جوان آنلاین: رؤیارویی ۱۲ روزه ایران با اسرائیل در ژوئن سال ۲۰۲۵ که شدیدترین درگیری مستقیم میان ایران و اسرائیل تاکنون محسوب میشود، خسارات سنگینی را به زیرساختهای مختلف نظامی و غیر نظامی اسرائیل وارد کرد که احتمالاً در تاریخ آن بیسابقه بوده است. در این گزارش که با استفاده از نرم افزار هوش مصنوعی از منابع مختلف غیرپنهان جمعآوری شده، مشروح خسارات وارده به اسرائیل در ابعاد مختلف پرداخته شده است.
خسارات وارده به بخش مسکونی و تجاری
در جریان این درگیری، بیش از ۲۴۰ ساختمان در مناطق مختلف اسرائیل، بهویژه در تلآویو، بئرشبع و حومه آنها آسیب جدی دیدند. تخریب یا آسیبدیدگی این ساختمانها منجر به خسارت مستقیم به بیش از ۲ هزار واحد آپارتمانی شد و باعث بیخانمان شدن حدود ۹ هزار نفر از ساکنان این مناطق شد، آماری که البته به طور رسمی تا الان تأیید شده و ممکن است با توجه به شرایط و ملاحظات جنگی متفاوت از واقعیت باشد؛ مجتمعهای مسکونی لوکس نیز از این حملات در امان نماندند. یکی از نمونههای بارز آن، مجموعه ساحلی «Sea & Sun» در شمال تلآویو بود که بهتنهایی بیش از ۵۰ میلیون شِکل (حدود ۱۳ میلیون دلار) خسارت دید.
ارزیابی رسانههای عبریزبان نشان میدهد که مجموع خسارات وارده به بخش مسکن و املاک تجاری اسرائیل در این ۱۲ روز، در بازهای بین ۴ تا ۵ میلیارد شِکل (حدود ۱/۱ تا ۱/ ۴ میلیارد دلار امریکا) تخمین زده میشود.
آسیب به زیرساختها و نهادهای عمومی
بیمارستان بزرگ سوروکا وابسته به ارتش اسرائیل در شهر بئرشبع در جریان جنگ آسیب جدی دید. این حمله منجر به تخریب بخشی از ساختمان بیمارستان، نشت موادشیمیایی، آسیب به تجهیزات حیاتی و تخلیه فوری صدها بیمار شد. همچنین دهها نفر در اثر این حادثه مجروح شدند. بهغیر از بیمارستانها، مراکز پژوهشی مهمی نیز هدف حمله قرار گرفتند که اغلب این حملات تلافی حملات اسرائیل به مراکز علمی و پژوهشی از جمله دانشگاه امام حسین و همچنین دانشمندان ایرانی انجام شدهاند. مؤسسه علمی وایزمن در شهر رَحووُت که یکی از مراکز اصلی تحقیقات پزشکی، شیمی و فیزیک در اسرائیل بهشمار میرود، در اثر برخورد قطعات موشک و آتشسوزی دچار آسیبهای قابل توجهی شد که بخشی از پروژههای علمی را متوقف کرد. درمجموع، خسارات وارده به مراکز عمومی، دولتی، آموزشی و زیرساختهای حیاتی مانند شبکه برق، حملونقل و تأسیسات شهری، بین یک تا ۲ میلیارد شِکل (حدود ۳۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار) برآورد شده است.
هزینههای نظامی و دفاعی
اسرائیل برای مقابله با بیش از ۴۰۰ فروند موشک و پهپاد پرتابشده از سوی ایران، بهطور گستردهای از سامانههای پدافند هوایی خود استفاده کرد. سامانههایی، چون گنبد آهنین، فلاخن داوود و پیکان ۲ و ۳ بهکار گرفته شدند. هر رهگیری موشک هزینهای بین ۲۵۰ هزار تا ۴ میلیون دلار دارد. همچنین جنگندههای اسرائیلی برای عملیات واکنشی و رهگیری، دهها سورتی پرواز انجام دادند که هزینه سوخت، مهمات و لجستیک آنها قابل توجه بود.
با در نظر گرفتن تمامی این موارد، هزینههای نظامی و دفاعی اسرائیل در طول این درگیری بین نیم تا یک میلیارد دلار امریکا تخمین زده شده است.
اقدامات حمایتی و جبران خسارت
یکی از مؤلفههای مهم در برآورد خسارات، هزینههایی است که دولت اسرائیل برای جبران خسارات وارده به شهروندان، اسکان اضطراری، خدمات درمانی، بازسازی فوری مناطق آسیبدیده و پرداخت کمکهای مالی به خانوادههای متضرر صرف کرد. فقط در سه روز نخست جنگ، اسرائیل مبلغی بالغ بر ۷/ ۵ میلیارد شِکل (معادل حدود ۲ میلیارد دلار) برای این اقدامات هزینه کرد. براساس محاسبات، اگر این روند در طول ۱۲ روز ادامه یافته باشد، میزان هزینههای دولتی به رقم ۱۰ تا ۱۵ میلیارد شِکل (حدود ۲ / ۷ تا ۴ میلیارد دلار) خواهد رسید.
خسارات براساس موقعیت جغرافیایی
تلآویو به عنوان یکی از اهداف اصلی حملات، بیشترین میزان خسارت را تجربه کرد. ساختمانهای بلندمرتبه، هتلها، مراکز تجاری و شرکتهای فناوری مستقر در مرکز تلآویو و منطقه شمالی آن متحمل میلیاردها شِکل خسارت شدند. در بئرشبع، علاوه بر مناطق مسکونی، بیمارستانها و مراکز فناوری در پارک Gav-Yam آسیب جدی دیدند. در شهر رحوووت، تمرکز حملات بر مؤسسات علمی و تحقیقاتی بود و شمال اسرائیل (از جمله حیفا و طبریا) آسیبهای محدودتری را متحمل شد که بیشتر شامل اختلالات زیرساختی و برقرسانی بود.
جمعبندی نهایی
براساس جمعبندی گزارشهای منتشر شده در رسانههای داخلی اسرائیل (به زبان عبری) و منابع بینالمللی (به زبان انگلیسی)، میزان کل خسارات وارده به اسرائیل در جریان جنگ ۱۲ روزه با ایران، بین ۱۶ تا ۲۵ میلیارد شِکل برآورد میشود که معادل تقریبی ۴/ ۵ تا ۷ میلیارد دلار امریکاست.
این خسارات شامل آسیبهای مستقیم به مسکن، زیرساختها، تجهیزات نظامی و همچنین هزینههای دولتی جهت جبران خسارت شهروندان است. این رؤیارویی نشان داد که حملات موشکی گسترده، حتی با وجود سامانههای پدافند پیشرفته، میتواند آسیبهای اقتصادی و انسانی عظیمی بر جای بگذارد.