سرویس بین الملل جوان آنلاین: محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان که برای شرکت در نشست مجمع عمومی برای بزرگداشت روز بینالمللی چندجانبهگرایی و دیپلماسی برای صلح به نیویورک رفته است، در گفتوگو با خبرگزاری رویترز به سؤالاتی درباره سیاستهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا درخصوص ایران پاسخ داد. او گفت: از نظر من ترامپ خواهان جنگ نیست، اما این، از کشیده شدن پای او به یک جنگ جلوگیری نمیکند. ظریف بار دیگر به «تیم بی» متشکل از جان بولتون، بنیامین نتانیاهو، بنزاید و بنسلمان اشاره کرد و گفت: این افراد «ممکن است یک درگیری نظامی با ایران را به ترامپ تحمیل کنند.» این باور در میان بعضی تحلیلگران و ناظران سیاست بینالملل وجود دارد که ترامپ به دلیل حساسیت افکار عمومی امریکا به جنگ علاقهای به جنگ ندارد بهویژه اینکه مخالفت با جنگهای امریکا مخصوصاً در خاورمیانه یکی از شعارهای اصلی ترامپ در زمان رقابتهای انتخاباتی بود. «پاتریک جی بوچنان» نویسنده کتاب «جنگهای کاخ سفید نیکسون» در وب سایت «امریکن کنزرواتیز» مینویسد: «ترامپ توسط حزب جنگ به گروگان گرفته شده است.»
وزیر امور خارجه کشورمان درباره تحریم فروش نفت و واکنش ایران گفت: «ایران در برابر تحریمهای امریکا مقاومت خواهد کرد. منظور من این است که همواره راهکارهایی برای دور زدن تحریمها وجود دارد، ما در این زمینه دکترا داریم.» دولت امریکا چند روز قبل اعلام کرد معافیت خرید نفت از ایران را برای خریداران تمدید نمیکند و میخواهد فروش نفت ایران را به «صفر» برساند؛ مسئلهای که کارشناسان آن را ممکن نمیدانند و کشورهایی مانند چین، ترکیه، عراق، روسیه و هند با آن مخالفت کردهاند.
ظریف در ادامه جامعه بینالمللی را خطاب قرار داد و پرسید: «آیا میپذیرند یکی از اعضای دائم شورای امنیت به جامعه بینالمللی بگوید که آنها مجبورند یک قطعنامه شورای امنیت را نقض کنند وگرنه به خاطر رعایت قانون با مجازات روبهرو خواهند شد. این نخستین بار در تاریخ است که برخی آشکارا تهدید میکنند که اگر قانون را رعایت کنید، مجازات خواهید شد. این چیزی است که جامعه بینالمللی باید به آن واکنش نشان دهد.» وی خاطرنشان کرد: «ما بر اساس واکنش جامعه بینالمللی تصمیم خواهیم گرفت، ما که حداقل امید نداریم این دولت [امریکا]عقلانیت به خرج دهد، اما نظاره خواهیم کرد که جامعه بینالمللی چگونه به این غیرعقلانیت واکنش نشان میدهد.»
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: واکنش ایران به «سیاستهای خطرناک امریکا با احتیاط خواهد بود. به عنوان مثال، ایران کماکان اجازه خواهد داد کشتیهای امریکایی از تنگه هرمز عبور کنند.»هرچند وی در ادامه هشدار داد: «اما این، بدان معنی نیست که اگر امریکا قوانین بازی را تغییر دهد یا قوانین چگونگی تعامل با نیروهای ایرانی را تغییر دهد میتواند از پاسخ در امان بماند.»
ظریف افزود: ما به دنبال تشدید نیستیم، ولی اگر ایالات متحده تصمیم بگیرد یا تلاش کند ما را از استفاده از آبهای خودمان باز دارد به شکلی که ما نتوانیم از منافع اقتصادی خودمان بهرهمند شویم کل معادله و موازنه به هم میخورد. اگر ایران نتواند نفت خود را بفروشد و اگر ایران نتواند هر آنچه را که میخواهد وارد کند، دیگر هیچ منفعتی در تأمین امنیت خلیج فارس نخواهیم داشت. خط قرمز ما این است که قادر باشیم نیازهای مردم را تأمین کنیم.
ایران چندین بار تهدید کرده اگر نتواند نفت بفروشد اجازه نخواهد دیگران نیز نفت خود را از تنگه هرمز عبور دهند. روزنامه گاردین نوشت «تهدید جلوگیری از حضور ایران در بازار نفت بر قیمت آن اثر گذاشته و باعث شده قیمت نفت به حدود ۷۵دلار در هر بشکه برسد که در سال جاری سابقه نداشته است.» این روزنامه در ادامه آورده است: «تهران تهدید کرده است که در واکنش به اقدامات امریکا، تنگه هرمز را میبندد. از این تنگه، نفت از نقاط اصلی غربآسیا از جمله عربستان سعودی، کویت، عراق و امارات متحده عربی به دیگر نقاط ارسال میشود. در صورتی که این اتفاق رخ دهد و ایران تنگه هرمز را ببندد، بهای نفت به ۱۰۰ دلار برای هر بشکه خواهد رسید.»
پیشنهاد مبادله برای انگلیس نبود
وزیر خارجه انگلیس روز پنج شنبه پیشنهاد وزیر خارجه ایران برای آزادی یک شهروند انگلیسی در ازای آزادی شهروند ایرانی بازداشتشده در استرالیا را رد کرد. ظریف که به نیویورک سفر کرده روز چهار شنبه گفت: به دولت امریکا پیشنهاد داده ایران حاضر است «نازنین زاغری»، محکوم امنیتی بازداشتشده در ایران را به شرط آزادی «نگار قدسکنی»، شهروند بازداشتشده ایرانی به دلیل نقض ادعایی تحریمهای امریکا از زندان آزاد کند.
«نگار قدس کنی»، شهروند ایرانی مقیم استرالیا است که تیرماه سال ۱۳۹۶ به بهانه ادعایی نقض قوانین تحریمهای امریکا علیه ایران بازداشت شده است. او در زمان بازداشت باردار بوده و استرالیا تقاضاهای ایران برای بهبود شرایط نگهداری او را رد کرده است. قدسکنی به دستور دولت امریکا بازداشت شده است.
جرمی هانت، وزیر خارجه انگلیس روز پنج شنبه مخالفت خود را با پیشنهاد محمدجواد ظریف اعلام کرد و مدعی شد که بین وضعیت نازنین زاغری و نگار قدس کنی تفاوتهای زیادی وجود دارد. هانت در ادامه ادعا کرد: «برای زنی که در استرالیا بازداشت شده رویه دادرسی عادلانه و روال قضایی مناسب به کار گرفته شده و او مرتکب یک جرم بسیار جدی شده است، اما نازنین زاغری بیگناه است. او مرتکب فعل خلافی نشده است. مسئله غیرقابل قبول درباره ایران این است که آنها آدمهای بیگناه را به زندان میفرستند و بعد از آنها به عنوان اهرم فشار استفاده میکنند.» بهرغم این ادعاها، آبانماه سال ۱۳۹۶، «بوریس جانسون» وزیر خارجه وقت انگلیس در پارلمان این کشور به صورت ناخواسته فاش کرد که او هنگام بازداشت برای مأموریت کاری از جانب تامسون رویترز به ایران سفر کرده است.
از سوی دیگر، عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: پیشنهاد مطرح شده از سوی وزیر امور خارجه مبنی بر مبادله زندانیان ارتباطی به زندانیان بریتانیایی ندارد.