جوان آنلاین: سمینار سالانه مدیران باشگاهها درباره مجوز حرفهای فرصتی بود تا مهدی تاج دوباره نسبت به اجرای دقیق پروژه استانداردسازی ورزشگاهها تأکید کند و کیومرث هاشمی نیز از جدیت در برخورد با فساد در فوتبال بگوید.
در روزی که فوتبالیها به همراه وزیر ورزش در سالن آمفیتئاتر مرکز ملی فوتبال دور هم جمع شده بودند، به مدیران باشگاههایی که مجوز حرفهای و ملی دریافت کرده بودند تقدیرنامه اهدا شد! از آنجا که وضعیت این رشته به شدت آشفته و نابسامان است، گرفتن مجوز حضور در مسابقات داخلی و آسیایی یک موفقیت بزرگ درکارنامه کاری آقایان محسوب میشود و بابتش به باشگاهها تقدیرنامه میدهند! حال آنکه هنوز بحث پرونده فساد در فوتبال به قوت خود باقی است و از سوی مراجع ذیصلاح پیگیری میشود، ورزشگاه آزادی همچنان شرایط میزبانی ندارد و استفاده از VAR نیز فعلاً در مرحله حرف و ادعا باقی مانده است. از طرفی بازرسان ویژه فیفا و ایافسی هفته اول شهریور به تهران میآیند تا از وضعیت ورزشگاه آزادی بازدید کنند.
هشدار تاج
مدارک مربیان، برگزاری کلاسهای مربیگری، تجهیز ورزشگاهها و ضعف در درآمدزایی مشکلاتی است که رئیس فدراسیون فوتبال دوباره به آنها اشاره کرد. مهمترین نکتهای که دیروز مهدی تاج روی آن تأکید داشت عدم برگزاری مسابقات لیگبرتر در ورزشگاههایی است که تجهیز نشده باشند: «یکی از مباحث مجوز حرفهای مربوط به مدارک مربیان است. سعی داریم کلاس پروفشنال را در ایران برگزار کنیم و اگر نشد در قطر این کلاس را برگزار خواهیم کرد. بسیاری از مربیان ما نتوانستند این مجوز را بگیرند، اما از درآمدهای روز مسابقه محروم هستیم. عمده درآمدهای باشگاهها از روز مسابقه؛ اسپانسر، حق پخش، پیراهن و دور زمین است. از بسیاری از این درآمدها محروم هستیم، زیرا نه باشگاه ورزشگاه دارد و نه میتواند پیراهن بفروشد و نه خیلی از مسائل دیگر. علاوه بر این سه جلسه در مورد تجهیز استادیومها، مجوز حرفهای و سقف بودجه را تبدیل به یک جلسه کردهایم. لیگ وقتی برگزار میشود که ورزشگاهها تجهیز شده باشند. در غیر این صورت به ورزشگاههایی میرویم که تجهیز شده باشند.»
اعتبار ۱۲۰۰ میلیاردی برای آزادی
کیومرث هاشمی از مدیران کل استانها خواسته ورزشگاهها را در اختیار فوتبال قرار دهند. وزیر ورزش و جوانان ضمن تأکید بر اینکه ورزشگاه آزادی در اختیار سرخابیها و تیمملی است، در خصوص سرمایه اجتماعی فوتبال گفت: «اصولاً ورزش حرفهای سه ضلع دارد که یکی از اجزای آن باشگاهها هستند، دیگری بازیکنان و رویداد نیز ضلع دیگر آن است. در فوتبال حرفهای، اما اگر به باشگاهها خدشهای وارد شود به بخشهای دیگر آن آسیب میرسد. بیشترین هوادار در قاره آسیا متعلق به ماست. خیلیها آرزو دارند مردم را با پول به ورزشگاه بیاورند. در کشور ما علاوه بر اینکه پول نمیدهند جا هم نداریم! ما دنبال این نیستیم که تیمداری کنیم، ولی ورزشگاههایی که در اختیار وزارت ورزش است به مدیران کل استانها توصیه کردهایم سختگیری نکنند و در اختیار فوتبال قرار دهند. ورزشگاه آزادی در اختیار دو تیم باشگاهی و تیم ملی است. درست است که استقلال و پرسپولیس خصوصی شدهاند، ولی اینها سرمایه اجتماعی هستند و تنها ورزشگاهی که میتواند مردم را به تماشای مسابقات بکشد، آزادی است. بنابراین هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار به ورزشگاه آزادی اختصاص دادهایم. سیستم کمکداور ویدئویی را هم با کمک فدراسیون پیش میبریم تا فصل جدید با VAR برگزار شود.»
پرهیز از هیاهو و جنجال
با توجه به شروع نقلوانتقالات فوتبال در کشورمان، کیومرث هاشمی از مدیران باشگاهها خواست مقهور هیاهوها نشوند: «فصل نقلوانتقالات و جابهجایی بازیکنان و مربی است، خواهش میکنم مقهور هیاهوها و جنجالهای بیرون نشوید. فوتبال ما در جذب بازیکن و مربی گرفتار خیلی از مسائل مثل دلالبازی و پشت پرده میشود. تجربه ثابت کرده است باشگاههای ما از این مسئله ضرر کردهاند. اگر سیاست و رفتارهای حرفهای در باشگاهها حاکم باشد، ارقام واقعیتر میشود. در بحث فساد حرفهای زیادی مطرح میشود. فساد شاید در بخشهای دیگری وجود داشته باشد، اما کوچکترین فساد به خصوص در فوتبال اصلاً قابل قبول نیست. با روشهای پیشگیری نباید این حداقلها وجود داشته باشد. نباید بگذاریم زحمات دستاندرکاران فوتبال و باشگاهها با تخلفات عدهای معلومالحال خدشهای به آن وارد شود. ضمن حمایت از کسانی که در شناسایی تخلف افراد کمک میکنند، فدراسیون نیز باید تلاش کند تخلفات به حداقل برسد. به جای واژه فیرپلی مالی میتوانیم انصاف مالی را به کار ببریم. در قانون برنامه هفتم آمده و قانون هم شده است. در ورزش حرفهای اشاره شده که باید انصاف مالی ایجاد شود. سقف قرارداد با کمک دستگاههای نظارتی اجرا شد، ولی باشگاهها ایراداتی گرفتند و گفتند هیچ کجا مصوب نشده بود. این اتفاق (سقف قرارداد) در کشور ما قانون شده است و مسئولیت آن را به مهدی تاج دادهام.»
پرولایسنس بگیرید
مصطفی زارعی، مدیر صدور مجوز حرفهای فدراسیون از یک چالش دیگر برای فوتبال ایران پرده برداشت: «در مسیر کسب مجوز حرفهای، پنج چالش داریم که یک معیار آن مربوط به سرمربیان است. درست است که ۱۵معیار سرمربیان تأیید شده، اما در بحث مجوز ایافسی حتماً سرمربی باید پرولایسنس داشته باشد. در این مسئله ما نیز چالش داریم و بسیاری از سرمربیان این پرولایسنس را ندارند یا اینکه برخی سرمربیان آن را دارند، ولی هماینک بیکار هستند. چند سال هم هست که این کلاسها برگزار نشده است. در بحث مربیان تخصصی ما به شدت مشکل داریم. ۱۰ مربی بدنساز و هشت مربی دروازهبان مجوز دارند، در حالی که مربیان بدنساز و دروازهبان زیادی داریم که مورد تأیید ایافسی هستند، اما باشگاهها از آنان استفاده نکردهاند.»