جوان آنلاین: در واکنش به ادامه جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، کشورهای اروپایی در حال بازنگری در سیاستهای سنتی خود نسبت به این رژیم هرچندروی کاغذ و تحت فشار افکار عمومی هستند و در این میان برخی دولتهای اروپایی گزینه تحریم اسرائیل را مطرح کردهاند؛ رویکردی که میتواند مناسبات دو طرف را وارد مرحلهای پرتنش و بیسابقه کند. در همین حال، اعلام آمادگی فرانسه برای بررسی بهرسمیت شناختن کشور فلسطین زنگ خطر را برای صهیونیستها به صدا درآورده است.
با ادامه خشم افکارعمومی غرب علیه جنایات اسرائیل در غزه، اکنون دولتهای اروپایی نیز برای اینکه خود را از شریک جرم انگاشته شدن در نسلکشی فلسطینیان تبرئه کنند، به اقدامات دیرهنگام تنبیهی روی آوردهاند. به گزارش یورونیوز، «ماریا مالمر استنرگارد» وزیر خارجه سوئد روز چهارشنبه در بیانیهای اظهار کرد: «تا زمانی که ما شاهد بهبود آشکار وضعیت غیرنظامیان در غزه نباشیم، باید لحن خود را تشدید کنیم. بر این اساس اکنون نیز فشارهایی را وارد خواهیم کرد تا اتحادیه اروپا تحریمهایی را علیه برخی از وزرای اسرائیلی اعمال کند.» «دیوید لمی» وزیر خارجه انگلیس نیز سهشنبه شب در اظهاراتی که در مجلس عوام این کشور داشت، اظهار کرد: شیوه مدیریت جنگ در غزه به روابط ما با کابینه اسرائیل ضربه میزند. ما مذاکرات با این کابینه درباره یک توافقنامه تجارت آزاد جدید را به حالت تعلیق درآوردیم و همکاری با آن براساس نقشه راه دوجانبه ۲۰۳۰ را مورد بازنگری قرار خواهیم داد، اقدامات کابینه نتانیاهو این امر را ضروری کرد و سفیر اسرائیل به وزارت خارجه احضار شد.» او همچنین افزود: جنگ در غزه به روابط انگلیس با «اسرائیل» ضربه میزند و دولت تحریمهایی را علیه سه نفر و چهار نهادی که در شهرکسازیها مشارکت دارند، اعمال خواهد کرد.
به گزارش الجزیره، «یوناس گار استوره» نخستوزیر نروژ نیز دیروز در اظهاراتی صریح اعلام کرد که کشورش ممکن است اقداماتی از جمله تحریمهایی را علیه رژیم صهیونیستی در نظر گیرد. طبق گزارش شبکه الجزیره، وی افزود این تحریمها میتواند فعالیتهای مرتبط با شهرکسازی، برخی افراد یا کالاهای اسرائیلی را شامل شود. استوره همچنین اقدام رژیم صهیونیستی در جلوگیری از ورود کمکهای بشردوستانه و جابهجایی اجباری ساکنان را نقض آشکار قوانین بینالمللی خواند و تأکید کرد که باید این روند فوراً متوقف شود.
قطعنامه غیرالزامآور اسپانیا
از سوی دیگر، پارلمان اسپانیا هم روز سهشنبه قطعنامهای غیرالزامآور را تصویب کرد که از دولت میخواهد در واکنش به عملیات نظامی رژیم صهیونیستی در غزه، تحریم تسلیحاتی علیه این رژیم اعمال کند. براساس گزارش الپائیس، این قطعنامه از دولت اسپانیا میخواهد صادرات هرگونه تجهیزات قابلاستفاده در ارتش رژیم صهیونیستی، از جمله کلاهخود، جلیقه و سوخت با کاربرد نظامی احتمالی را ممنوع کند. این قطعنامه همچنین پیشنهاد میدهد که قوانین تجارت خارجی اسپانیا اصلاح شود تا توافقهای نظامی با هر طرفی که متهم به نسلکشی یا جنایت علیه بشریت باشد، ممنوع شود و به طور خاص به تهاجم اسرائیل علیه غزه اشاره دارد. یونه بلارا، رهبر حزب پودموس گفت: «فلسطینیها دیگر نمیتوانند صبر کنند. نتانیاهو در حال کشتار، بمباران، گرسنگی دادن و محرومکردن آنها از مراقبتهای پزشکی است. آنچه در حال وقوع است، بزرگترین پاکسازی قومی قرن ۲۱ است.» این نماینده پارلمان اسپانیا، بنیامین نتانیاهو را «هیتلر زمان ما» خواند.
ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه هم دیروز در گفتوگو با فرانساینتر تأکید کرد کمکهایی که اسرائیل با ورود آنها به نوار غزه موافقت کرده است، کافی نیستند. بارو اضافه کرد که فرانسه بررسی تحریمها علیه اسرائیل از سوی شورای همکاری در اتحادیه اروپا را تأیید میکند. وزیر خارجه فرانسه همچنین در اظهاراتی بیسابقه تأکید کرد که این کشور درصدد به رسمیت شناختن کشور فلسطین است. تاکنون کشورهای اروپایی با سکوت یا حمایت ضمنی، در جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین شریک بودند، اما موج گسترده نفرت جهانی و فشار افکار عمومی، آنان را ناگزیر به اتخاذ مواضعی نسبتاً تندتر علیه اسرائیل کرده است. این تغییر رویکرد غربیها علیه رژیم صهیونیستی بیانگر افول مشروعیت بینالمللی این رژیم و افزایش انزوای آن در صحنه جهانی بهویژه در غرب به شمار میرود. تحریم احتمالی اسرائیل از سوی کشورهای غربی، میتواند نقطه عطفی در تحولات جنگ غزه باشد و موازنه قدرت سیاسی را تغییر دهد. چنین اقدامی فشار سیاسی و اقتصادی جدی بر این رژیم وارد خواهد کرد. کاهش حمایتهای سنتی غرب، اسرائیل را در موضع انفعالی قرار داده و احتمالاً آن را به بازنگری در استراتژی نظامیاش وادار میسازد. همزمان، این تحول میتواند دستاوردی مهم برای مقاومت فلسطینی تلقی شود و امید به تقویت دیپلماسی و پایان جنگ را افزایش دهد، بهویژه اگر اروپا رویکردی هماهنگ در پیش گیرد.
مخالفت گسترده صهیونیستها با جنگ غزه
درحالی که نتانیاهو و وزرای افراطی تلآویو در پی تشدید جنایتها در نوار غزه هستند، شهروندان و مقامات صهیونیستی به شدت با این اقدام مخالفت میکنند. «ایهود اولمرت»، نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی، در اظهاراتی سیاستهای فعلی تلآویو در غزه را بهشدت مورد انتقاد قرار داد. اولمرت دیروز در گفتوگو با بیبیسی گفت: «آنچه اسرائیل اکنون در غزه انجام میدهد، از نظر من نزدیک به جنایت جنگی است. این جنگ نه هدف دارد، نه امیدی به تحقق هیچ دستاوردی که بتواند جان اسیران را نجات دهد.» اولمرت در ادامه گفت: «صحنه روشن جنگ، کشتار هزاران غیرنظامی بیگناه فلسطینی و شمار زیادی از نظامیان اسرائیلی است. از هر زاویهای به این ماجرا نگاه کنیم، با صحنهای زشت و خشمبرانگیز روبهرو هستیم.»
«رامی ایگرا» رئیس سابق واحد زندانیان و مفقودین در موساد نیز گفت: این یک جنگ بدون هدف است. حماس اسرائیل را مطرود ساخته، به جایگاه آن لطمه زده و آن را در چشم جهانیان به نابودی خود نزدیک کرده است. طبق گزارش الجزیره، وی افزود: «ادامه جنگ و اشغال نوار غزه به معنای فاجعه برای اسرائیل است. باید به صراحت گفت همانطور که حریدیها را نمیتوان با زور به خدمت گرفت، زندانیان را نیز نمیتوان با زور آزاد کرد. من فکر میکنم ما اکنون در تاریکترین دوره هستیم و بنیامین نتانیاهو، چارهای جز پایان دادن به جنگ نخواهد داشت.» «ایتای لندزبرگ نوو» نویسنده صهیونیست نیز به شدت از فرماندهان نظامی اسرائیلی انتقاد کرد و آنها را به تسلیم کورکورانه در برابر تصمیمات سیاسی «دیوانهوار و خطرناک» متهم کرد. او از فرماندهان ارتش خواست شجاع باشند و جنگ غزه را متوقف کنند. از سوی دیگر، بر اساس نتایج نظرسنجی که شبکه ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی انجام داد، ۶۷ درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی موافق قراردادی هستند که بر اساس توافقی برای آزادی تمامی اسرای صهیونیست، به جنگ غزه پایان دهد.