جوان آنلاین: سال ۱۳۹۶ بود که زمین لرزهای سرپل ذهاب در استان کرمانشاه را لرزاند. در همان زمان گروهی از جوانان بسیجی گرد هم آمدند تا به هر طرق ممکن و با هر توانایی و ظرفیتی که در اختیار دارند به کمک هموطنان زلزلهزده خود بشتابند. آنها گروهی تشکیل دادند و نام آن را «گام دوم انقلاب» گذاشتند. جهادگران گام دوم انقلاب، به مدت دو سال در مناسبتهای مختلف به یاری اقشار ضعیف و کم برخوردار شتافتند تا اینکه در سال ۱۳۹۸ به صورت رسمی شناسه این گروه ثبت شد. برای اطلاع از نحوه تشکیل گروه و برنامههای آنها در جهت کمک به ساکنان مناطق کم برخوردار سراغ بهرام قاضیپور، مسئول گروه جهادی «گام دوم» انقلاب رفتیم تا گفتوگویی با ایشان داشته باشیم.
از اولین روزهای تشکیل گروه بگویید. چطور شد تصمیم گرفتید آن را ثبت کنید؟
وقتی بعد از زلزله چند نفر از جوانان دور هم جمع شدیم و مزه شیرین کمک به هموطنان حادثه دیده را حس کردیم تصمیم گرفتیم گروهی تشکیل دهیم و راه را برای ورود جوانان جهادی هموار کنیم. همین کار موجب به وجود آمدن گروه جهادی گام دوم انقلاب شد که بعد از مدتی با ثبت در سامانه اطلس، شناسنامه گرفت.
ما حرکتمان برای رفع مشکلات بود و از همان ابتدا یک شعار برای گروه انتخاب کردیم. ما تصمیم گرفتیم هیچ مشکلی را سخت نبینیم و رها نکنیم. به همین دلیل حتماً راه و چارهای برای هر مسئلهای مییابیم.
اگر بخواهم ماجرا را کاملتر بگویم باید به وضعیت زندگی خودمان از همان لحظه وقوع زلزله برگردم. وقتی زمین زلزله، سرپل ذهاب را لرزاند و خرابیهایی بر جای گذاشت، منزل مسکونی ما هم تخریب شد. همان موقع و همزمان با درگیری با این مشکل و درد بزرگ، تازه متوجه شدم در برخورد با اینگونه حوادث نباید تنها درگیر مشکلات و ناراحتیهای خودمان باشیم. تعدادی از بچهها هم مثل ما بیخانمان شده بودند و وقتی دور هم جمع شدیم، همگی یک شرط گذاشتیم و اینکه نمیتوانیم تنها نگران مسائل شخصی خودمان باشیم، بلکه با دلسوزی و از خودگذشتگی باید روحیه جهادی، همدردی و کمک به همنوعان را در دل خود پرورش دهیم و به آن توجه کنیم. در آن روزها چند گروه جهادی برای کمک به زلزلهزدگان به این منطقه آمده بودند و با ورود گروه جهادی امام رضاییها به اینجا با آنها آشنا و ما هم فعالیت خود را در کنارشان آغاز کردیم.
پس از همکاری با گروههای جهادی مختلف همراه همسرم تصمیم گرفتیم دست به کار بزرگی بزنیم. ما دو سال با گروههای مختلف به اردو میرفتیم و در نهایت گفتیم حالا دیگر با تشکیل یک گروه جهادی مجزا و مستقل باید کارها و اقداماتمان ادامه پیدا کند. پس با ثبت درخواست و راهاندازی گروه جهادی گام دوم انقلاب، این گروه خدماترسانی به خانوادهها و مناطق کم برخوردار را در برنامه قرار داد و رسماً کارهایش را شروع کرد.
گام دومیها امروز چند نفر هستند؟
در حال حاضر این گروه به طور ثابت و همیشگی و پای کار نزدیک به ۴۰ نیروی جهادی خانم و ۵۰ نفر جهادگر آقا دارد. اما در مواقع اعلام فراخوانها این آمار به ۱۰۰ نفر هم میرسد که در واقع این گروه ماحصل درک و تقویت روحیه همدردی با همنوعان است که بسیجیوار کار جهادی را دنبال میکند.
من فکر میکنم این گروه جهادی حاصل درک و تقویت روحیه همدردی با همنوعان است که در این هشت سال با فعالیت و کمک و حرکت و جهاد بسیجیوار نیروهایش هیچ وقت هموطنان نیازمند را تنها نگذاشته است.
مهمترین اقدامات شما در چه زمینههایی است و آیا برنامهای برای توسعه کارها دارید؟
با اینکه در هر اتفاق و حادثهای همه بچههای گروه پای کار هستند، اما در بیشتر مواقع سعی میکنیم مشکلات روزمره و نیازهای اصلی را پاسخگو باشیم. طی یک سال اخیر ساخت منازل مسکونی از صفر تا صد و تحویل به نیازمندان را در دستور کار داریم. ساخت سرویس بهداشتی، تعمیرات و رنگ آمیزی مدارس در فصل تابستان برای شروع مدارس و تکمیل چندین پروژه نیمه کاره که از زمان زلزله سرپل ذهاب باقی مانده بود از جمله اقدامات جهادگران است.
آیا حین انجام کارهای عمرانی، برنامههای دیگری نیز در دستور کار دارید و انجام میدهید؟
بله کارهای عمرانی برای ما مهم هستند، اما همزمان با آنها، برگزاری کلاسهای آموزشی در اردوهای جهادی و آموزش احکام و طب سنتی را هم داریم.
مثلاً در آخرین اردو هزار و ۶۰۰ بسته لوازم التحریر بین دانشآموزان نیازمند توزیع و پرداخت کمک هزینه برای تسهیل تحصیل دانشآموزان کم برخوردار انجام شد. همچنین برگزاری اردوهای بازدید از منطقه عملیات بازی دراز و مرصاد و اهدای بستههای حجاب از دیگر فعالیتهای گروه جهادی گام دوم انقلاب در چند ماه اخیر است.
برنامه شما برای توانمند کردن خانوادههای کم برخوردار که بتوانند روی پای خود بایستند و محتاج کسی نباشند، چیست؟
کارآفرینی و ایجاد شغل یکی از محورها و برنامههای اصلی این گروه جهادی است که در این راستا برگزاری کلاسهای آشنایی با مشاغل خانگی و اقتصاد مقاومتی، مهارت آموزی و آموزش صنایع دستی به صورت ثابت دنبال میشود. مثلاً ایجاد سه کارگاه خیاطی با لوازم و تجهیزات و چرخ خیاطی در چند روستا که افراد زیادی را به صورت مستقیم و غیرمستقیم در آن مشغول به فعالیت کرده، بخشی از اقدامات جهادگران است.
افزایش فعالیت و گسترش حوزههای خدمت رسانی باعث شده است روستاهای زیادی را زیرپوشش بگیریم. با توجه به فعالیتهای این گروه جهادی گستره اقدامات جهادی به خارج از شهرستان سرپل ذهاب رسیده و در تمامی شهرستانهای استان کرمانشاه خدماترسانیها و حمایتهای لازم انجام میگیرد، اما همچنان عمده فعالیتهای جهادگران مربوط به شهرستان زلزلهزده سرپل ذهاب است.
یکی از مهمترین کارهای گروههای جهادی، شناسایی خانوادههای کم برخوردار و نیازهای مناطق محروم است تا بتوانند برنامهریزی درستی داشته باشند و بهترین خدمات را ارائه کنند، گروه جهادی شما در این راستا چطور پیش میرود؟
جهادگران گام دوم انقلاب از طریق کمیته شناسایی یا برخی ادارات که به معرفی خانواده و افراد نیازمند میپردازند، اطلاعات لازم را جمعآوری و برای دستهبندی، تأمین مایحتاج و نحوه انجام کارها و خدماترسانیها برنامهریزی میکند. البته مطالبی هم در سامانه رسمی، همراه با اطلاعات و نوع نیازمندی خانوادههای محروم ثبت میشود که موجب راحتتر شدن کارها در جهت نحوه خدمات رسانی به همنوعان میشود.
اعتبارات لازم را از چه طریقی به دست میآورید؟
بیشترین حمایتها و اعتباری که به گروه جهادی گام دوم انقلاب برای انجام فعالیتهای جهادی میرسد، از سوی خیران است. به گونهای که پس از معرفی فرد نیازمند، با شناسایی کمبودها و خواستههای خانواده، از طریق ارتباط با مؤسسات خیریه و خیران بودجه مورد نیاز اعلام و جذب و سپس مشکلات و گرفتاریها و نیازها رفع میشود.
خوب است اعلام کنیم برای رفع نیازهای ضروری مددجویان سالانه نزدیک به یک میلیارد تومان صرف میشود. علاوه بر آن تأمین برخی از نیازهای دیگر این افراد از سوی بنیاد و مؤسسات خیریه انجام میگیرد. ضمن اینکه برای ساخت و تکمیل پروژههای عمرانی اعتبار بیشتری میرسد و این کمکها هم به کارها سرعت میبخشد و هم کیفیت را بالا میبرد.
در حال حاضر بسیاری از گروههای جهادی به صورت تخصصی کارهایشان را ادامه میدهند. آیا شما هم برنامهای برای ارائه خدمات تخصصی دارید؟
بله، ما جهادگرانی داریم که در حوزههای درمانی، کارآفرینی و مذهبی به صورت تخصصی و کاملاً حرفهای در خدمت هموطنان هستند. بیش از دو سال است که در شهرستان سرپل ذهاب اقدامات درمانی برای بیماران سی پی، ضایع نخاعی، قطع نخاعی، سکته مغزی و قلبی انجام میگیرد که هم اکنون ۵۰ تا ۶۰ بیمار کمک خواه در مراکز ویژه درمانی داریم.
در صورتی که افراد بیمار توان مراجعه به مرکز درمانی را نداشته باشند برای کمک رسانی و درمان به منزل آنها میرویم و در مجموع با پرداخت نسخههای دارویی و هزینههای عمل به آنها کمکرسانی میشود.
یکی از مهمترین کارهای ما در بخش درمان و پیشگیری به دوران کرونا باز میگردد که با تولید و توزیع ۱۵ هزار ماسک و مواد ضدعفونی کننده در میان خانوادههای نیازمند سعی کردیم در کنترل این بیماری تأثیرگذار باشیم.
اگر در بخشهای دیگر هم فعالیت دارید بفرمایید.
در زمینههای کشاورزی، کمک رسانیهای بسیار خوبی به خانوادههای نیازمند داشتهایم. با تشکیل کارگروه مختص به حوزه کشاورزی در این گروه جهادی مباحث کارآفرینی از سوی مهندسان آموزش داده میشود تا با اشتغال آفرینی به معیشت مردم کمک شود. سال گذشته در پی انجام فعالیتهای حوزه کشاورزی ۵۰۰ اصله نهال مرکبات بین خانوادهها تقسیم شد و معمولاً در امر برداشت خرمنها و محصولات به آنها کمک میشود.
همچنین در چند ماه اخیر ۲ هزار و ۵۰۰ بسته معیشتی و کمک هزینه یک میلیون تومانی معیشتی به دست خانوادههای نیازمند رسیده است. در ایام اربعین سال قبل نیز برنامههای مختلفی در دستور کار قرار گرفت. از جمله اینکه ۲ هزار و ۵۰۰ پرس غذای گرم پخته و توزیع شد. ایجاد موکب سیار با پخت ۱۰ هزار پرس غذا، تبدیل حیاط منزل به پارکینگ برای ۱۰۰ دستگاه خودروی زوار و اسکان ۱۶۰ زائر در منازل و اماکنی که از قبل آماده شده بودند، بخش دیگری از اقدامات جهادگران گروه است.