کد خبر: 1096902
تاریخ انتشار: ۲۳ تير ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۸
ایران با پنج گذرگاه برای ترانزیت ۱۰ میلیون تن کالای روسیه آمادگی دارد یک فعال عرصه ترانزیت و حمل و نقل بین المللی کالا گفت: ایران با در اختیار داشتن پنج گذرگاه ریلی و جاده‌ای در قالب دالان حمل و نقلی شمال - جنوب می‌تواند چشم انداز ترانزیت ۱۰ میلیون تن کالای روسیه از خاک خود را محقق کند.

سرویس اقتصادی جوان آنلاین: احمد زمانیان یزدی افزود: ۲ هفته قبل ایران و روسیه در سیزدهمین جلسه کمیته کاری حمل و نقل مشترک میان ۲ کشور درباره جزئیات انتقال ۱۰ میلیون کالای ترانزیتی روسیه از طریق مسیر‌های زمینی و ریلی کشور به توافق رسیدند.

وی ادامه داد: در این راستا مسیر‌ها و گذرگاه‌های متنوعی در ایران وجود دارد، ۲ گذرگاه زمینی و ریلی سرخس و اینچه برون در خراسان رضوی و گلستان ظرفیت بسیار خوبی به ویژه در بخش ریلی دارند و می‌توانند بخش قابل توجهی از ترانزیت ریلی روسیه را از طریق شبکه ریلی به بندرعباس منتقل کنند.

رییس انجمن صنفی شرکت‌های حمل و نقل بین المللی خراسان رضوی گفت: به تازگی یک محموله ترانزیتی شامل ۳۹ کانتینر ۲۰ فوتی حامل ایزوگام سطحی از ایستگاه راه آهن چخوف روسیه بارگیری شد و پس از عبور از روسیه، قزاقستان و ترکمنستان، ۲ روز قبل وارد سرخس شد و احتمالا تا روز‌های آینده با طی مسیر هزار و ۶۰۰ کیلومتری به بندرعباس برسد.

زمانیان یزدی افزود: این بار ترانزیتی که به مقصد هند بارگیری شده در ایستگاه راه آهن سرخس از قطار خط عریض روسی به قطار‌های ایران ترانشیپمنت شد تا در نهایت از بندر عباس و مسیر دریایی به هند انتقال یابد.

وی ادامه داد: روسیه می‌تواند از بنادر خود در دریای خزر و از طریق کشتی بار ترانزیتی خود را از ۲ بندر امیرآباد و انزلی به ایران منتقل کند و از آنجایی که بندر امیرآباد به ریل متصل است می‌توان بار یاد شده را با شبکه ریلی به بنادر جنوبی انتقال داد.

رییس انجمن صنفی شرکت‌های حمل و نقل بین المللی خراسان رضوی گفت: با توجه به عدم اتصال بندر انزلی به خطوط ریلی، مسیر جاده‌ای انزلی تا جنوب کشور نیز می‌تواند بار‌های ترانزیتی روسیه را به بنادر و گذرگاه‌های مرزی ایران برساند.

زمانیان افزود: روسیه می‌تواند علاوه بر این که با ناوگان جاده‌ای خود و به صورت مستقیم کالای خود را از طریق مرز زمینی آستارا وارد ایران می‌کند کالای ترانزیتی خود را از طریق ناوگان حمل و نقل بین المللی ایران و از گذرگاه مرزی آستارا با کشور جمهوری آذربایجان وارد ایران کند تا به بنادر جنوبی انتقال دهد.

زمانیان یزدی به تفاوت ناوگان حمل و نقل ریلی و جاده‌ای اشاره کرد و گفت: معمولا برای انتقال بار‌های عمده و زیاد ناوگان ریلی مورد استفاده قرار می‌گیرد که البته مقرون به صرفه‌تر نیز هست، اما برای کالا‌های کمتر ناوگان جاده‌ای در اولویت قرار دارد.

وی اضافه کرد: معمولا حمل کالای تجاری و ترانزیتی از طریق شبکه ریلی و کشتیرانی به یک میزان زمان بَر است و مالکان بار و شرکت‌های حمل و نقل کنترل کمتری در مسیر روی محموله خود دارند، اما در حمل و نقل جاده‌ای امکان رصد بار توسط تاجر فراهم است و از این رو قدرت مانور صاحبان بار بیشتر است همچنین با ناوگان جاده‌ای حمل بار سریع‌تر صورت می‌گیرد.

این فعال عرصه حمل و نقل بین المللی کالا گفت: بندرعباس مقصد نهایی و اصلی برای خروج کالای ترانزیتی روسیه از ایران است، اما باید توجه داشت از ظرفیت بندر چابهار بویژه برای کالای ترانزیتی به مقصد هند نیز می‌توان بهره گرفت و می‌توان برای انتقال بخشی از ۱۰ میلیون تن ترانزیت روسیه از این بندر اقیانوسی استفاده کرد.

زمانیان یزدی افزود:مطابق برنامه ریزی صورت گرفته فقط سهم عبور کالای روسی از ایران ۱۰ میلیون تن است و باید ترانزیت کالا به آسیای مرکزی، ترکیه، عراق و افغانستان را نیز لحاظ کرد.

وی ادامه داد: اخیرا توافقاتی با کشور قزاقستان برای انتقال پنج میلیون تن کالا در سال صورت گرفته است که این کالا‌ها بیشتر از مسیر ریلی ایران عبور خواهند کرد لذا می‌توان در مجموع چشم انداز عبور ۲۰ میلیون تن کالای ترانزیتی از کشور را برای سال جاری در نظر گرفت.

رییس کمیسیون حمل و نقل و ترانزیت اتاق بازرگانی خراسان رضوی لغو دریافت روادید برای مسافران و رانندگان ایرانی توسط قزاقستان را مثبت ارزیابی کرد و گفت: هرچند تعرفه‌های حمل و نقلی در منطقه همانند گذشته است، اما باید در نظر داشت برای توفیق در زمینه ترانزیت حدود ۲۰ میلیون تن کالا از مسیر ایران باید برخی نواقص در این مسیر برطرف شود.

زمانیان یزدی افزود: باید مرز‌ها و بنادر برای تسهیل در امر بارگیری، تخلیه و برای انجام تشریفات مرزی و گمرکی تجهیز شوند، الان در بحث دموراژ (جریمه دیرکرد عودت کانتینر) صاحبان کانتینر هزینه‌ها و گاهی خسارت‌های زیادی بابت تاخیر در ترخیص کالا می‌پردازند و اگر بخواهیم ترانزیت کانتینری روسیه از ایران انجام شود باید این نواقص برطرف شود.

وی اضافه کرد: هم اکنون تحریم‌ها علیه تجارت روسیه و همچنین تداوم جنگ اوکراین در اروپا موجب شده مسیر‌های قدیمی تردد تجاری و ترانزیت کالای روسیه از مسیر (شمال) اروپا مسدود شود و از طرفی تجارت روسیه از دریای سیاه به دلیل ممانعت ترکیه نیز میسر نیست.

این فعال عرصه ترانزیت گفت: هم اکنون ایران به واسطه زیرساخت‌های لجستیکی ریلی و جاده‌ای مناسب و دسترسی به آب‌های آزاد بهترین گزینه برای کشور پهناور روسیه است تا تجارت خود با سایر کشور‌های جهان ادامه دهد و همین موضوع به تلاش‌ها و توافق‌های امید بخش برای عبور ۱۰ میلیون تن کالای ترانزیتی این کشور از ایران منجر شده است.

منبع: ایرنا
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار