جوان آنلاین: گروه جهادی شهید فیروز رئیسی، شهرستان بوانات در استان فارس از جمله گروههایی است که موضوع آسیبهای اجتماعی را در دستور کار خود قرار داده است و جهادگرانش معتقدند با پیشگیری و کار جهادی به طور قطع بسیاری از آسیبهای اجتماعی جامعه برطرف میشود. برای آکاهی از برنامههای این گروه به سراغ حجت بارونی مسئول گروه جهادی شهید فیروز رئیسی رفتیم تا گفتوگویی با ایشان داشته باشیم؛ ضمن اینکه ایشان مسئولیت تشکل سلامت روان شهرستان بوانات را نیز بر عهده دارد.
از نظر شما مقابله با آسیبهای اجتماعی در جامعه و نقش مؤثر فعالیتهای جهادی و اجتماعمحور در کاهش این آسیبها چقدر میتواند در اولویت کارها مهم باشد؟
اگر میخواهیم جامعهای سالم داشته باشیم در گام نخست باید آسیبهای اجتماعی را مدیریت و سپس از گسترش آنها جلوگیری کنیم. در همین راستا برنامهای جامع با هدف شناسایی، پیشگیری و کاهش این آسیبها از سال ١٣٩٠ در قالب تیمهای اجتماع محور در شهرستان بوانات طراحی و اجرا شد.
این برنامه چه اهدافی را پیگیری میکند؟
طرح و برنامهریزیهای صورت گرفته با تمرکز بر ظرفیتهای محلی و مشارکت فعال اعضای جامعه، به دنبال تقویت فرهنگ همکاری، ارتقای آگاهی عمومی و کاهش آسیبهای ناشی از مشکلات اجتماعی است.
ما معتقدیم اگر آسیبهای اجتماعی کاهش یابد به طور قطع بسیاری از مشکلات جامعه برطرف میشود که بخشی از آن مربوط به امنیت و پیشگیری و بخشی با کار جهادی اتفاق میافتد.
شما مسئول گروه جهادی شهید فیروز رئیسی شهرستان بوانات هم هستید، فکر میکنید حضور جهادگران برای حل مشکلات جامعه چقدر مؤثر است و تاکنون این گروه چه اقداماتی داشته است؟
در کل ایران شاهد بودیم گروههای جهادی در هر منطقهای که حضور داشتهاند، سبب خیر برای ساکنان آن نقطه بودهاند. چون جهادگران بیادعا هستند و با اخلاص و برای خدا وارد میدان میشوند و کارها را به نحو احسن و با دلسوزی پیش میبرند.
در همین جا هم تاکنون بیش از ۸۰ پروژه در حوزه کاهش آسیبهای اجتماعی از سوی مدیریت مجموعه اجتماعی، تشکل سلامت روان و گروه جهادی شهیدفیروز رئیسی تدوین شده که از جمله میتوان به شناسایی آسیبهای اجتماعی رایج در منطقه، آموزش و توانمندسازی اعضای جامعه برای پیشگیری از این آسیبها، فراهمکردن بستری برای مشارکت افراد محلی در حل مسائل اجتماعی و ارائه خدمات حمایتی به اقشار آسیبپذیر به عنوان اهداف اصلی برنامه اشاره کرد.
آیا کارها و برنامههایی هم بوده است که این گروه جهادی به صورت خاص فقط با کمک جهادگرانش اجرا کرده باشد؟
بله. جهادگران گروه شهید فیروز رئیسی همیشه در تلاش هستند تا با مطالعات میدانی و برنامهریزی کارشناسانه به کمک هموطنان خود بروند. در همین راستا برگزاری کارگاههای آموزشی و همایشی با موضوع پیشگیری از اعتیاد، ارتقای مهارتهای زندگی، مقابله با خشونت خانوادگی و اجتماعی، نشاط اجتماعی و پروژه نویسی، ارائه مشاورههای رایگان روانشناسی و اجتماعی به افراد آسیبدیده، حمایت از خانوادههای آسیبپذیر از طریق تأمین نیازهای اساسی، تشکیل گروههای داوطلب محلی، آموزش داوطلبان برای فعالیت در زمینه پیشگیری و کاهش آسیبها از جمله اقداماتی است که تاکنون صورت گرفته است.
از نظر شما کدام کارها بهتر به نتیجه میرسند؟
فعالیتهای اجتماعمحور جهادی در کاهش آسیبهای اجتماعی، با تکیه بر مشارکت مردم و استفاده از ظرفیتهای محلی، تأثیر قابل توجهی در بهبود شرایط اجتماعی دارند؛ لذا استمرار و گسترش این اقدامات میتواند گامی مؤثر در مسیر تحقق جامعهای سالمتر و پویاتر باشد.
آیا فکر میکنید جامعه هم به نقش مؤثر گروههای جهادی و اقدامات جهادگران پی برده است؟
اتفاقات و حوادث و حضور پررنگ جهادگران در صحنه برای همه ملموس بوده و امروز به هر جای ایران که بروید مردم به خوبی ردپای جهادگران را به شما نشان میدهند.
در حال حاضر پررنگتر شدن نقش تشکلات، گروههای جهادی و روحانیون در جامعه احساس میشود، زیرا آنها میتوانند با برقراری ارتباط معنوی با آحاد مردم، تمام اقشار را از آسیبهای نوپدید و نقشههای شوم دشمنان آگاه کنند و در راستای آرمانهای کشور و نظام گام بردارند، از این رو باید از ظرفیت کارهای تشکیلاتی برای حل مشکلات عمومی به نحو احسن استفاده کرد.
با تمام این اوصاف و با وجود گسترش فعالیتها و حمایت نهادهای دولتی و غیردولتی میتوان با استفاده از فناوریهای نوین برای ارتقای سطح آموزش و اطلاعرسانی و تقویت برنامههای حمایتی برای اقشار آسیبپذیر، آسیبهای اجتماعی را به حداقل رساند.