سخنگوی وزارت خارجه امریکا اقدام شهرکنشینان صهیونیست در به شهادت رساندن نوجوانی ۱۹ ساله را اقدامی تروریستی خطاب کرد. در فضای ملتهب میان امریکا و رژیم صهیونیستی و به رغم تلاشهای نتانیاهو برای عادیسازی روابط با عربستان، سیاستهای افراطگرایانه و وجود چهرههای شناخته شده افراطی، احتمال به نتیجه رسیدن چنین چشماندازی را کمرنگ جلوه داده است.
دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی روز دوشنبه اذعان کرده بود که تروریسم یهودی علیه فلسطینیها در کرانه باختری به تشدید مقاومت در برابر نیروهای اشغالگر و شهرکنشینان منجر شده است. سخنان هاگاری ناظر بر اتفاقاتی است که اخیراً اراضی اشغالی به خود دیده است. در چند ماه گذشته، شهرکنشینان صهیونیست جنایات سازماندهی شده را علیه فلسطینیها در کرانه باختری تشدید کردهاند و شهادت قصی معطان جوان ۱۹ ساله فلسطینی در روستای «برقه» در روز جمعه در همین راستا بود. در اقدامی که اگر بیسابقه نباشد، کم سابقه است، واشنگتن، جنایت اخیر شهرکنشین صهیونیست علیه این جوان فلسطینی را اقدام تروریستی خواند. اظهارات متیو میلر در کنفرانس خبری روز دوشنبه هم مؤید همین موضوع بود. وی با استناد به بیانیه دفتر امور خاورنزدیک وزارت خارجه امریکا اعلام کرد: «آن بیانیه، موضع ما را درباره خشونت شدید شهرکنشین روشن کرد. ما به صراحت گفتهایم که در تمامی افراطگراییهای خشونتبار، صرفنظر از آنکه چه کسی عامل باشد، جوابگویی و عدالت باید به طور برابر دنبال شود.» میلر این را هم گفت که نماینده ارتش اسرائیل نیز به این حمله به عنوان «تروریسم ملی» اشاره کرده است. دفتر امور خاورنزدیک وزارت خارجه امریکا هم روز یکشنبه هفته جاری خواستار «جوابگویی و عدالت کامل» برای قاتل معطان شد. موضعگیری امریکا در شرایطی است که یک دادگاه رژیم صهیونیستی در قدس اشغالی، بازداشت قاتلان شهید قصی معطان در روستای برقه را پنج روز دیگر بدون متهم کردن آنها به قتل یک فلسطینی، تمدید کرده است.
برای رابطه با عربستان باج نمیدهیم
فضای ارتباط میان تلآویو و واشنگتن در شرایطی متشنج شده که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به رابطه با ریاض چشم دوخته است. او روز دوشنبه طی مصاحبه با بلومبرگ گفت: «من فکر میکنم ما در آستانه یک نقطه عطف مهم در تاریخ هستیم؛ به توافق با عربستان خوشبین هستم ولی نمیتوانم تضمین کنم که چنین اتفاقی خواهد افتاد.» نخستوزیر رژیم صهیونیستی در ادامه مدعی شد که حتی بدون توافقنامه صلح رسمی، باید انتظار عادیسازی اقتصادی بین تلآویو و ریاض را داشت. وی اذعان کرد: «یک کریدور اقتصادی انرژی، حمل و نقل و ارتباطات وجود دارد که به طور طبیعی در سراسر جغرافیای ما، از آسیا گرفته تا شبه جزیره عربستان و اروپا جریان دارد.» نتانیاهو ضمن توصیف عملیاتی شدن این کریدور به کاری که باید عملی شود، در ادامه مدعی شد: «ضمناً، احساس من این است که فارغ از اینکه صلح رسمی با عربستان داشته باشیم یا نه، ما به این همکاری دست خواهیم یافت. برای دستیابی به این توافق با عربستان، اسرائیل باید «برخی» امتیازات را بدهد، اما باید از وارد شدن به جزئیات خودداری کرد.» نتانیاهو در ادامه گفت: «اگر اراده سیاسی وجود داشته باشد، راه سیاسی برای عادیسازی و صلح رسمی بین اسرائیل و عربستان سعودی وجود خواهد داشت. این توافق آثار اقتصادی بزرگی برای سرمایهگذاران خواهد داشت. اگر آنها هماکنون روی آن شرطبندی میکردند، من هم شرط میبستم، اما نمیتوانم آن را تضمین کنم.» نتانیاهو در عین حال گفت: «من حاضر نیستم برای این توافق امتیازی ارائه دهم که امنیت اسرائیل را به خطر بیندازد. من چنین کاری را نمیکنم، اما معتقدم فضای کافی برای بحث در مورد احتمالات وجود دارد. فلسطینیها باید عناصر قدرتلازم برای اداره خودشان را داشته باشند؛ عناصری که هیچکدام برای اسرائیل، تهدید محسوب نشود. به این معنا که این موضوع، در هر راهحل نهایی صلحی که با فلسطینیها به دست میآوریم، گنجانده شود.» نتانیاهو در پایان خاطرنشان کرد: «میخواهم بگویم که اسرائیل قدرت امنیتی بلامنازعی در کل منطقه خواهد داشت، در غیر این صورت ما فرو میپاشیم و فلسطینیها نیز از بین خواهند رفت.» پیشتر شبکه آی۲۴ مدعی شده بود که سلمان بنعبدالعزیز شاه سعودی همزمان با افزایش گمانهزنیها از امکان توافق با تلآویو، شخصاً به موضوع پرداخته و ایجاد دولت برای فلسطینیها را شرط هرگونه رایزنی قرار داده است. همه اینها در شرایطی است که رسانههای صهیونیستی از جمله یدیعوت آحارونوت در روزهای گذشته با انتشار گزارشهایی تأکید کردند که به رغم اشتیاق تلآویو و اهداف واشنگتن برای رسیدن به توافق عادیسازی با ریاض، کابینه نتانیاهو با وجود اشخاصی همچون «ایتمار بنگویر» و «بزالل اسموتریچ» مشکلات زیادی در این مسیر دارد و رضایت طرف سعودی را کسب نخواهد کرد.