جوان آنلاین: «90 درصد از تسویه حسابهای روسیه با کشورهای عضو بریکس در سال گذشته، با ارزهای ملی انجام شده است.» این موضوعی است که امروز وزیر امورخارجه روسیه سرگئی لاوروف بیان کرد.
به گزارش فارس، او میگوید که هیچکس نمیخواهد از تحریمها آسیب ببیند اما غرب با «سوءاستفاده از انحصار خود در بازارهای مالی»، آنها را بر کشورهایی که به خواسته آنها عمل نکردند، تحمیل کرده است.
به اعتقاد لاورف حذف دلار ناشی از عدم اعتماد به نهادهای مالی بینالمللی به رهبری غرب است.
اولین بار موضوع مبادله با ارزهای محلی در چارچوب گروه بریکس (BRICS) در سال ۲۰۱۰ و در جریان دومین نشست این گروه مطرح شد. در این نشست، دیمیتری مدودف، رئیسجمهور وقت روسیه، پیشنهاد داد که کشورهای عضو بریکس تجارت دوجانبه خود را با استفاده از ارزهای ملی خود انجام دهند و از وابستگی به دلار آمریکا یا یورو بکاهند.
در ادامه، در سال ۲۰۱۲ و در چهارمین نشست بریکس در دهلی نو، اعضای این گروه توافقنامههایی برای تسهیل تجارت با ارزهای محلی امضا کردند.
سال 2024 حدود ۶۵٪ از تجارت بین کشورهای بریکس با استفاده از ارزهای محلی انجام شده است. این روند نشاندهنده تلاشهای مستمر برای کاهش وابستگی به دلار آمریکا و تقویت استقلال مالی در میان اعضای بریکس است.
در نشست اخیر سران بریکس در کازان روسیه بسیاری از مقامات کشورها بار دیگر به استفاده از ارزهای محلی برای تجارت بین کشورهای عضو حمایت کردند.
اتحاد قدرتهای نوظهور علیه انحصار مالی غرب
به عنوان مثال نارندرا مودی، نخستوزیر هند گفت که «هند از تلاشها برای افزایش یکپارچگی مالی میان کشورهای بریکس استقبال میکند، و معتقد است تجارت با ارزهای محلی و پرداختهای مرزی روان، همکاری اقتصادی این گروه را تقویت خواهد کرد.»
همچنین سال گذشته لولا داسیلوا، رئیسجمهور برزیل در سخنانی گفت که ما به ایجاد سازوکارهایی برای استفاده از ارزهای محلی در تجارتهای میان کشورهای بریکس ادامه خواهیم داد. این یکی از اهداف اصلی در راستای افزایش استقلال اقتصادی بریکس است.
شی جینپینگ رئیسجمهور چین نیز گفته بود که کشورهای بریکس باید همکاریهای مالی خود را عمیقتر کرده و استفاده از ارزهای محلی را در معاملات تجاری خود گسترش دهند.
حالا چین و روسیه 95 درصد معاملات خود را از طریق ارزهای خود و بدون دخالت ارز کشور ثالث انجام میدهند.
روسیه اعلام کرده با بقیه کشورهای عضو بریکس نیز با ارزهای محلی مبادلات خود را انجام میدهد، تجربهای که ایران نیز به شدت به آن نیاز دارد.
با توجه به عضویت ایران در گروه بریکس و داشتن مراودات و تفاهم نامههای راهبردی با چین و روسیه به عنوان اقتصادهای مهم و بزرگ دنیا فرصت خوبی برای افزایش مبادلات تجاری و تسویه با ارزهای محلی پیش روی ایران قرار دارد.