کد خبر: 1308985
تاریخ انتشار: ۰۱ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۸:۵۱
احمد توکلی؛ اقتصاددان منتقد، اصولگرای صریح‌اللهجه احمد توکلی اصولگرایی منتقد، منصف و صریح اللهجه و از زندانی‌های رژیم پهلوی بود که همواره بر اصول علمی خود در اقتصاد که همانا کاهش فاصله‌های طبقاتی، مبارزه با فساد و انحصار تاکید داشت.

جوان آنلاین: احمد توکلی، مبارز سیاسی پیش از انقلاب، سیاستمدار و اقتصاددان برجسته، درگذشت. وی در سال ۱۳۳۰ در بهشهر، واقع در شمال کشور، به دنیا آمد، هرچند نیاکانش اصالتاً اصفهانی بودند که به شمال مهاجرت کرده بودند. توکلی ۷۴ سال زندگی پربار داشت و در نهایت به دلیل بیماری قلبی، پس از مدتی بستری در بیمارستان، دار فانی را وداع گفت.

به گزارش مهر، توکلی را می‌توان اصولگرایی منتقد، منصف و صریح‌اللهجه دانست که همواره بر اصول علمی اقتصادی خود تأکید داشت؛ اصولی که شامل کاهش فاصله‌های طبقاتی، مبارزه با فساد و مقابله با انحصار بود. به گونه‌ای که حتی در مواجهه با اشتباهات و ضعف‌های برخی دولت‌ها، تهمت‌ها و فشار‌ها را تحمل می‌کرد.

او پیش از انقلاب به خاطر مبارزات سیاسی‌اش علیه رژیم پهلوی چندین بار دستگیر و زندانی شد. با وجود داشتن تحصیلات دانشگاهی، به دلیل فعالیت‌های سیاسی با درجه سرباز صفر به خدمت سربازی اعزام شد. پس از اخراج از دانشگاه شیراز در دوران رژیم سابق به دلیل همین فعالیت‌ها، مدرک دکترای اقتصاد خود را بعد از انقلاب و در سال ۱۳۷۵ از دانشگاه ناتینگهام انگلستان، با پایان‌نامه‌ای درباره «دلایل تورم در اقتصاد ایران»، دریافت کرد.

توکلی سیاستمداری بود که حتی مخالفان فکری و سیاسی‌اش او را به پاک‌دستی و صداقت می‌شناختند. او همچنین از چهره‌های شناخته شده رسانه بود که همواره با نگاهی آکادمیک، به دنبال اقتصادی پویا، شفاف و سلامت بود.

وی در ششمین و هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، رقیب اصلی برندگان آن انتخابات‌ها یعنی مرحوم هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۷۲ و سید محمد خاتمی در سال ۱۳۸۰ بود. در انتخابات ۱۳۷۲، توکلی توانست حدود ۲۰ درصد آرای شرکت‌کنندگان را کسب کند؛ این در حالی بود که به دلایلی فقط یک بار اجازه حضور در صدا و سیما را یافت. همچنین در سال ۱۳۸۰، با شعار «جمهوری دوم» در محل ثبت‌نام کاندیدا‌ها در وزارت کشور حاضر شد.

توکلی استادیار گروه علوم سیاسی دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی بود و در سال ۱۳۹۲ بازنشسته شد. همواره منتقدی دلسوز و علمی نسبت به دولت‌ها بود که سخنانش از وزن و عمق خاصی برخوردار بود.

در دولت سازندگی، توکلی موفق شد در جلسات مهم سران نظام، رئیس‌جمهور وقت را قانع کند که به نام بازسازی پس از جنگ، بیش از حد از فاینانس‌های خارجی استفاده نکند، زیرا این امر می‌توانست کیان و استقلال کشور را به خطر بیندازد.

همچنین در دولت دهم، از منتقدان سرسخت سیاست‌های اقتصادی دولت محمود احمدی‌نژاد در مجلس شورای اسلامی بود.

پس از انقلاب، توکلی رئیس شهربانی و کمیته انقلاب بهشهر بود. او سخنگوی دولت محمدعلی رجایی و وزیر کار و امور اجتماعی مستعفی در کابینه اول میرحسین موسوی نیز بود. پس از آن، دو روزنامه «رسالت» و «فردا» و همچنین پایگاه خبری «الف» را تأسیس کرد.

او عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و نماینده ادوار اول، هفتم، هشتم و نهم مجلس شورای اسلامی بود و همچنین رئیس پیشین مرکز پژوهش‌های مجلس به شمار می‌رفت. توکلی مؤسس و رئیس هیئت‌مدیره «دیده‌بان شفافیت و عدالت» بود و در زمینه مبارزه با فساد فعالیت گسترده‌ای داشت.

از نظر خانوادگی، احمد توکلی با علی لاریجانی نسبت فامیلی داشت و دامادش یکی از فرزندان صادق زیباکلام است. در سال‌های اخیر به دلیل بیماری پارکینسون کمتر در عرصه سیاسی فعال بود و نهایتاً به دلیل بیماری قلبی در بیمارستان بستری شد و دار فانی را وداع گفت.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار