام کردند که او هم یک فرصت! برای ایران است.
اما برخلاف تصور برخی که قبل از انتخابات و بعد از انتخابات عملکرد و تفسیرهای مختلفی داشتند و از تأثیر انتخابات امریکا در ایران سخن میگفتند، بررسی عملکرد امریکا و دولتهای مختلف آن در طول ۴۰ و اندی سال گذشته نشان میدهد که دشمنی آنان با جمهوری اسلامی ایران وابسته به گرایش سیاسی نبوده و هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در دشمنی با ایران دیدگاه مشترکی دارند و تفاوت تنها در روشها و تاکتیکها است. هر دو علیه ایران اقدامات تحریمی، ضد امنیتی و تبلیغاتی طراحی و اجرا کردند. به عنوان مثال اگر همین دو دولت آخر امریکا را بررسی کنیم شاهدی بر ادعای ماست. ترامپ جمهوریخواه، فشار حداکثری را بر ایران اعمال و دستور ترور سردار قاسم سلیمانی را صادر کرد و بایدن دموکرات که با شعارهای مذاکره و احیای برجام به قدرت رسید، تحریمهای بیشتری بر ایران اعمال کرد و با حمایت این دولت، رژیم صهیونیستی بیش از ۵۰ هزار نفر را در فلسطین به شهادت رساند و جنایتهای این رژیم با حمایت کامل دولت دموکرات امریکا همچنان هم ادامه دارد. بنابراین تجربه چهار دهه گذشته نشان میدهد که عملکرد دولتهای امریکا در قبال ایران یکسان بوده و تفاوتی بین جمهوریخواهان و دموکراتها نیست. هم دموکراتها و هم جمهوریخواهان منافع ملی امریکا را که دشمنی با ایران یکی از این منافع تعریف شده، دنبال میکنند، البته با روشهای مختلف.
عنصر قدرت ملی ایران مردم هستند
محمدباقر قالیباف دیروز در نطق پیش از دستور خود در صحن مجلس درباره انتخابات انتخابات امریکا اینگونه مواضع خود را توضیح داد: «باید تصریح کرد که بیتردید در شیوهی دشمنی افرادی که به عنوان رئیسجمهور امریکا انتخاب میشوند، تفاوتهای معناداری وجود دارد، اما نکته اصلی این است که آنچه رفتار دشمن را در قبال ما تعیین میکند، قدرت ملی و رفتار مقتدرانه و هوشمندانه ما بر پایه رویکرد عقلانیت انقلابی است».
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه سخنان خود گفت که عنصر اصلی قدرت ملی جمهوری اسلامی ایران مردم هستند و ادامه داد: «مردم میتوانند مبتنی بر باور به سنتهای الهی، از ظرفیتهای داخلی استفاده و در همه زمینههای نظامی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی پایههای محکم برای اقتدار ملی ایجاد کنند. استقلال عمل و پرهیز از هرگونه وابستگی به کشورهای خارجی، اصل بنیادین نظام جمهوری اسلامی ایران است؛ موفقیتها و پیشرفتها در هر زمینهای صرفاً در این چارچوب به دست آمده است».
اما بخش مهمتری از سخنان قالیباف که مرتبط با گزارش ما هم است این بخش و تأکید او بر عدم تفاوت آمدن و رفتن رئیسان جمهور امریکا است: «رفتن و آمدن رؤسای جمهور کشورهای دیگر تا زمانی که ما به توان داخلی و فکر و اراده ایرانی متکی باشیم، هیچ تأثیری در توانایی کشورمان برای تأمین منافع خود آنگونه که صلاح بداند، نخواهد داشت. قدرتهای نوظهور و سلطهناپذیر همچون ایران که برقدرت درونزای خود تکیه دارند، در نظم آینده جهان نقشی مؤثرتر ایفا خواهندکرد و در همین راستا همکاریهای راهبردی جدیدی برای تأمین منافع دوجانبه تدارک خواهد شد و نظم پیشین جهانی عمیقاً تحت تأثیر قرار خواهد گرفت؛ توان داخلی ایران که برآمده از قدرت ملت و اراده سلطهناپذیری ماست، قدرتهای جهانی را مجاب میکند تا مصالح ملت ایران را در تصمیمات خود لحاظ کنند».
رئیس قوه مقننه در جمع بندی سخنان خود با بیان اینکه در این زمینه در کنار تقویت بنیه دفاعی، مهمترین اقدام ما مسئولان حل مسائل بر زمین مانده مردم مخصوصاً حل مشکلات اقتصادی کشور است، گفت: «این مسیر بهترین بازدارندگی را در برابر هر تهدید و فشاری دارد و ضامن موفقیت در هر آوردگاه بینالمللی است».
برای ایران تفاوتی بین دموکرات و جمهوریخواه نیست.
اما چند روز پیش دکترمسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشورمان هم به بحث انتخابات امریکا پرداخت و از تفاوت نداشتن انتخاب هر کدام از افراد نامزد شده سخن گفت. پزشکیان که در گردهمایی مسئولان ستاد انتخاباتی خود صحبت میکرد، گفت: «برای ما هرگز تفاوتی نخواهد داشت که چه کسی در انتخابات امریکا پیروز شده، چراکه کشور و نظام ما به قدرت درونی خود با ملتی با عزت و عظمت متکی است».
رئیسجمهور در ادامه همین بخش از سخنان خود راهبردهای سیاست خارجی را فارغ از نتیجه انتخابات امریکا تبیین میکند: «ما در توسعه روابط خود با دیگر کشورها به هیچ عنوان نگاه بسته و محدودی نخواهیم داشت. اولویت خود را توسعه روابط با کشورهای اسلامی و همسایه قرار دادهایم و عمیقاً معتقد به ایجاد وحدت و انسجام میان کشورهای اسلامی هستیم و باور داریم اگر همه کشورهای جهان اسلام با یکدیگر برادر و متحد بودند، رژیم صهیونیستی جرئت نداشت این گونه مردم فلسطین و لبنان مظلوم را به خاک و خون بکشد».
سومین مقام ارشد ایرانی که درباره انتخابات امریکا و عدم تأثیر نتیجه آن بر راهبردهای جمهوری اسلامی ایران سخن گفت، عباس عراقچی، رئیس دستگاه سیاست خارجی است. او که در برنامه تلویزیونی «حماسه خوان» حاضر شده بود در بخشی از سخنان خود به انتخابات امریکا پرداخت و نتیجه انتخابات امریکا را بدون ارزش برای ایران توضیف کرد: «ما برای انتخابات ریاست جمهوری امریکا و اینکه چه کسی انتخاب شود خیلی ارزشی قائل نیستیم و اینکه بعضی مباحث درباره تأثیر انتخاب یکی از این دو نامزد در موضع ایران در قبال جنگ غزه و آرمان فلسطین مطرح میشود در مواضع اصولی کشور و راهبردهای کشور تأثیری ندارد؛ اگرچه در سطح تاکتیکها ممکن است تأثیراتی داشته باشد. رهبری نیز در همین زمینه فرمودند که مسئولان در جای خودش تصمیم میگیرند».
تاریخ کلاس درس گرفتن است نه صرفاً درس خواندن. تاریخ دشمنی دولتهای امریکا با گرایش دموکرات و جمهوریخواه هم واجد درسهای بسیاری است. اینکه اگر کشوری روی پای خود و قدرت ملی خود نایستد مجبور است که راهبردها و رویکردهای خود را با فشار دیگر کشورها تنظیم کند. اما استقلال و قدرت مردمی و ملی نظام جمهوری اسلامی ایران باعث شده که در طول چهار دهه گذشته و با وجود انواع دشمنیهای دولتهای مختلف امریکا، بدون توجه به این اقدامات و تحولات امریکا راه خود را بپماید و مسیر انقلابی خود را ادامه دهد. بدون قدرت، استقلال داشتن تصور دروغینی است. قدرت ملی زیربنای استقلال کشورمان در چهار دهه گذشته است.