جوان آنلاین: سردار منتظرالمهدی در ادامه یادداشت با ارائه این آمار که در دنیای واقعی در ۴ ماهه ابتدایی امسال از انواع سرقت ۲۰ درصد و نزاع و درگیری رخ در رخ حدود ۱۴ درصد فروکاسته شده، نوشت:، اما سیر وقوع این جرایم امنیتسِتان در فضای دیجیتال، نه تنها کاهش نیافته بلکه روندی صعودی داشته. هرچه از جرایم آن فضا کاسته شده برکجرویها وانحرافات این فضا افزوده شده است و به قولی"گَنگِ" فضای مجازی را افزایش میدهد.
آمارها نشان میدهد در همین چند ماه گذشته جرایم و انحرافات در فضای مجازی ۲۰ درصد فزونی یافته. شاهد هتک حیثیت ونشراکاذیب با رشد ۲۶ درصدی، افزایش ۴۳ درصدی جرایم علیه اخلاق عمومی در فضای مجازی، رشد ۱۹ درصدی سرقت و کلاهبرداری مرتبط با رایانه و نیز بالارفتن ۲۸ درصدی جرایم علیه محرمانگی دادهها نسبت به مدت مشابه خودشان در سال گذشته بودیم.
خشونتهایی چون doxing (جستجوی اطلاعات خصوصی یا قابل شناسایی افراد وسازمانها وانتشار آنها در اینترنت)، sextoration (اخاذی جنسی که شامل واردکردن غیرفیزیکی فردقربانی به برآوردهکردن خواهشهای جنسی مهاجم میشود)، trolling (ارسال مطالب اهانتآمیز خارج از بحث تحریکآمیز و تفرقهپراکن)، کلاهبرداریهای آنلاین به روشهای مختلف (اسکیمر- پانزی –تیمون- گوچبین و...)، اقدامات روانی- الکترونیکی جهت کنترل افکار وافراد و نیز ایجاد چالشهای مرگبار، معجونی از انواع خشونتهای سایبری است که با گسترش سریع اینترنت و افزایش تعداد کاربران به جزء جدایی ناپذیری از زندگی بشر مبدل شده است.
از طرف دیگر به هر میزان که کاربران فضای مجازی افزایش مییابند و امور مختلف خود را در این فضا پیگیری کرده و رتق و فتق میکنند؛ به همان میزان نیز افراد مستعد کجروی نیز به آنجا ورود کرده و اعمال متخلفانه و مجرمانه خود را پی میگیرند چرا که میتوانند هویت واقعی خود را مخفی کرده و با گمنامی اهداف و نیات خود را دنبال کنند؛ کیستی خود را نه تنها از دیددیگران پنهان میدارند، بلکه آن را وارونه ودروغ جلوه داده و مبرهن است که در فضای سایبری این " بهشتِ منحرفان" بدون ترس و اضطراب، میتوان مبادرت به خودسری و بیقانونی نمود.
دیگر دلیل نیز ﺳﻬﻮﻟﺖ درﺑﺮﻗﺮاری ارﺗﺒﺎط و سرعت بالای انتشارمحتوای آسیبرسان است که در نهایت منجر به بازتولیدِخشونت در دنیای واقعی میشود؛ انتشار بیش از ۲۲ میلیون محتوای مرتبط با خشونت و جرایم خشن در فضای مجازی از ابتدای سال تا کنون، از علل افزایش ۲۵ درصدی مزاحمتهای خیابانی و صعود ۱۱ درصدی وقوع شرارت¬ها در همین مدت، در دنیای واقعی بوده و این امر اهمیتِ عواقبِ اقدامات و تحرکات دنیای مجازی بر جهان واقعی را نشان میدهد.
بیشک بیشترین آسیب در این فضا متوجه کودکان و نوجوانان است؛ هر چندکه برای "کودکان مدرن"، به سبب امکانات آموزشی، ارتباطی، تفریحی، سرگرمی، اینترنت یک محیط آشنا و امن به نظر میرسد و استفاده از آن اجتناب ناپذیر است، اما مطالعات مختلف جهانی، شیوع پرخاشگری سایبری در بین نوجوانان را بین ۱۰ تا ۵۳ درصد تخمین زده که به عواقب منفی جدی و روانی در نوجوانان مثل خودکشی در قربانیان و تقویت الگوی عمومی¬تری از یک رفتار ضداجتماعی در متجاوزان منجرمیشود.
اما با نظارت والدین، جایگزینی برنامههای مختلف آموزشی، آگاهسازی، شخصیت واعتبار بخشی به فرزندان و در انتها نیز اعتماد و تماس با پلیس و مراجع قضایی در صورت بروز هرگونه تهدیدی، میتوان امنیت این قشر را در فضای سایبری تا حدی تامین کرد.
پلیس با هوشمندی و شناسایی به موقع اولویتها و بافعالیت شبانه روزی و افزایش ۲۲ درصدی کشفیات خود در این حوزه ماموریتی و یابش ۸۷ درصد از کل پروندههای متشکله به وظایف خود عمل میکند، اما برای کاهش جرایم وآسیبهای فضای مجازی و کنترل خشونت سایبری حضور همه دستگاههای متولی ضروری است.