کد خبر: 1104461
تاریخ انتشار: ۲۰ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۴:۴۴
در گفتگو با جوان آنلاین مطرح شد
طبق گفته رییس جامعه جراحان ایران تسهیل در روند کار فارغ التحصیلان رشته پزشکی و به حداقل رساندن کار اجباری برای این قشر زمینه را برای ماندن آنها مساعد خواهد کرد.
نیره ساری

سرویس جامعه جوان آنلاین: بخشی فرار از مالیات و بخش دیگر مهاجرت از کشور! هر دو قشر زحمت کش و سفید پوش اما رنج موجود در مسائل صنفی این قشر باعث شده تا به دلیل مشکلات موجود فرار را بر قرار ترجیح دهند. حالا یکصدا زنگ هشدار مهاجرت پزشکان به صدا درآمده است. پیش از این که نظام پزشکی بارها و بارها در این زمینه صحبت هشدار داده بود و حالا نمایندگان مجلس هم با زیرسوال بردن سیاست های دولت و مجلس در این زمینه نقدهایی را مطرح می کنند.

هشدار نظام پزشکی

محمد رئیس زاده رئیس سازمان نظام پزشکی با صراحت بیان داشته در سال‌های آینده پزشک نخواهیم داشت. وی با هشدار نسبت به خطر عقبگرد به ۴۰ سال پیش و استفاده از پزشکان خارجی بیان کرد: سیاست‌های نادرست، جوانان جامعه پزشکی را نا امید کرده و منجر به سیل مهاجرت و انصراف از پزشکی خواهد کرد. وی با تاکید بر اینکه پزشکان ما رغبتی برای تحصیل در دوره‌های تخصص و فوق تخصص ندارند، افزوده بود: نتیجه این اتفاق این است که در سال‌های آینده پزشک نخواهیم داشت.

نقد سیاستی

حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی می گوید: با تصمیماتی که در مجلس و دولت گرفته شد، مبحث ماندگاری پزشکان در مناطق محروم را از دست دادیم و مهاجرت جامعه پزشکی اعم از پزشکان و پرستاران تشدید شد.

مسعود پزشکیان نیز دیگر عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در همین رابطه، بیان کرده است: واقعیت تلخی وجود دارد که نخبگان و سرمایه‌های مالی و فکری در حال ترک کشور هستند و فرار جامعه پزشکی از کشور هم شدت پیدا کرده است. قبلا پزشکان بسیاری از اقصی نقاط جهان به دلیل شرایط مطلوبی که کشورمان داشت وارد ایران می شدند اما این روند الان برعکس شده است.

وی با اشاره به دلایل این مهم گفت: مقررات و قوانینی که در مجلس اتخاذ کردیم و سیاست هایی که در دولت تصمیم گیری می شود، همه باعث به وجود آمدن این روند شده است.

انوشیروان محسنی بندپی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با اشاره به تشکیل کمیته ارجاع به پزشک خانواده در مجلس، گفت: این کمیته تشکیل شده تا بتوانیم از خروج پزشکان و مهاجرت آن ها جلوگیری کنیم و هزینه‌های بیت المال را هدر ندهیم.

آمار مهاجرت

نظام پزشکی از ارائه آمار دقیق در این زمینه امتناع می کند اما بارها خبر از افزایش مهاجرت پزشکان داده است. سازمان نظام پزشکی در جایی دیگر خبر از درخواست مهاجرت بیش از ۴ هزار پزشک در سال گذشته می دهد.

طبق آمار در سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۴ هزار و ۲۷ نفر درخواست گود استندینگ یا عدم سوءپیشینه پزشکی کردند. هرچند که طبق تحلیل سازمان نظام پزشکی تمام این افراد از کشور خارج نشدند، بلکه فقط درخواست داده‌اند اما گفته می شود بالغ بر یک‌سوم این افراد پزشک عمومی هستند. نظام پزشکی تاکید کرده است به طور کلی شتاب درخواست گود استندینگ برای مهاجرت در بین پزشکان بیشتر شده است.

منصور جعفری نمین رئیس شورای عالی نظام پزشکی کشور می گوید سال گذشته با مار بالای درخواست مهاجرت پزشکان روبه رو بودیم به طوری که استان اردبیل 20 نفر از پزشکان این درخواست را ارائه دادند.

دلایل مهاجرت

بابک شکارچی معاون آموزش و پژوهش سازمان نظام پزشکی، با اشاره به اینکه فاکتورهای زیادی برای مهاجرت پزشکان وجود دارد، گفت: تعرفه‌های غیرواقعی، فشار کاری دوران رزیدنتی، تبعیض در حقوق‌های دریافتی، نبود امکانات رفاهی و درمانی در مناطق دورافتاده برای گذراندن دوره طرح و…، از جمله عوامل مهاجرت پزشکان است.

وی افزود: اغلب پزشکان عمومی که امکان ادامه تحصیل و گرفتن تخصص را ندارند، تصمیم به مهاجرت می‌گیرند و با توجه به اینکه شرایط اقتصادی برای فعالیت پزشک عمومی در کشور مهیا نبوده و نظام سلامت نیز این گروه از پزشکان را در قالب طرح پزشک خانواده و سیستم ارجاع به کار نگرفته است، میزان مهاجرت در این قشر بیش از سایر گروه‌های پزشکی است.

ضرورت تصمیم سازی

بررسی‌های آماری هم نشان از بحرانی‌بودن وضعیت دارد. پنج‌ سال پیش نایب‌رییس انجمن جراحان قلب ایران اعلام کرده‌ بود که فقط ۲۴۰ متخصص جراحی‌ قلب در کشور داریم و این آمار در حالی است که بدانیم افزایش بیماری‌های قلبی در جوانان یکی از موارد نگران‌کننده به‌شمار می‌رود.

بیش از ۱۰ سال است که کارشناسان و مسئولان حوزه سلامت هشدار می‌دهند که در آینده‌ای نه‌چندان دور در حوزه تخصص‌های پزشکی کمبود خواهیم. مهاجرت پزشکان، پرستاران، ماماها و سایر نیروهای نظام سلامت کشور به آن سوی آب ها برای اینکه بمانند، زنگ خطری است که مسئولان امر باید آن را جدی بگیرند .خروج پزشکان، پرستاران و…، از کشور به امید زندگی بهتر در آن سوی آب‌ها، در حالی اتفاق می‌افتد که این نیروها با پول همین کشور تربیت شده اند و می‌بایست بهره مندی این سرمایه گذاری ها متوجه مردم خودمان باشند.

امنیت شغلی و درآمد مکفی دو شاخصه انتخابی پزشکان برای مهاجرت است

علیرضا سلیمی متخصص بیهوشی و مراقبت ویژه در گفتگو با جوان آنلاین موضوع افزایش مهاجرت نخبگان را واقعیتی می داند که لازمه آن پذیرش است. وی معتقد است علی رغم هشدارها و و صحت آمار مهاجرت اما هنوز برخی به باور این مهاجرت نرسیدند تا اقدامی عاجل انجام دهند.

استاد تمام دانشگاه شهید بهشتی به طور تخصصی به موضوع شرایط نامناسب متخصصان بیهوشی در کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر هم این توجه از سوی رسانه ها است و همچنان اقدام موثر و عملی صورت نمی گیرد.

وی با تاکید بر اینکه نیروهای عملی و تحصیلکرده در هر کجای جهان همواره در حال مهاجرت هستند و پدیده عجیبی نیست ادامه داد: استعداد با پیشنهاد بهتر قطعا در جای دیگر جذب می شود اما راهکار اساسی تلاش برای حفظ آن استعداد موجود است که سالها زحمت کشیدند.

رییس انجمن بیهوشی و مراقبت های ویژه ایران دو شاخصه اصلی امنیت شغلی و درآمد مکفی را لازمه تخصص پزشکی دانست و گفت: در مورد پزشکی تخصصی شاخصه هایی وجود دارد که این قشر برای زندگی لحاظ می کنند. مسائل ساده مطرح شده می تواند شرایط موجود را به سادگی متوقف کند چنانچه اگر استانداردهای پرداختی که در حال حاضر با تمام دنیا فاصله دارد؛ رعایت شود ناخودآگاه هیچ پزشکی انگیزه ای برای رفتن از وطن خود نخواهد کرد.

2 پیشنهاد برای جلوگیری از مهاجرت پزشکان

ایرج فاضل رییس جامعه جراحان ایران در گفتگو با جوان آنلاین دلیل عمده مهاجرت را نارضایتی قشر پزشک از وضعیت موجود می داند و معتقد است: مجموعه عواملی وجود دارد که در سال های اخیر به تشدید مهاجرت دامن زده است.

وی یکی از علاقه های مردم جهان را نسبت به قشر تحصیلکرده در حوزه پزشکی دانست و گفت: بعد از انقلاب زحمت زیادی برای مملکت کشیده و پزشکی ما به روز و در جهان زبانزد شد.
رییس جامعه جراحان ایران افزود: به گونه ای پیشرفت کردیم تا هیچ ایرانی برای درمان راهی خارج از کشور نشود و همه نوع جراحی و پیچیده ای از قلب گرفته تا مغز و پیوند اعضا در داخل انجام شد اما در حال حاضر این وضعیت به خطر افتاده است.

فاضل تصریح کرد: پزشکی یکی از طولانی ترین رشته ها است چنانچه عمومی 7 سال و بعد 2 سال طرح دارد و برای تخصص نیز 3 تا 6 سال و برای فوق تخصص هم همین سال ها باید طی شود که تقریبا یک نفر تا 40 سالگی برای پزشکی درس باید درس بخواند و بعد از آن تحت شرایط خاص وارد چرخه فعالیت شود.
وی تاکید کرد: ما هیچ جا برای تسهیل روند کار پزشکی تلاشی انجام ندادیم و تعرفه را به بیمه هایی سپردیم که خود مصرف کننده است و این تعرفه ها بسیار بسیار غیر منصفانه بوده و ادامه کار برای جامعه پزشکی را هر روز مشکل تر می کند.

فوق تخصص جراحی عروق و تروما عدم استقبال جوانان از رشته های تخصصی و پزشکی و وضع کلی کشور به لحاظ اقتصادی را مزید بر علت های موجود در این زمینه دانست و 2 پیشنهاد خود را برای جلوگیری از پیشرفت روند مهاجرت جامعه پزشکی ارائه داد.

رئیس سابق سازمان نظام پزشکی ایران گفت: تسهیل در روند کار فارغ التحصیلان و به حداقل رساندن کار اجباری برای این قشر زمینه را برای ماندن مساعد می کند.



نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار