جوان آنلاین: دیوید زینی، رئیس تازه معرفیشده شاباک که هنوز بر صندلی ریاست تکیه نزده است، با سخنان تند و جنگطلبانهاش درباره تشدید عملیات نظامی در غزه و مخالفت با هرگونه توافق برای تبادل اسرا در ازای آتشبس، بنزین روی آتش ریخت، موضعی که خشم صهیونیستها را هم برانگیخت. خانوادههای اسرا که چشمانتظار بازگشت فرزندانشان هستند، این سخنان را غیرمسئولانه توصیف کردهاند و آن را مانعی جدی برای هرگونه پیشرفت در مذاکرات میدانند.
درحالی که بازیگران جهانی از جمله امریکا، مصر و قطر به دنبال چارچوبی برای توقف درگیری و آغاز روند تبادل اسرا و آوارگان هستند، چهرههای ارشد نهادهای امنیتی اسرائیل همچنان بر طبل تشدید تنش میکوبند. در تازهترین نمونه، دیوید زینی، رئیس جدید «شاباک» (سرویس امنیت داخلی اسرائیل) در نخستین موضعگیری خود صراحتاً از تداوم حملات نظامی به غزه دفاع کرد. کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی روز شنبه در گزارشی به نقل از زینی اعلام کرد که با توافق آزادی اسیران اسرائیلی مخالف است زیرا جنگ با حماس را یک «جنگ همیشگی و بیپایان» میداند.
این موضعگیریها درحالی صورت میگیرد که جامعه بینالمللی به وضوح از فرسایش اوضاع انسانی در غزه نگران است و همزمان، فشارهای حقوقبشری و سیاسی بر تلآویو به دلیل تلفات غیرنظامیان در حال افزایش است. مقامات امنیتی اسرائیل همچنان بر تداوم جنگ در غزه پافشاری میکنند، سیاستی که نهتنها تاکنون به تضعیف حماس منجر نشده، بلکه تلفات سنگینی را به ارتش اشغالگر وارد کرده است. از این رو، اصرار چهرههای امنیتی اسرائیل بر ادامه درگیری، نهتنها گرهی از بحران نمیگشاید، بلکه آن را عمیقتر و پرهزینهتر میکند.
در شرایط کنونی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر صهیونیستی بیش از هر زمان دیگری به چهرههای تندرو و همسو با سیاستهای امنیتمحور خود نیاز دارد و انتصاب دیوید زینی در رأس شاباک نیز در همین چارچوب قابلتحلیل است. زینی که به صراحت از تداوم حملات نظامی و مخالفت با آتشبس سخن گفته، مهرهای کلیدی برای پیشبرد راهبرد جنگطلبانه نخستوزیر اسرائیل بهشمار میرود.
نتانیاهو با اتکا به چهرههای افراطی در نهادهای امنیتی میکوشد رویکرد امنیت از مسیر زور را تداوم بخشد. بنابراین، زینی برای نتانیاهو نه فقط رئیس شاباک، بلکه بازوی تمدید جنگ است. زینی که به رویکردهای تند امنیتی شهرت دارد، میتواند نقش محوری در هماهنگی عملیات اطلاعاتی و میدانی ایفا کند. به نظر میرسد تلآویو با این ترکیب امنیتی تازه، به دنبال تغییر موازنه نبرد و فشار بیشتر بر گروههای فلسطینی است تا بتواند در میز مذاکرات امتیازات بیشتری را از حماس بگیرد، اما رهبران مقاومت بارها هشدار دادهاند که زیر بار فشارها تسلیم نمیشوند.
پافشاری نتانیاهو و دوستانش به ادامه جنگ در غزه، درحالی است که گزارشهای میدانی و ارزیابیهای نظامی حاکی از فرسایش شدید نیروها، کاهش روحیه رزمی و افزایش تلفات در میان نظامیان اسرائیل است. رسانههای اسرائیلی و مقامات صهیونیستی نیز به صراحت اذعان دارند که دستیابی به پیروزی در غزه دور از دسترس است. بنابراین، تحلیلگران معتقدند اگر زینی با رویکرد تندروانهاش به مسیر تشدید نظامیگری ادامه دهد، نه تنها چشمانداز بازگشت اسرا تیرهتر میشود، بلکه دور جدیدی از تنشهای داخلی و ناآرامیهای مدنی در سرزمینهای اشغالی قابل انتظار است. این مسیر، اسرائیل را بیش از پیش در انزوای منطقهای و بینالمللی فرو خواهد برد و احتمالاً پیامدهای امنیتی، سیاسی و انسانی گستردهتری به دنبال خواهد داشت.
خشم صهیونیستها و توجیه نتانیاهو
اظهارات زینی اگرچه از سوی مقامات تلآویو به عنوان دفاع از امنیت صهیونیستها تلقی میشود، اما شهروندان اسرائیلی با اینگونه سخنان تنشزا مخالفند. بنابراین، هیئت خانوادههای اسرای اسرائیلی در غزه با انتشار بیانیهای شدیداللحن، نسبت به اظهارات دیوید زینی واکنش نشان داد. در این بیانیه آمده است:ما خشم شدید خود را از مواضع زینی ابراز میکنیم. اظهارات او شوکهکننده است و باید محکوم شود، بهویژه اینکه او قرار است درباره سرنوشت گروگانها تصمیم بگیرد. به گزارش خبرگزاری معا، خانوادههای اسرای اسرائیلی اعلام کردند: «گماردن فردی که جنگ نتانیاهو را بر بازگرداندن گروگانها اولویت میدهد، یک جنایت و بیعدالتی در حق تمام اسرائیلیها است.» همزمان، رسانههای عبریزبان گزارش دادند که با روی کار آمدن زینی که برخلاف رأی دادگاه و برخلاف توصیه مشاور حقوقی کابینه منصوب شده است، شاباک خود را برای موجی از بازنشستگی و استعفای مقامات ارشد آماده میکند.
با وجود موج مخالفتهای داخلی علیه زینی، نتانیاهو در اظهاراتی به تمجید از رئیس جدید شاباک پرداخت تا نشان دهد که در این مورد اشتباه نکرده است. نتانیاهو دیروز در این باره گفت: «من تقریباً ۱۸ سال نخستوزیر بودهام و در تمام این سالها عملکرد ژنرال زینی را دنبال کردهام. او را در بسیاری از جلسات دیدهام، صدایش را شنیدهام، و به شما میگویم چه چیزی بیشترین تفاوت را ایجاد کرد. به گزارش روزنامه یدیعوتآحارونوت، نتانیاهو تأکید کرد: «وقتی گزارشی را که او شش ماه پیش از قتلعام (عملیات طوفان الاقصی) نوشته بود خواندم، دیدم که او موضوع را درست درک کرده بود. او بهطور دقیق هشدار داده بود که خطر یک تهاجم زمینی وجود دارد که ما در آن غافلگیر خواهیم شد و باید آمادگی متفاوتی داشته باشیم.» نتانیاهو با بیان اینکه زینی ذهنی مستقیم، تیز و روشن دارد، گفت: «فکر میکنم او رئیس شاباک بسیار خوبی خواهد بود.»
نمای نزدیک
نماینده جمهوریخواه: غزه را با بمب اتم بمباران کنیم!
با وجود اینکه جامعه جهانی حملات رژیم صهیونیستی به غزه را نسلکشی میداند و خواستار توقف آن است، برخی مقامات تندرو امریکایی به این سطح از جنایتها نیز راضی نشده و خواهان خشونت بیشتر علیه فلسطینیان هستند. رندی فاین، نماینده جمهوریخواه کنگره امریکا روز جمعه در مورد حملهای که منجر به کشتهشدن دو کارمند سفارت اسرائیل در واشینگتن شد، مدعی شد: «آرمان فلسطین یک امر شیطانی است.» فاین در مصاحبه با شبکه فاکسنیوز ادعا کرد: «در جنگ جهانی دوم، ما درباره تسلیم شدن با نازیها مذاکره نکردیم. ما درباره تسلیم شدن با ژاپنیها مذاکره نکردیم. ما ژاپنیها را دو بار با بمب اتم زدیم تا بیقید و شرط تسلیم شوند. در غزه هم باید همینطور باشد.» این اظهارات نژادپرستانه خشم گروههای فلسطینی را در پی داشته است. به گزارش الجزیره، جنبش حماس در بیانیهای اظهارات رندی فاین را به شدت محکوم کرد و آن را تحریک به نسلکشی و جنایتی تمامعیار علیه بشریت دانست. جنبش مجاهدین نیز اظهارات فاین را بهشدت محکوم کرد و آن را «توسعه اظهارات جنایتکاران بنگویر و اسموتریچ و بسط سیاست امریکا در حمایت از تروریسم و کشتار صهیونیستها در غزه و فلسطین و نقض آشکار همه هنجارها و قوانین بینالمللی» دانست.