جوان آنلاین: با تداوم جنایات ارتش صهیونیستی در غزه و نبودن دورنمای روشن برای توقف درگیریها، قطر موقتاً از نقش میانجیگرانه برای آتشبس بین دو طرف خارج شده است، این اقدام در زمانی که فشارهای بینالمللی به نتانیاهو برای توقف نسلکشی افزایش یافته، میتواند هزینهزا باشد.
با زیادهخواهی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در مذاکرات آتشبس با حماس، بازیگران منطقهای هم به ادامه این روند خوشبین نیستند. از روز شنبه اخباری مبنی بر تصمیم قطر برای کنارهگیری از انجام نقش میانجیگر در مذاکرات آتشبس منتشر شد که اگرچه ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر شامگاه شنبه آن را تکذیب کرد، اما در عین حال گفت که فعلاً تلاشهای میانجیگری به حالت تعلیق درآمده است. الانصاری به خبرگزاری قطر (قنا) گفت: «قطر ۱۰ روز پیش در جریان آخرین تلاش برای رسیدن به توافق، طرفها را مطلع کرد که اگر در این دور توافقی به دست نیاید، تلاشهای خود را برای میانجیگری میان حماس و اسرائیل متوقف خواهد کرد. قطر زمانی که طرفها تمایل و جدی بودن خود را برای پایان این جنگ بیرحمانه نشان دهند، تلاشهایش را از سر خواهد گرفت.» سخنگوی وزارت خارجه قطر همچنین با تکذیب اخبار منتشر شده در خصوص وضعیت دفتر حماس در دوحه، گفت که گزارشها درباره دفتر حماس صحت ندارد. وی گفت: «هدف اولیه از حضور دفتر حماس در قطر این است که کانال ارتباطی بین طرفهای ذیربط باشد. این کانال در چند مرحله قبلی به آتشبس دست یافت و به حفظ آرامش کمک کرد و منجر به مبادله اسرا شد.» الانصاری همچنین گفت: «قطر نخواهد پذیرفت، میانجیگری به عاملی برای باجخواهی از این کشور بدل شود زیرا ما شاهد عملنکردن به تعهداتی هستیم که پیشازاین، بر سر آن توافق شده بود.»
تعلیق میانجیگری قطر درحالی است که تلاشهای این کشور برای توقف درگیریها در غزه به دلیل جاهطلبیهای اسرائیل به نتیجه نرسید و از آنجا که نتانیاهو تمایلی برای توقف ماشین کشتار خود در غزه ندارد، قطریها نیز فعلاً از این مسیر دیپلماتیک خارج شدهاند. تلآویو در ماههای اخیر بارها به بهانههای مختلف و برای اینکه از حماس امتیازات بیشتری بگیرد، میز مذاکره را ترک کرده بود. اگرچه رژیم صهیونیستی در ۱۳ ماه گذشته به مدد تسلیحات پیشرفته و کمکهای غرب، غزه را به ویرانه تبدیل کرده، اما با این حال این رژیم با توجه به شرایطی که اکنون در عرصه میدانی و سیاسی بر سرزمینهای اشغالی حاکم است، بیش از هر زمان دیگری به توافق آتشبس و میانجیگری مانند قطر نیاز دارد. بنابراین، این اقدام قطر بیش از آنکه به ضرر حماس باشد، به ضرر کابینه نتانیاهو است که برای بازگرداندن اسرا از سوی خانوادههای اسرا تحت فشار قرار دارد و این پرونده در نهایت بدون میانجیگری قطریها میسر نخواهد شد.
با اینکه قطر با تعلیق میانجیگری خود، قصد دارد صهیونیستها را برای توقف جنگ در غزه تحت فشار قرار دهد، سران افراطی تلآویو به این مسئله اعتنایی نکرده و دنبال اجرایی کردن نقشههای شوم خود هستند. روزنامه «یدیعوتآحارانوت» روز یکشنبه در گزارشی نوشت: ارتش از طریق ایجاد سه محور جدید قصد تقسیم نوار غزه و همچنین ایجاد تغییرات ریشهای در این باریکه را دارد. ارتش همچنین قصد دارد زیرساختهای ثابتی در نوار غزه با هدف دائمی کردن حضور نظامی خود در این منطقه ایجاد کند. پیشتر منابع رسانهای فاش کردند که ارتش رژیم صهیونیستی با انجام اقداماتی درحال زمینهسازی برای ماندن طولانیمدت در محور «فیلادلفیا» (صلاحالدین) در مرز غزه و مصر است.