کد خبر: 1187977
لینک کوتاه: https://www.Javann.ir/004z2v
تاریخ انتشار: ۰۶ مهر ۱۴۰۲ - ۰۳:۲۰
محمدحسین الهی

نیروی هوافضای سپاه برای سومین بار موفق به تزریق ماهواره به مدار شد. اگر محموله آزمایشی نبأ را که در فروردین ۱۳۹۸ پرتاب شد در نظر نگیریم، اولین پرتاب و قراردهی موفق ماهواره نور ۱ با ماهواره‌بر قاصد در اردیبهشت ۱۳۹۹ در مدار ۴۳۰ کیلومتری و دومین مورد با همین ماهواره برای تزریق نور ۲ در مدار ۵۰۰ کیلومتری در اسفند ۱۴۰۰ انجام شد. تصاویر نور ۲ از نقاط مختلف داخل کشور و نیز برخی پایگاه‌های ارتش تروریستی امریکا در منطقه هم در بهار ۱۴۰۱ به عنوان نمونه منتشر شد تا نشان دهد که میزان تفکیک تصاویر این ماهواره در چه حدی است. حالا سپاه نور ۳ را در مدار ۴۵۰ کیلومتری تزریق کرده است که کمتر شدن مدار نشان‌دهنده سنگین‌تر شدن احتمالی نور ۳ نسبت به نمونه قبلی است؛ امری که در گفته‌های فرمانده فضایی نیروی هوافضای سپاه هم به نوعی تصریح شده است.
پرتاب جدید سپاه نشان داد که عزم این نیرو برای رسیدن به توانایی استفاده کاربردی از فناوری فضایی بسیار جدی است. تصورات یک دهه قبل برخی مسئولان کشور که فناوری فضایی را صرفاً عرصه‌ای برای پیشرفت دانش و یک داشته لوکس در ویترین افتخارات کشور می‌دانستند یا آن را صرفاً ابزاری برای امتیاز‌گیری در مذاکرات سیاسی قلمداد می‌کردند، سبب شد نیرو‌های مسلح کشور از کاربرد‌های این عرصه بر اساس توان بومی تا حدود بسیار زیادی محروم بمانند. از سال ۱۳۹۵ سپاه ورود به عرصه فضایی را کلید زد و در حدود سه سال بعد اولین پرتاب آزمایشی را به انجام رساند و در ادامه هم با روندی که اشاره شد مسیر را ادامه داده است؛ مسیری که با نور ۳ وارد عرصه جدی‌تری هم می‌شود زیرا علاوه بر دوربین بهتر، حسگر‌های سیگنالی توانمندتر و جدیدتری هم روی این ماهواره نصب شده است. برخی عملکرد‌هایی که در ماهواره‌های قبلی با دستور زمین‌پایه باید صورت می‌گرفت در نور ۳ به صورت خودکار درآمده و این ماهواره در اولین مرتبه گردش به دور زمین به صورت خودکار کاملاً پایدار شد که پیشرفت قابل ملاحظه‌ای نسبت به ماهواره‌های قبلی است.
سومین پرتاب موفق با ماهواره­­ بر قاصد هم نشان داد که حلقه‌های زنجیره توانمندی فضایی سپاه بر اساس این حامل، تثبیت شده و قاصد با نمایش قابلیت تکرارپذیری می‌تواند پذیرای ماهواره‌های بخش‌های غیرنظامی کشور هم برای انتقال به مدار باشد. ناگفته نماند که نیاز‌های نظامی کشور به اندازه کافی صف پرتاب برای ماهواره‌های مختلف ایجاد می‌کند که به عنوان نمونه تصویربرداری در طیف‌های مختلف مانند مرئی و مادون قرمز، رله ارتباطات و تقویت توان مخابراتی نیروها، کمک به مکان‌یابی فضاپایه برای تجهیزات زمینی و هوایی و نیز تقویت فرماندهی و کنترل عرصه نبرد با شبکه‌سازی نیرو‌ها و تجهیزات به کمک ماهواره‌ها از جمله نیاز‌های عمده نیرو‌های نظامی به عرصه فضایی است.
در این راستا نیروی افتخارآفرین هوافضای سپاه در حال توسعه حامل‌های فضایی یا همان ماهواره‌بر‌های سنگین‌تر هم است که در مرحله بعد از قاصد، قائم ۱۰۰ با موتور سوخت جامد رافع قرار می‌گیرد. در حال حاضر قاصد در مرحله اول از موتور سوخت مایع و در مرحله ۲ و ۳ خود از موتور‌های سوخت جامد استفاده می‌کند. با قائم ۱۰۰ و موتور قدرتمند رافع، توان حمل محموله به مدار در مقایسه با قاصد چند برابر و امکان ارسال چند ماهواره سبک در یک پرتاب برای تمرین منظومه‌سازی آن‌ها سهل‌تر می‌شود. موتور رافع آزمون‌های زمینی و یک پرتاب آزمایشی اعلام شده را هم پشت سر گذاشته است. در ادامه نمونه‌های بعدی قائم با موتور‌های قدرتمندتر وارد عرصه می‌شود تا امکان قراردهی محموله در مدار زمین آهنگ یا ژئوسنکرون هم به دست آید. ماهواره‌های این مدار نسبت به زمین موقعیت ثابتی دارند و در نتیجه امکان پوشش‌دهی دائم را خواهند داشت. در حال حاضر کشورمان توان انتقال ماهواره به مدار‌های پایین یا لئو را در حد ۵۰۰ کیلومتری تثبیت کرده است. امید می‌رود با همت متخصصان گمنام عرصه فضایی خصوصاً نیروی هوافضای سپاه کار بالندگی کشور در عرصه فضایی هرچه بیشتر سرعت بگیرد و خروجی این توانمندی پیشرفته به طور کامل در اختیار بخش‌های مختلف لشکری و کشوری قرار گیرد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
نام:
ایمیل:
* نظر:
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار