به همت جمعي از فعالان حقوق بشر، دادگاه نمادين مردمي براي مسلمانان ميانمار برگزار خواهد شد. اين دادگاه متشكل از اساتيد و دانشجويان حقوق دانشگاههاي برتر كشور و نيز وكلايي از برخي ديگر از نقاط جهان است تا از اين طريق فضاي بينالمللي را نسبت به ضرورتهاي برگزاري چنين دادگاهي آشنا سازند.
گفته ميشود كاركرد حقوقي دادگاه مذكور بر اين اساس است كه يك كار حرفهاي حقوقي در چارچوب يك دادگاه مردمي انجام گيرد و مباحث حقوقي و بررسي و تحليل ادله متعدد در محكوميت دولت ميانمار در نقض فاحش حقوق بشر و در مقابل، ادله طرف متهم مورد بررسي و ارزيابي حقوق انجام گيرد. به عبارتي، اتفاقات در دادگاه، كاملاً واقعي و رئال خواهد بود. اين دادگاه، جرائم واقع شده در ميانمار را با عنوان «جرائم عليه بشريت» بررسي خواهد كرد كه از قضا جامعه جهاني در قبال اين موضوع رسيدگي قضايي شايستهاي انجام نميدهد.
بر اساس جزئيات منتشره كه در اختيار خبرنگار «جوان» قرار گرفته اين دادگاه، متشكل از يك تيم دو نفره از كارشناسان حقوق بينالملل است كه در حال مطالعه، تحقيق و دريافت ادله و توجيهات دولت ميانمار براي اقدامات اين دولت هستند. بدين ترتيب، يك لايحه از سوي وكلاي متهم تهيه و در روز دادگاه قرائت ميشود. همچنين هفت نفر از اساتيد صاحبنام و بينالمللي (هيئت ژوري) كه يكي از آنان پروفسور كارل كورپوچي از كشور ايتالياست، عضو هيئت ژوري خواهند بود و ادله طرحشده توسط متهم و دادستان را بررسي و ارزيابي حقوقي ميكنند و نهايتاً حكم دادگاه را در پايان دادگاه قرائت خواهند كرد. يك تيم حقوقي ديگر در حال تهيه پيشنويس رأي نهايي دادگاه است تا پس از عرضه به هيئت ژوري و ويرايشهاي بعدي توسط آنان، بتواند نسخه نهايي آن را در روز دادگاه قرائت كند.
در نهايت تيم دادستاني متشکل از يك نفر دادستان، دو وكيل كه يكي از آنها از وكلاي بينالمللي به نام پروفسور ميمول احسن خان از كشور بنگلادش و همچنين شهود و نماينده سمنها هستند. شهود شامل آقاي مهدي خالقي، مستندساز حاضر در كمپهاي ميانماريها در بنگلادش و آقاي خوشنژاد، عكاس و مستندساز حاضر در ميانمار خواهند بود. همچنين آقاي حسين امجد به عنوان نماينده يك سمن بينالمللي از بنگلادش حضور خواهد داشت. در اين جلسه نمايندگان ديگري از سمنها و شهود حاضر هستند كه بيانيه مشتركي را در حوزه دفاع از حقوق مردم مسلمان روهينگيا قرائت ميكنند.
اين جلسه با اعلام رسمي قاضي آغاز و از دادستان خواسته ميشود كه كيفرخواست خود را قرائت كند. وكيل مدافع متهم به قرائت لايحه حقوقي خود خواهد پرداخت. سپس هيئت ژوري از دادستان ميخواهد ادله خود را ارائه نمايد. هيئت ژوري ميتواند در اثناي بحث، وارد بحث شود و ادله را به چالش بكشد. دادستان با برنامه قبلي از شهود و نماينده سمنها ميخواهد ادله مستند خود را ارائه دهند.
گفتني است اين دادگاه نمادين سهشنبه هفته آتي، بيستوچهارم بهمنماه در طبقه فوقاني فروشگاه كتاب دانشگاه امام صادق(ع) واقع در پل مديريت برگزار خواهد شد.