
محمد غفوری در گفتوگو باجوان از کردستان با اشاره به انواع بیماریها و آفتهای مزارع توتفرنگی، اظهار داشت: انتراکنوز توتفرنگی یکی از این بیماریهاست و عامل ایجاد این بیماری یک نوع قارچ بوده که در داخل خاک زندگی میکند و سبب ایجاد خسارت در میوه، گل، ساقه رونده، برگ، دمبرگ و طوقه توتفرنگی میشود.
وی افزود: خسارت اصلی این بیماری به صورت پوسیدگی میوه است و علائم بیماری به صورت لکههای گرد فرورفته و قهوهایرنگ بر روی میوه ظاهر شده که به مرور بزرگتر شده و در نهایت موجب گندیدگی و پوسیدگی میوه میشود.
غفوری با اشاره به روشهای گسترش این بیماری تصریح کرد: انتراکنوز بر اثر وجود رطوبت نسبی بالا در محیط و تماس میوه با خاک ایجاد میشود.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به روشهای کنترل این بیماری گفت: برای مقابله با این بیماری کشت به روش جوی ویشهای، جلوگیری از تماس میوه با خاک به وسیله ریختن کاه و کلش در زیر بوتهها، عدم نصب سیستم آبیاری بارانی و جایگزینی روش آبیاری قطرهای به جای آن، رعایت بهداشت باغی، عدم مصرف کود ازته، جمعآوری و از بین بردن میوههای آلوده و در سالهای پرباران یا در مزارع بسیار آلوده سمپاشی با سموم کمخطر با پیشنهاد کلینیکهای گیاهپزشکی توصیه میشود.
وی بیان کرد: هزارپای میوهخوار یکی دیگر از آفتهای توتفرنگی است و با اینکه جزء آفات اصلی این محصول محسوب نمیشود اما معمولاً در مزارعی که از کودهای حیوانی تازه و نپوسیده به مقدار زیاد استفاده میکنند مشاهده میشود.
غفوری اظهار داشت: این موجودات معمولاً شبها و در آب و هوای خنک و رطوبت مناسب فعالیت میکنند و تخم خود را در خاک میگذارند و تخمها میتوانند تا سه سال در خاک زنده بمانند.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی کردستان افزود: این آفت در شرایطی که استفاده از سیستم آبیاری بارانی یا فصل بهار بارندگی زیاد باشد و کود آلی و حیوانی زیادی به خاک اضافه شده باشد شیوع پیدا میکند.
وی گفت: عدم استفاده از کود حیوانی تازه، کنترل شیمیایی با استفاده از طعمه مسموم همانند روش مبارزه با آبدزدک از راههای پیشگیری و کنترل این آفت است.
غفوری عنوان کرد: پوسیدگی ریشه یکی دیگر از بیماریهای توتفرنگی است و مشخصه بارز این بیماری شامل سیاهشدن ریشههاست به طوری که توانایی رشد مجدد را ندارند.
وی اظهار داشت: در این بیماری بوتهها رشد بسیار ضعیفی داشته و علائم شبیه به استرس خشکی و حالت رنگ پریده دارند.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی کردستان تصریح کرد: در این بیماری در هوای گرم غالباً علائم پژمردگی بیشتر مشاهده میشود و در خاکهایی که تجمع آب در آن زیاد بوده یا دچار تنش بیآبی شده باشند ظهور بیماری زیادتر است.
غفوری گفت: زمان اوج بیماری پوسیدگی ریشه توتفرنگی معمولاً مصادف با زمان برداشت میوه است و از عوامل این بیماری میتوان به قارچهای مختلف بیماریزا از جمله فوزاریوم اشاره کرد که در مناطق مختلف کردستان دیده شده است.
وی افزود: استفاده از نشاهای گلدانی و نگهداری و بهرهبرداری از مزرعه حداکثر به مدت دو سال، ضدعفونی نشاها به وسیله قارچکش بیولوژیک تریکودرمین، عدم کشت و آبیاری به شیوه سنتی غرقابی و تهیه نشاها از نهالستانهای معتبر از راههای کنترل بیماری پوسیدگی ریشه توتفرنگی است.