جوان آنلاین: نخستین نشست «هماندیشی جشنواره کتاب کودک و نوجوان» یکشنبه ۲۲ تیرماه ۱۴۰۴ با حضور ابراهیم حیدری، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و جمعی از نویسندگان و شاعران حوزه کودک و نوجوان برگزار شد.
جشنوارهای با چشم انداز تازه
ابراهیم حیدری در این نشست با اشاره به نقاط ضعف و قوت جشنواره کتاب کودک و نوجوان گفت: هدف از برگزاری این نشست هماندیشی، کاهش نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت این جشنواره است تا بتوانیم آن را بهتر و پربارتر نسبت به دوره پیشین برگزار کنیم.
وی افزود: فراخوان اولین دوره این جشنواره سال گذشته در نمایشگاه کتاب منتشر و اختتامیه آن نیز در مرداد ماه برگزار شد. اکنون با برگزاری این جلسات قصد داریم درباره شیوه و چگونگی برگزاری آن گفتوگو کنیم. به نظر من، خوب است اگر در این دوره بخشی ویژه مرتبط با ایران داشته باشیم و همچنین نمایشگاه کتاب کودک هم برگزار شود. موضوع فلوشیپ هم میتواند در دستور کار قرار بگیرد.
ابراهیم حیدری در ادامه سخنان خود با تأکید بر اهمیت ادبیات کودک و نوجوان گفت: خوشبختانه نگاه دولت و حاکمیت نیز به این حوزه، نگاهی جدی و معطوف به تأثیرگذاری است و ادبیات کودک و نوجوان بهعنوان یکی از حوزههای بنیادین فرهنگی شناخته میشود که باید در همه بخشهای مدیریتی و سیاستگذاری به آن توجه شود.
بررسی نقاط قوت و ضعف و ساختار و اهداف جشنواره کتاب کودک و نوجوان
در ادمه نشست «هماندیشی جشنواره کتاب کودک و نوجوان» حاضران با بیان دیدگاههایی متنوع، به مسائلی، چون استقلال یا پیوستگی جشنواره با جایزه کتاب سال، تقویت ساختار داوری، طراحی سازوکار دقیق و عادلانه برای ارزیابی آثار، مردمیسازی جشنواره و پرهیز از نگاه کودکپندارانه پرداختند.
همچنین بر لزوم بازنگری در ساختار و اهداف جشنواره، پرهیز از نگاههای ایدئولوژیک، توجه بیشتر به رمان نوجوان، تقویت پژوهشهای مرتبط با خردسالان، حفظ پیوند جشنواره با بدنه دانشگاهی تأکید شد. برخی از حاضران، جشنواره را فرصتی برای گفتوگو، تبادل تجربه و پرورش استعدادهای تازه دانستند و خواستار آن شدند که این رویداد فراتر از رقابت و جایزه، به بستری برای رشد ادبیات کودک و نوجوان تبدیل شود. در همین راستا، پیشنهادهایی همچون برگزاری نمایشگاه کتاب کودک، افزودن فلوشیپ، نشستهای تخصصی، فعالیتهای آموزشی و طراحی جایزهای در حوزه تصویرگری در سطح منطقهای نیز مطرح شد.
غلامرضا طریقی، معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران؛ محمد حمزهزاده، نویسنده، دبیر و عضو هیات علمی نخستین دوره جشنواره کتاب کودک و نوجوان؛ شهرام شفیعی، نویسنده داستانهای طنز کودک و نوجوان؛ فریدون عموزاده خلیلی، نویسنده، پژوهشگر، روزنامهنگار و فعال فرهنگی؛ سیدعلی کاشفی خوانساری، نویسنده، شاعر و روزنامهنگار؛ مصطفی رحماندوست، شاعر، نویسنده و مترجم کتابهای کودک و نوجوان؛ حمیدرضا شاهآبادی، نویسنده و پژوهشگر تاریخ معاصر ایران؛ افسون امینی، شاعر و نویسنده؛ علیاصغر سیدآبادی، نویسنده، پژوهشگر و کارشناس ادبیات کودکان و نوجوانان؛ جعفر توزنده جانی، نویسنده ادبیات کودک و نوجوان و مهدی کاموس، نویسنده و پژوهشگر از حاضران در این نشست بودند.