کد خبر: 651623
تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۹
لحظه شماری برای بهره برداری از پتروشیمی هگمتانه
حدود 10سال پیش، طرح احداث مجتمع پتروشیمی هگمتانه در همدان با حضور سرمایه گذاران ایتالیایی به تصویب رسید. طرحی که پس از بهره برداری، همدان را در بین استانهای صنعتی جا می داد و دروازه ای برای رونق اقتصادی استان محسوب می شد. اما...
مریم احمدی

زمانند صدها طرح و پروژه دیگر از همان ابتدا موانع ریز و درشت در مقابل اجرای آن قد علم کرد. از همان سال 82 بارها گزارشات ضد و نقیضی از روند پیشرفت طرح منتشر می شد و اخباری از تاریخ افتتاح فلان فاز و بهمان قسمت به گوش می رسید. چند سال گذشت، دولت جای خود را به دولت دیگری داد، استاندارها یکی پس از دیگری آمدند و رفتند ، سال به سال رقمی به عنوان بودجه طرح تصویب شد اما خبر از افتتاح نبود. حالا پس از گذشت 10 سال زمزمه هایی از اتمام مراحل ساخت پروژه به گوش می رسد و همدانی ها در آرزوی اجرای طرح و تبدیل استانشان به قطب پتروشیمی کشور در انتظار همت مسئولان نشسته اند تا شاید گره بیکاری و رونق اقتصادی شان در سال 93 باز شود.

*******

پتروشیمی هگمتانه با سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت پتروشیمی هگمتانه و شرکت ایتالیایی به عنوان یکی از مهمترین پروژه ها و در قالب یک صنعت مادر در سال 82 به تصویب رسید و قرار شد نهایتا تا سال 88 به بهره برداری برسد تا نه تنها کشور را برای همیشه از واردات پودر و گرانول pvc گرید پزشکی بی نیاز کند بلکه ایران را در بین صادرکنندگان یکی از کمیاب ترین محصولات پتروشیمی جهان جای دهد. طبق پیش بینی های انجام شده ، این کارخانه با تولید سالانه 50 هزار تن مواد اوليه ساخت وسايل پزشکي از جمله کيسه خون،‌ سرم و سرنگ علاوه بر تامین 25 تا 30 هزار تنی نیاز داخلی می توانست در صادرات این مواد به کشورهای دیگر حرفی برای گفتن داشته باشد. اما تعلل 10 ساله مسئولان در اجرای طرح مذکور، آرزوها را نقش بر آب کرد؛ بنا به گفته برخی کارشناسان، حالا پس از گذشت این همه مدت دیگر نمي‌توان از اين واحد وارداتي انتظار توليد گرید پزشكي را داشت؛ چراكه تجهيزات آن پس از انتقال از ايتاليا به كشورمان به جاي اينكه همان زمان مستقر و بسته شوند پس از ماندن در انبار با تغييراتي به شيوه مهندساني ديگر بسته شده‌اند و با این تفاسیر شاید این صنعت تنها قادر به تولید لوله باشد!

در طی این 10 سال بهانه های مختلفی از سوی مسئولان وقت برای تاخیر در اجرای پروژه عنوان شده بود از مشکلات مالی و تامین نشدن اعتبار ریالی گرفته تا عدم پایبندی سرمایه گذاران به تعهداتشان، سوء مدیریت و تغییر مکرر مدیران استانی و حتی مشکلات زیست محیطی که با وجود ادعای انجام مطالعات گسترده و دقیق کارشناسانه، پس از 9 سال در لیست ایرادات و بهانه ها جا گرفت. بهانه هایی که حتی قرار گرفتن طرح در لیست 20 طرح مهر ماندگار دولت دهم هم نتوانست از پس آن برآید و به عملیات اجرایی سرعت بیشتری بخشد.

بازی با آمار و ارقام!

در زمان تصویب طرح، سال 88 به عنوان زمان تحویل پروژه در نظر گرفته شد.در سفر بعد رییس جمهور وقت، اين طرح داراي اعتبار ملي شد و پس از آن هر سال، درصد های مختلفی برای میزان پیشرفت پروژه مذکور اعلام می شد. سال 92 بنا به گزارشات استانداری همدان، پروژه هگمتانه به پیشرفت 90 درصدی رسید. اوایل سال جاری این رقم به 98 درصد افزایش یافت و فقط 2 درصد کار تا بهره برداری از پتروشیمی هگمتانه باقی ماند. حالا بماند که چند روز بعد برخی مسئولان با انتقاد از اعلام رقم نادرست، پیشرفت پروزه را نهایتا 70 درصد عنوان کردند! علاوه بر ارائه امارهای ضدو نقیض از پیشرفت کارخانه، تاکنون در خصوص زمان افتتاح و راه اندازی این مجتمع نیز بحث های متفاوتی مطرح شده است.

سال گذشته معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به تکمیل و راه‌اندازی مجتمع پتروشیمی هگمتانه، اعلام کرد: مطابق با برنامه زمان بندی این طرح جدید پتروشیمی تا بهمن ماه سالجاری( 92) در مدار بهره‌برداری قرار خواهد گرفت! در تاریخ گفته شده نه تنها این پروژه به بهره برداری نرسید بلکه آغاز تولید آزمایشی و نیمه اتوماتیک واحد گرانول سازی هم با تاخیر در اسفندماه انجام شد!
طبق اخرین اظهارات شرکت پتروشیمی هگمتانه تیرماه سال جاری به عنوان زمان افتتاح این پروژه اعلام شده ، این در حالی است که در اواخر فروردین ماه سال جاری معاون امور برنامه ریزی استانداری همدان از پیش بینی افتتاح پتروشیمی همدان تا 22 بهمن امسال خبر داد.

خسرو سامری با بیان اینکه قرار بود پتروشیمی بهمن ماه سال 92 به بهره برداری برسد اما به علت مشکلاتی همچون انتقال تکنولوژی به ویژه در بخش نرم افزاری این امر محقق نشد گفت: پس از تلاش انجام گرفته در سال گذشته، تا حدودی مشکلات پیش روی پتروشیمی حل شد و هم اکنون نیز فاز نخست آن یعنی یک تکه از قسمت کامپوندش که اصطلاحا می تواند پودر را بگیرد و به گرانول تبدیل کند، راه افتاده است.

بنا به گفته سامری مشکلات نرم افزاری مربوط به شریک ایتالیایی و انتقال دهنده تکنولوژی است چرا که نرم افزار مربوطه را به جهت انجام مباحث بین المللی نداده بودند اما خود همکاران تهیه نرم افزارها را پیگیری کرده و در حال انجام است.

وی با بیان اینکه تاکنون نزدیک به 90 میلیارد تومان برای ساخت پتروشیمی هزینه شده افزود: سال گذشته با پیگیری هایی که انجام شد حدود شش میلیارد تومان اعتبار از سمت پتروشیمی و همین میزان از طرف سرمایه گذار بخش خصوصی تعهد شد و خوشبختانه در حال انجام است.

مهرماه، آخرین زمان اعلام شده!

بالاخره در اوایل خرداد ماه سال جاری استاندار همدان پس از دیدار با معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این شرکت، اعلام کرد که بر اساس تصمیمات اتخاذ شده، پتروشیمی هگمتانه همدان در ۴ ماه آینده به بهره برداری می‌رسد.

محمدناصر نیک‌بخت گفت: در جلسه مذکور، مصوبات جلسه قبل و آخرین وضعیت پتروشیمی هگمتانه همچنین مشکلات مالی موجود بر سر راه اجرای طرح پتروشیمی همدان مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد با راه‌اندازی پتروشیمی هگمتانه با سرمایه‌گذاری 110 میلیارد تومانی تا اوایل 4 ماه دیگر، برای 330 نفر اشتغال‌زایی مستقیم ایجاد شود.

مدیر طرحهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز با بیان اینکه پتروشیمی هگمتانه در صورت تامین اعتبار بموقع ، می تواند امسال به بهره برداری برسد و تولید خود را آغاز کند بر گفته های استاندار مهر تایید زد.

احمد رضا حیدر نیا با اشاره به اینکه سال گذشته این مجتمع به تولید آزمایشی پرداخت که نتیجه آن رضایت بخش بود و پودر گرانول PVC و پودر pvc باگرید پزشکی تولید شد گفت: در صورت مشارکت بموقع و تامین مالی بانک عامل این مجتمع تولیدی می تواند در کمترین زمان ممکن به مرحله تولید وارد شود.

با این حال هنوز هم زمزمه هایی از تعویق زمان افتتاح و راه اندازی کامل این کارخانه در بهمن ماه سال جاری به گوش می رسد که بر متناقض گویی های مسئولان در خصوص این پروژه مهر تاید محکم تری می زند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار