
هر شهر به اقتضای شرایط، جمعیت و گستردگی افقی خود، نیاز به سیستم حمل و نقل مناسبی دارد که روزانه بتواند حجم بالایی از مسافران درون شهری را جابهجا کند و با سرویس دهی به شهروندان مانع تجمع خودروهای شخصی در خیابان های شهر شود. در بسیاری از شهرهای کشور استقبال عمومي شهروندان از تاكسي بيش از ساير ناوگان حمل و نقل عمومي است ، اما در این میان گاهی مشکلات کوچک و بزرگ مربوط به این وسایل نقلیه پر استفاده، سبب ایجاد بی نظمی و نارضایتی ساکنان و نهایتا عدم تمایل به استفاده از تاکسی در سطح شهر می شود. تاکسی های شهر سمنان یکی از سوژه هایی است که توجه هر مسافر در بدو وررود به این شهر را به خود جلب می کند! در حالی که تعداد زیادی تاکسی زرد در جلو پایانه ورودی شهر تجمع کرده اند اما مدتها باید در انتظار ایستاد تا شاید یک تاکسی گذری جلوی پای مسافر ترمز کند چرا که رانندگان فقط جابجایی مسافر دربستی را به صرفه می دانند، تازه اگر در چانه زنی بر سر قیمت بتوانند بر مسافر غالب شوند!
تاکسی متر به جای برچسب های تزئینی!
علاوه بر تمایل تاکسی داران سمنانی به سوار کردن مسافر دربستی، یکی از معضلات شهروندان این شهر درگیری های مدام لفظی با رانندگان بر سر نرخ کرایه هاست.
با وجود آنکه در دو سه سال اخیر سازمان تاکسیرانی سمنان الصاق برچسب نرخ کرایه در تاکسی های سطح شهر را در دستور کار خود قرار داده اما ظاهرا این برچسب ها که هر سال در اوایل بهار تمدید می شود، تنها نقش زینت شیشه جلوی خودروها را ایفا می کند چرا که بسیاری از رانندگان تاکسی های مذکور بدون توجه به تاریخ برچسب، در پاسخ به شکایت مسافران مبنی بر بالاتر بودن کرایه از نرخ مصوب، این ارقام را مربوط به گذشته و البته قبل از تحریم و گرانی رایج عنوان می کنند و در افزایش خودسرانه کرایه خود را کاملا حق به جانب می دانند.
یحیی پور یکی از شهروندان در این خصوص گفت: متاسفانه نظارت کافی بر تاکسی های این شهر وجود ندارد، از بحث دربستی که بگذریم، قیمت ها هم دلبخواهی است و رانندگان گاهی به بهانه نداشتن پول خرد و گاهی هم به بهانه شلوغی خیابان و ترافیک حداقل ۱۰۰تومان بیشتر از مبلغ مصوب دریافت می کنند. وی ادامه داد: گاهی آنقدر خود را محق می دانند که در صورت کوچکترین اعتراضی از سوی مسافر، داد و فریاد راه می اندازند و قیمت لاستیک و بنزین و ... را پیش می کشند و به بدترین شکل ممکن به مسافرتوهین می کنند.
وی با اشاره به اینکه حدود نیمی از افرادی که در سطح شهر از تاکسی استفاده می کنند دانشجویان هستند گفت: متاسفانه برخی رانندگان از این موضوع سوء استفاده کرده و از این افراد که اغلب ساکن سمنان نیستند و شاید قیمت های واقعی را نمی دانند، کرایه بیشتری دریافت می کنند! این شهروند با گلایه از بی انصافی برخی رانندگان تاکسی ادامه داد: گاهی پیش می آید در طول روز برای رفت و امد در سطح شهر و طی یک مسیر مشخص، سه بار سوار تاکسی شویم اما هر بار راننده یک قیمت متفاوت را طلب می کند!
البته شنیدن حرف های تاکسی دارهای سمنان در این خصوص هم خالی از لطف نیست. آنها معتقدند با توجه به هزینه سوخت و استهلاک خودرو میزان کرایه مصوب شده بسیار کم است و از آنجا که مدتهاست دستور افزایش نرخ کرایه تاکسی ها متناسب با شرایط اقتصادی موجود صادر نشده است، رانندگان به دریافت مبلغ بیشتر ودربستی کار کردن اقدام می کنند!
این در حالی است که طبق گزارشات سازمان تاکسیرانی سمنان طی دو سه سال اخیر قیمت کرایه ها سالانه از ۱۶ تا ۲۰ درصد به طور مداوم افزایش داشته است.
در بسیاری از شهر ها استفاده از تاکسی متر به عنوان یکی از راه های مفید برای رفع مشکل کرایه های متغیر در نظر گرفته شده و در بسیاری شهرها توانسته تا حدود زیادی این مشکل را برطرف کند.
مسعود میرشریفی مدیرعامل سازمان تاکسیرانی سمنان نیز نصب تاکسی متر بر روی تاکسی ها را یکی از راهکارهای موثر در زمینه کنترل نرخ کرایه ها دانست و با اشاره به مشکلات نصب تاکسی متر بر روی تاکسی ها گفت : ۳ سال از نصب تاکسی متر در تاکسی های این استان گذشته است اما به علت عدم هماهنگی سیستم مکانیکی خودرو با سیستم تاکسی متر محاسبه کرایه دچار مشکل شده است و ناوگان تاکسیرانی در نظر دارد با نصب تاکسی متر الکترونیک مجهز به سیستم جی پی اس این مشکل را مرتفع سازد.
علاوه بر این از اوایل سال جاری تعدادی از رانندگان متخلف که نرخ نامه مصوب را نصب نکرده و یا اقدام به اخذ کرايه اضافي کرده اند، شناسایی و براي رسيدگي به تخلفاتشان به شعب مربوطه در تعزيرات حکومتي معرفی شده اند.
فقط دربستی!
علاوه بر خیابان های سطح شهر، پایانه ورودی شهر سمنان از جمله مکان هایی است که رانندگان تاکسی درون شهری با واژه "دربست دربست" به استقبال مسافران می آیند و با تکرار مداوم آن، مسافر را ناگزیر به پذیرش می کنند! دیدن صحنه جر و بحث راننده با مسافری که قصد دارد حدود ۱ یا ۲ کیلومتر دورتر از میدان اصلی شهر و مثلا به سمت دانشگاه برود صحنه ایست که به وفور به چشم می خورد! و نهایتا مسافری که مدت زمان نسبتا طولانی کنار خیابان منتظر تاکسی عبوری مانده و زمان زیادی را از دست داده مجبور می شود در مقابل یکی از این راننده های دربستی کوتاه بیاید و با نرخی که ظاهرا توافقی است به سمت مقصد حرکت کند!
در این میان عده ای مسافربر شخصی نیز از آب گل آلود ماهی گرفته و با قیمتی کمی پایین تر اقدام به مسافرکشی می کنند! که این مورد نیز بر مشکلات دیگر می افزاید و فعالیت بی رویه مسافربرهای شخصی هم علاوه بر سلب امنیت و آرامش مسافران و شهروندان، مانعی در برابر فعالیت های تاکسی های درون شهری شده است.
البته چندی پیش رئیس پلیس راهنمائی و رانندگی شهرستان سمنان از اجرای طرح ضربتی برخورد با مسافربران شخصی خبر داد و گفت: فعالیت مسافربرهای شخصی در شهرها امنیت حمل و نقل درون شهری را کاهش می دهد و باید با آن قاطعانه برخورد کرد.
موسی بزرگی با بیان اینکه این طرح به صورت مرحله ای اجرا می شود و در قالب آن فقط افرادی که دارای کارت تاکسیرانی هستند می توانند با تاکسی ها مسافرکشی کنند افزود: برای تامین امنیت شهروندی با تاکسی داران متخلف نیز برخورد قانونی خواهد شد.
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهر سمنان نیز کاهش درآمد تاکسی داران را یکی از آثار فعالیت بی رویه مسافربرهای شخصی عنوان کرد و گفت: شهر سمنان با کمبود تاکسی مواجه نیست و فعالیت شخصی ها و مسافرکشی آژانسها در مسیر برگشت موجب شده تا بخشی از درآمد تاکسی ها کاهش یابد.
راننده ها هم ناراضی!
می توان گفت شرایط موجود برای رانندگان تاکسی هم شرایط رضایت بخشی نیست. بنا به گفته میرشریفی بالا بودن هزینه های نگهداری تاکسی ها از جمله مهمترین مشکلات تاکسیرانان است.
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهر سمنان معتقد است با توجه به تاثیر هدفمندی یارانه ها در هزینه نگهداری و سوخت تاکسی ها، واقعی نبودن نرخ کرایه ها موجب تخلف تاکسیرانان در دریافت کرایه از مسافران می شود .
به هرحال انجام کارشناسی های لازم و رعایت انصاف در تعیین نرخ کرایه های شهری و حتی برون شهری رضایت شهروندان و تاکسی داران و کاهش تخلفات را در پی خواهد داشت.
علاوه بر این انجام برنامه ریزی های دقیق در این زمینه علاوه بر اینکه موجب رغبت و اطمینان بیشتر مسافران به استفاده از تاکسی ها می شود می تواند مسافربرهای شخصی را که از آب گل آلود ماهی می گیرند از میدان به در کند.
یکی از رانندگان با گلایه از تعداد زیاد مسافرکش های سطح شهر گفت: متاسفانه به دلیل نبود نظارت کافی هر سواری شخصی در گذر از یک خیابان اقدام به جابجایی مسافر می کند و مردم هم که می خواهند سریعتر به کارشان برسند ترجیح می دهند به جای چند دقیقه انتظار کشیدن برای تاکسی، سوار این خودروها شود.
مدیرعامل سازمان تاکسیرانی سمنان در این خصوص گفت: براي ساماندهي بهتر و كنترل بيشتر بر فعاليت تاكسيها همه تاكسيهاي خطي درونشهري و برونشهري مجاز در مسيرهاي مشخص شده، مجهز به علائم ويژه و خاص شدهاند و از فعاليت هرگونه خودرو كه فاقد علائم مربوطه باشند، جلوگيري ميشود.