جوان آنلاین: دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان که برای شرکت در اجلاس امنیتی بریکس به برزیل سفر کرده است، در نخستین نشست این اجلاس، ضمن تأکید بر این نکته که سلاح اتمی در دکترین دفاعی ایران جایی ندارد، در عین حال تأکید کرد جمهوری اسلامی ایران از حقوق مسلم خود از جمله حق استفاده صلحآمیز از انرژی اتمی نخواهد گذشت.
بر اساس این گزارش، برزیل در سال ۲۰۲۵ ریاست دورهای بریکس را به عهده دارد و اجلاسهای مرتبط با این سازمان مهم بینالمللی به میزبانی این کشور برگزار میشود. قرار است در این نشست درباره ترتیبات امنیتی بین کشورهای عضو بریکس بحث و تبادل نظر شود.
سلاح اتمی در دکترین دفاعی ایران جایگاهی ندارد
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در اجلاس امنیتی بریکس در برزیل با بیان اینکه ایران از حقوق مسلم خود از جمله حق استفاده صلحآمیز از انرژی اتمی نخواهد گذشت، گفت: «سلاح اتمی در دکترین دفاعی ایران هیچ جایگاهی ندارد و گواه این امر نیز گزارشهای نهادهای ناظر بینالمللی است.» احمدیان با اشاره به تحولات منطقه گفت: «در مسئله فلسطین شاهد بازتولید گفتمان خطرناکی تحت عنوان صلح از طریق قدرت و دیپلماسی اجبار هستیم. صلح واقعی ریشه در عدالت و به رسمیت شناختن حقوق مشروع دارد. تهدید برخی کشورها علیه بریکس و اعضای آن، نشان دهنده نگرانی عمیق از ظرفیت عظیم بریکس برای ایجاد یک بلوک قدرتمند اقتصادی، سیاسی و فرهنگی است.» دبیر شورای عالی امنیت ملی خاطرنشان کرد جمهوری اسلامی پیشنهاد میکند که از ارز دیجیتال بریکس و پیامرسان بانکی اختصاصی و امن برای تجارت درون گروهی و نماد استقلال اقتصادی رونمایی شود. وی بیان کرد جمهوری اسلامی پیشنهاد میکند که کمیته امنیت زنجیره تأمین با تأکید بر بیمه حمل و نقل، ایجاد کریدور ضد تحریم و راه اندازی صندوق حمایت برای مقابله با تحریم خارجی تشکیل شود.
حمایت پکن از حاکمیت، امنیت و کرامت ملی ایران
در حاشیه این اجلاس، وانگ یی، عضو دفتر سیاسی حزب کمونیست چین و وزیر امور خارجه این کشور با دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان دیدار کرد و با تأکید بر موضع اصولی چین، گفت: «پکن از حاکمیت، امنیت و کرامت ملی ایران حمایت میکند و مخالف هرگونه مداخله نیروهای خارجی در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران است.»
وانگ یی در این دیدار تصریح کرد که روابط میان چین و ایران با هدایت راهبردی سران دو کشور توانستهاند بر چالشها و موانع موجود فائق آیند و روندی مثبت و رو به رشد را حفظ کنند. وی با یادآوری دیدار موفقیتآمیز سال گذشته رئیسجمهور چین شی جینپینگ با شهید سیدابراهیم رئیسی گفت که این دیدار مسیر مشخصی برای توسعه روابط دوجانبه ترسیم کرده است.
وزیر خارجه چین همچنین با تأکید بر عزم کشورش برای تقویت ارتباطات در سطوح مختلف با ایران، خواستار افزایش هماهنگی و رایزنی میان دو کشور برای دفاع از منافع مشروع طرفین شد. وی افزود «چین و ایران باید با تکیه بر چندجانبهگرایی، از اصول اساسی حاکم بر روابط بینالملل حفاظت کنند و در جهت ایجاد یک مشارکت راهبردی جامع و مقاومتر میان دو کشور گام بردارند». وانگ یی خواستار اجرای کامل «برنامه همکاری جامع» میان ایران و چین شد و گفت «این برنامه میتواند زمینهساز دستیابی به دستاوردهای جدید و غنیتر شدن مناسبات دوجانبه باشد.»
متحدان خود را در جریان مذاکرات قرار میدهیم
بر اساس این گزارش، در ادامه این دیدار، علیاکبر احمدیان نیز با تأکید بر وجود اعتماد سیاسی عمیق میان تهران و پکن، گفت «تعمیق روابط راهبردی جامع با چین به یک اجماع میان تمامی ارکان نظام جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده است». وی بر تمایل کشورمان برای افزایش سطح تعاملات در سطوح عالی و گسترش همکاریها در حوزههای اقتصادی، علمیـ فناوری و زیرساختی تأکید کرد. طبق این گزارش، احمدیان با اشاره به همسویی دیدگاههای دو کشور در موضوعات بینالمللی و چندجانبه، از حمایتهای چین در مجامع جهانی و نقش این کشور در بهبود روابط ایران و عربستان سعودی قدردانی کرد. وی افزود «ایران آماده است با همکاری نزدیک با چین در برابر مداخلات خارجی، اعمال تعرفههای ناعادلانه و تحریمهای یکجانبه ایستادگی کند و از نظم بینالمللی عادلانه و مبتنی بر برابری دفاع نماید.» مسئله برنامه هستهای ایران نیز از دیگر محورهای گفتوگو میان دو طرف بود. احمدیان بار دیگر تأکید کرد که جمهوری اسلامی ایران هیچگونه قصدی برای توسعه سلاح هستهای ندارد و خواهان گفتوگو و مذاکره با طرفهای ذیربط در چارچوب احترام متقابل و برابری است. احمدیان اضافه کرد: «ایران در مذاکرات غیر مستقیم با امریکا، اصول و مواضع روشنی دارد و همواره متحدان راهبردی خود را در جریان این مذاکرات قرار میدهد».
نماینده رهبر معظم انقلاب در این دیدار تأکید کرد ایران در مذاکرات غیر مستقیم با امریکا، اصول و مواضع روشنی دارد و همواره متحدان راهبردی خود را در جریان این مذاکرات قرار میدهد. وی پکن را شریک مهم سیاسی و اقتصادی تهران خواند و تصریح کرد: «بنا داریم روابط راهبردی خود با این کشور را ارتقا دهیم». احمدیان به اشاره به شرایط حاکم بر روابط بینالملل، گفت: «همکاریهای تهران- پکن، میتواند یکجانبهگرایی عرصه بینالملل را به چالش بکشد و تضمینکننده منافع بلندمدت ملتها نیز باشد. ایران متحدان راهبردی خود را در جریان مذاکرات با امریکا قرار میدهد.»