به عنوان یکی از اعضای کوچک جامعه بزرگ حقوقی وظیفه خود میدانم تا در رابطه با حملات نظامی متجاوزانه از سوی اسرائیل و امریکا به خاک ایران، نقطهنظراتی را از منظر حقوقی ارائه کنم.
همگان میدانیم که با توجه به حقوق بینالملل، اسرائیل در جنگ با ایران موارد بسیاری را زیر پا گذاشته است. حقوق بینالملل طیف وسیعی از اقدامات و تعهدات و قواعد است که متأسفانه با اقدام کاملاً ناشایست و جنایتکارانه اسرائیل که خود هنوز به رسمیت کشوری هم انتخاب نشده، مورد نقض قرار گرفتهاست. اقدامات سخیف اخیر اسرائیل، شامل طیف وسیعی از اقدامات و ترک فعلها از جمله نقض معاهدات، نقض قواعد حقوق بشر دوستانه، نقض حقوق بشر و نقض سایر قواعد حقوق بینالملل محسوب میشود. اسرائیل در موارد متعددی حقوق بینالملل را دستکم در رابطه با ایران زیر پا گذاشته است که در رابطه با برخی از آنان میتوان به حمله به غیرنظامیان و مراکز غیرنظامی اشاره کرد. تخریب زیرساختها و محیطزیست که متأسفانه در جنگ ۱۲روزه از جنایات اسرائیل محسوب میشود، مورد دیگری است که میتوان از آن نام برد. تخریب مراکز غیرنظامی مثل بیمارستانها، مدارس و محیطزیست از مصادیق جنایت جنگی دیگر اسرائیل علیه ایران است.
اینها تنها بخشی از جنایت و تجاوز رژیم اسرائیل در قبال ایران است. در این خصوص لازم به نظر میرسد که نقش وکلا بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد. نقش و وظیفه وکلای متخصص حقوقی، بهویژه در زمینه مبارزه با نقض قوانین بینالمللی و دفاع از حقوق کشورمان در مقابل جنایات جنگی اهمیت ویژهای دارد که میتوان در نگاهی اجمالی به آنها اشاره کرد.
در این رابطه وکلا میتوانند در محاکم بینالمللی پیگیری حقوق ملی و بینالمللی کشورمان را بر عهده بگیرند. در این خصوص یکی از وظایف مهم وکلا، ثبت شکایات در دادگاههای بینالمللی مانند دادگاه کیفری بینالمللی ICC است. این دادگاه به جرمهایی مانند جنایتهای جنگی، نسلکشی و جنایتهای علیه بشریت رسیدگی میکند.
وکلا باید به عنوان مدافعان حقوق ملی و بینالمللی به موضوع جنایات جنایتکاران، مخصوصاً اسرائیل، رسیدگی قانونی کنند. این کار، هم راستا با وظیفه عدالتخواهی و پاسداری از حقوق انسانی است. نقش آگاهیبخشی از سوی این قشر را توسط رسانهها نباید نادیده گرفت. وکلا باید مردم و مسئولان را درباره حق و حقوق بینالمللی و ضرورت تطابق رفتار کشورهای دیگر با این حقوق آگاه کنند تا جامعه و همچنین جوامع بینالمللی از تداوم نقض قوانین جلوگیری کنند و راه برای پایان دادن به جنایات هموار شود. بنابراین، نقش وکلا در این زمینه بسیار مهم و کلیدی است؛ آنان باید با دانش حقوقی خود، در مسیر اجرای عدالت و پاسداشت حقوق ملت تلاش کنند و با همکاری بینالمللی، برای توقف جنایات و رسیدن به صلح و امنیت گام بردارند. وکلا در این خصوص به عنوان اشخاص متخصص حقوق کیفری و مسلط به قوانین و امور بینالملل نسبت به نقض قوانین، وظیفه و مسئولیت سنگینی به لحاظ خدمت به جامعه در دفاع از خاک مقدس جمهوری اسلامی ایران را دارا هستند. این امر در راستای پاسداشت حقوق عامه و دفاع از وطن و عدم هرگونه تجاوز به این مرز و بوم چه از طریق مستقیم چه غیرمستقیم است. ارائه طرح دعوی در دادگاه کیفری بینالمللی (ICC) صورت میگیرد که یک دادگاه دائمی مستقر در لاهه هلند است و وظیفه آن رسیدگی به جنایات علیه بشریت، نسلکشی، جنایات جنگی، و جنایات تجاوز و رسیدگی با هدفی مبنی بر جلوگیری از تکرار این جنایات و اجرای عدالت محسوب میشود.
اکنون باید وکلا در این زمینه مانند همیشه نقشآفرینی کنند. در ارتباط با حملات جنایتکارانه اسرائیل به ایران اقدامات مؤثر و مناسبی از سوی مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه صورت گرفتهاست. در این راستا مرکز وکلای قوه قضائیه نیز این جنایت اسرائیل را محکوم کرده و اقدامات شایستهای برای دفاع از حقوق کشور در مجامع بینالمللی صورت دادهاست. سخن پایانی اینکه در شرایط کنونی لازم است هر یک از ما در هر قشری که هستیم، وظیفه خود را در قبال وطن انجام دهیم و در این رابطه از هیچ خدمتی نیز فروگذار نکنیم.