صبح روز دوشنبه ۱۱ مهرماه، یکهزار و ۳۰۰ تن کالای قاچاق در تهران و ۲۵ استان دیگر با حضور مسئولان نظامی و کشوری به آتش کشیده و امحا شد. رقم ذکر شده برای بخشی از کالاهای قاچاق کشف شده است و به گفته مسئولان هنوز مقدار زیادی کالای قاچاق کشف شده در انبارها وجود دارد و هر روز به مقدار آنها نیز اضافه میشود. نگاهی به این حجم از کالای امحا شده حکایت از آن دارد که ورود قاچاق کالا و بهخصوص کالاهای بیکیفیت و گاهی هم تقلبی به کشور رو به افزایش است و این موضوع علاوه بر ضربههای جبرانناپذیر آن به اقتصاد کشور که سالانه دهها میلیارد دلار برآورد شده، سلامت جسمی و روانی جامعه را نیز به خطر انداخته است. آنطور که سردار رحیمی، رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا در مراسم امحای کالاهای قاچاق اعلام کرد، در نیمه نخست سال ۱۴۰۲، ۱۰ هزار خودروی شوتی توقیف و میزان خودروهای توقیف شده ۲۶ درصد نسبت به شش ماهه سال گذشته افزایش داشته است. مبادی ورودی قاچاق کالا به کشور با توجه به نوع کالا معمولاً از مرزهای شرقی، غربی و مرزهای آبی جنوبی کشور است و پس از طی مسافتی طولانی به شهرهای دیگر و از جمله پایتخت میرسد، اما این پرسش همیشه مطرح بوده که چطور این حجم از کالا قاچاق به دور از چشمان تیزبین مأموران وارد میشود و تا دورافتادهترین نقطه ایران طی طریق میکند!
پلیس همواره نوک مبارزه با قاچاق کالا قرار داشته و انصافاً هم در مبارزه با این پدیده شوم کمکاری نکرده است و گواه آن هم شهدایی هستند که در این راه هر ماهه میدهد و آخرین آن نیز سرهنگ سعید پناهی، فرمانده یگان عملیات امداد بندرعباس بود که چند روز قبل در تعقیب و گریز قاچاقچیان به فیض شهادت نائل شد، اما به نظر میرسد علاوه بر مجهز کردن پلیس به تجهیزات نوین برای مبارزه با پدیده قاچاق کالا، عزم جدی تمامی مسئولان مربوطه را هم میطلبد تا این جرم اقتصادی ریشهکن یا به حداقل برسد.
با توزیع رایگان کالای قاچاق مخالفیم
یکی از مواردی که سالهاست پس از کشف کالای قاچاق از سوی پلیس با آن روبهرو هستیم، امحای این کالاهاست تا به دست مصرفکننده نرسد. برخی بر این عقیده هستند که بهتر است این کالاها پس از کشف به نفع دولت ضبط شود یا به صورت رایگان در اختیار مردم قرار گیرد، اما پلیس مخالف توزیع این کالاهاست که دلایل آن هم منطقی است، چراکه توزیع کالای قاچاق حتی به صورت رایگان هم به تولید و اقتصاد کشور ضربه میزند.
سردار احمدرضا رادان، رئیس پلیس کشور در مراسم سراسری آتش زدن و امحای کالاهای قاچاق صبح روز دوشنبه ۱۰ مهرماه که در میدان تیر فراجا در کهریزک برگزار شد، گفت: «اگر این کالاهای قاچاق، حتی به صورت مجانی در اختیار مردم قرار گیرند، یعنی به قسمتی از تقاضا ضربه وارد کردهایم، در نتیجه به بازار ضربه زدهایم و همین موضوع هم منجر به تعطیلی واحدهای تولیدی میشود. همانطور که گفتم، قاچاق کالا مانند قاچاق موادمخدر خانمانسوز است و میتواند یک خانواده را از هم بپاشد. از اینرو به هیچ عنوان اجازه نمیدهیم یک قلم از اقلام قاچاق با هر توجیهی در بازار وارد شود و بخواهد نظم بازار را بههم بزند.»
فرمانده فراجا تأکید کرد: «باید قاطعانه گفت که بازار داخل و تولید داخلی با دو بال عرضه و تقاضا باید خود را تنظیم کند و حتی استفاده مجانی از کالاهای قاچاق به تقاضای موجود در بازار و اقتصاد کشور و معیشت مردم ضربه وارد میکند.»
آتش به خرمن قاچاقچیان
یکی از ثمرههای امحای کالای قاچاق ایجاد جو روانی منفی است که دامن قاچاقچیان را میگیرد و آنها با چشمان خود میبینند آتش به خرمنشان افتاده است و میلیاردها تومان از اموالشان هر ساله دود میشود و به آسمان میرود. سردار رادان با اشاره به اینکه امروز یکهزار و ۳۰۰ تن کالای قاچاق در تهران و سراسر کشور به آتش کشیده و امحا شد، گفت: «ارزش ریالی این کالاها دستکم بیش از ۵ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. به عبارت بهتر، ما از ضرری ۵ هزار میلیارد تومانی به بازار و تولیدکننده جلوگیری کردیم. معتقدیم ناامیدی سرمایهگذاران و فعالان تولیدی نخستین پیامد استفاده از کالای قاچاق یا بازگشت این کالاها به چرخه مصرف است، از اینرو اجرای چنین طرحهایی را ادامه خواهیم داد و از تولیدکنندگان حمایت خواهیم کرد.»
سال سخت برای قاچاقچیان
همچنین برخورد سفت و سخت و بدون تعارف با مجرمان همیشه نتایج خوبی در کاهش جرائم داشته و به قولی قاچاقچیان وقتی سنبه را پر زور ببینند، ماست خود را کیسه میکنند. از همینرو فرمانده فراجا در ادامه مراسم اعلام کرد که سال ۱۴۰۲ سال سختی برای قاچاقچیان خواهد بود. وی گفت: «برای سالهای آینده نیز در حوزه مبارزه با قاچاق فصل جدیدی را رقم خواهیم زد. پدیده شوم قاچاق نهتنها اقتصاد کشور را تهدید میکند، بلکه اشتغال جوانان را هم هدف قرار داده است. پلیس حامی تولید داخل و کسب و کار است و به مردم قول میدهیم که امسال، سال سختی برای قاچاقچیان باشد. بنابراین همه همکاران ما چه در مرزبانی و پلیس امنیت اقتصادی و چه پلیسهای دیگر با تمام تلاش سعیشان را میکنند تا بتوانند عرصه را بر قاچاقچیان تنگ کنند.»
دستهای پنهان
سردار رادان افزود: «پدیده قاچاق کالا مانند قاچاق موادمخدر، پدیدهای خانمانسوز است، اگر ما بیاییم و آن را فقط به دو گروه پلیس و قاچاقچیان محدود و تعریف کنیم در واقع به بیراهه رفتهایم، چراکه این حوزه فقط مبارزه با قاچاقچیان نیست، بلکه باید دید پشت پرده قاچاقچیان کسانی هستند یا نه. اگر یکی از بعدهای جنگ ترکیبی ضربه به معیشت مردم باشد باید توجه کنیم بحث مبارزه با قاچاق کالا صرفاً مبارزه با فرد قاچاقچی نیست.»
۴ هزار پرونده در ۶ ماه
رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا هم در این مراسم با اعلام اینکه از ابتدای سال بیش از ۴۵ عملیات سراسری برای مبارزه با اشکال مختلف قاچاق در کشور انجام شده است، گفت: «از ابتدای سال تاکنون حدود ۴ هزار پرونده از سوی پلیس در سراسر کشور در راستای برخورد با قاچاقچیان تشکیل شده و میزان وجوه برگشتی به خزانه دولت بالغ بر ۱۵ هزار میلیارد تومان بوده است. این مواردی است که تایید شده، یعنی گمرک و ستاد اجرایی آن را قطعی و تأیید کردهاند. همچنین از این پروندهای تشکیل شده، ۲ هزار پرونده مربوط به برخورد با باندهای کلان و سازمانیافته قاچاق است که ارزش پروندههای تشکیل شده در این خصوص در نیمه اول امسال، بیش از ۱۳ هزار میلیارد تومان بود.»
سردار رحیمی درباره امحای کالاهای قاچاق فاسد شدنی نیز گفت: «بسیاری از کالاهای قاچاق که وارد بازار کشور شده و مردم آن را مصرف میکنند، جزو کالاهای تاریخ گذشته هستند و باندهای زیادی را در این زمینه منهدم کرده ایم. امحای ۱۲۱ هزار و ۶۰۰ تن انواع کالای قاچاق از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا پایان مردادماه سال ۱۴۰۲ با همکاری خوب همکاران ما در اموال تملیکی انجام شده و بخش زیادی از این کالاها غیرقابل مصرف بود که در صورت عدم امحا با سلامت جامعه در ارتباط بود.»