جوان آنلاین: «رابرت گیتس» که در دولتهای «جورج دابلیو بوش» و «باراک اوباما» از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱ به صورت پیوسته وزیر دفاع آمریکا بود، در گفتوگویی مدعی شد که با توجه به تضعیف جایگاه ایران در منطقه در پی جنگ غزه و درگیریهای رخداده میان رژیم صهیونیستی، حماس و حزبالله، تنها فرصتی که برای یک توافق هستهای با ایران وجود دارد، اکنون و از طریق مذاکرات عمان است.
به گزارش ایسنا، گیتس که تنها وزیر دفاع تاریخ آمریکا محسوب میشود که به طور پیوسته در ۲ دولت از احزاب مخالف جمهوریخواه و دموکرات عهدهدار مسئولیت پنتاگون بوده، در گفتوگو با شبکه سیبیاس نیوز در پاسخ به این که از نظر او یک توافق هستهای با ایران باید چه ویژگیهایی برای موفقیتآمیز بودن داشته باشد، درخواست «غنیسازی صفر» را تکرار کرده و گفت: من با نظر افرادی در سنا و دیگر جاها موافقم که ایران واقعا باید برنامه هستهای خود را متوقف کند. آنها باید بهکلی غنیسازی را متوقف کنند.
تکرار درخواستهایی که ایران آنها را غیرقابل مذاکره میداند
با وجود این که مقامهای ایرانی تاکید کردهاند غنیسازی طبق پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی حق مسلم ایران و غیرقابل مذاکره است و ایران وارد کردن سوخت هستهای از کشورهای خارجی را نخواهد پذیرفت، وزیر دفاع پیشین آمریکا این درخواست را تکرار کرد که «اگر آنها میخواهند برنامه صلحآمیز هستهای داشته باشند، باید اورانیوم غنیشده را به این منظور وارد کنند، اما همچنین باید ذخایر اورانیوم خود را نیز کنار بگذارند.»
او افزود: آنها قرار بود زودتر از این بخش بزرگی از ذخایر خود را کنار بگذارند، اما به گمانم با توجه به ماهیت برنامه هستهای آنها و مخفیانه بودن کل این برنامه، باید به منظور نظارت بر پایبندی آنها به نوعی برنامه هستهای آنها برچیده شود که کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی یا هر کسی دیگر بتواند بر آن نظارت کند.
گیتس درباره برنامه موشکی ایران ابراز نگرانی کرده و با زیادهخواهی درباره برنامه دفاعی ایران گفت: یکی از نگرانیهای من که ظاهرا قرار نیست در این توافق به آن پرداخته شود، ضرورت کنار گذاشتن برنامه موشکهای بالستیک آنهاست. به نظرم آنها قرار نیست به این بخش در یک توافق احتمالی بپردازند.
مقامهای ایرانی بارها تاکید کردهاند برنامه موشکی ایران که لازمه دفاع از منافع ملی است، هرگز قابل مذاکره نیست.
مقامهای آمریکایی در حالی خواستار برچیده شدن برنامه موشکی ایران هستند که واشنگتن تا کنون با فروش میلیاردها دلار تسلیحات خود به کشورهای منطقه به رقابت تسلیحاتی در آن دامن زده و با مداخله نظامی خود در غرب آسیا به بهانه کمک به شرکای منطقهای برای تامین امنیت آن، از جمله در مواردی مانند برپا کردن «جنگهای ابدی» در عراق و افغانستان و برپا کردن پایگاههای نظامی در نقاط مختلف به بیثباتی در آن دامن زده است. پیشبرد سیاستهای اشغالگرانه رژیم صهیوینستی از جمله در جنگ غزه که با حمایت تمامعیار تسلیحاتی و مالی واشنگتن انجام میشود، در یک سال و نیم گذشته غرب آسیا را در آستانه یک درگیری تمامعیار منطقهای قرار داد.
باید اطمینان حاصل شود که ایرانیها تقلب نمیکنند!
وزیر دفاع پیشین آمریکا در ادامه این گفتوگو درباره اظهارات ضدونقیض مقامهای دولت ترامپ درباره غنیسازی در ایران و شیوه محدودسازی برنامه هستهای ایران و رویکرد رئیسجمهور آمریکا در این باره گفت: به گمانم رویکرد او (رئیسجمهور آمریکا) این است که چند مسیر مختلف را امتحان کنیم تا ببینیم تا کجا میتوانیم پیش برویم و اگر بتوانیم به توافقی دست پیدا کنیم که منجر به خلاص شدن از کل برنامه غنیسازی باشد، پس این چیزی است که بهتر است برای آن تلاش کنیم. اما اگر نشد، شاید به چیزی کمتر از آن رضایت دهیم. به نظرم این اساسا یک بازی تاکتیکی برای سنجش موارد امکانپذیر، اما با هدف نهایی رسیدن به یک توافق است. امیدوارم توافقی باشد که آمریکا یا دیگران بتوانند بر آن نظارت کنند تا اطمینان حاصل شود که ایرانیها تقلب نمیکنند.
ایران و آمریکا تا کنون چهار دور مذاکرات غیرمستقیم را با میانجیگری عمان برای رسیدگی به مسئله برنامه هستهای ایران انجام دادهاند. طرفین به طور کلی روند این مذاکرات را خوب ارزیابی کرده و گفتاند ایدههای مفیدی در جریان گفتوگوها مطرح شده و جریان مذاکرات از کلیات فاصله گرفته است. طبق اعلام ایران، زمان برگزاری دور چهارم تعیین شده و پس از برخی بررسیها تایید و به زودی اعلام خواهد شد.
مقامهای ایران تاکید کردهاند برخورداری ایران از انرژی هستهای صلحآمیز و حق غنیسازی ایران موضوعی قابل مذاکره نیست و تاکید کردهاند ایران مقتدرانه از برنامه هستهای صلحآمیز خود در قبال هرگونه اقدام متجاوزانه دفاع خواهد کرد.
در این میان، مقامهای آمریکایی بهویژه پس از دور سوم مذاکرات مدعی شدند که ایران به عنوان تنها کشور فاقد سلاح هستهای پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی (انپیتی) حق غنیسازی ندارد و اگر خواهان استفاده از انرژی هستهای است، میتواند سوخت مورد نیاز رآکتورهای خود را از کشوری ثالث وارد کند.
«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران امروز دوشنبه در نشست خبری خود درباره موضوع غنیسازی گفت: ما در مورد غنیسازی در داخل خاک ایران از کسی اجازه نمیگیریم و آمریکا در جایگاهی نیست که در مورد حق یک کشور در ارتباط با این موضوع که در معاهده منع اشاعه نیز آمده است بخواهد مجوز صادر کند یا نه. این سفسطه آگاهانه و برای تحریف افکار عمومی است که گفته میشود هر کشوری به دنبال غنیسازی است به دنبال اهداف غیرصلح آمیز است، چرا که کشورهایی وجود دارند که غنیسازی انجام میدهند ولی سلاح هستهای ندارند.
بقائی با تاکید مجدد مبنی بر اینکه «برنامه هستهای ایران کاملا صلحآمیز است و موضوع غنیسازی حقی است که در معاهده منع اشاعه نیز به رسمیت شناخته شده است»، گفت: از طرف دیگر شما نمیتوانید در عین حال که متحد شما در منطقه از سلاحهای کشتار جمعی و هستهای برخوردار است و اقدام به اشغالگری میکند، آن را نادیده بگیرید و از کشوری که عضو معاهده منع اشاعه است و سابقه هیچگونه تعرضی ندارد و برنامه هستهایاش صلحآمیز است انتظار داشته باشید که برنامه هستهای خود را تعطیل کند. این یک درخواست غیرمنطقی و غیرقانونی است.
اقدام نظامی علیه تاسیسات اتمی ایران مشکل اصلی را برطرف نمیکند
سیبیاس نوشته گیتس در ادامه این گفتوگو در پاسخ به این سوال که آیا با حمله رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا به تاسیسات هستهای ایران مخالف است، گفت: مشکلی که من از زمان وزیر بودنم با حملهای به برنامه هستهای ایران داشتم، این بوده است که این کار برای شما نهایتا یک یا دو سال زمان میخرد. تا زمانی که از تسلیحات متعارف استفاده شود، امکان ویران کردن بخشهای زیرزمینی برنامه هستهای ایران وجود نخواهد داشت. هیچ بمبی برای آن وجود ندارد. به همین دلیل است که نظارت بر تاسیسات اهمیت زیادی دارد؛ حتی بمبهای فوق سنگین نفوذگر ما هم نمیتوانند تا این عمق نفوذ کنند. بسیاری استدلال کردهاند که اگر حملهای به برنامه هستهای ایران انجام دهیم که آن را ویران کند، فقط باعث خواهیم شد ایرانیها برای ساختن یک سلاح اتمی مصممتر شوند و کل این برنامه هستهای را حتی در نقاط عمیقتر زیرزمینی بساند. این کار کمی برای شما زمان میخرد، اما مشکل را حل نمیکند.
او در بخش دیگری از این گفتوگو اشاره کرد که یکی از دلایل مخالفتش با ارائه برخی مهمات به رژیم صهیونیستی، عمدتا این بود که این رژیم به دنبال مهماتی بود که برای آنها امکان حمله به برنامه هستهای ایران را بدهد.