جوان آنلاین: عربستان سعودی و قطر روز یکشنبه اعلام کردند که بدهی معوقه سوریه به بانک جهانی را پرداخت خواهند کرد؛ اقدامی که احتمالاً باعث ازسرگیری حمایت این نهاد بینالمللی از این کشور جنگزده خواهد شد.
به گزارش تسنیم، در بیانیه مشترک وزارتخانههای دارایی عربستان سعودی و قطر آمده است که تصمیم به پرداخت بدهی سوریه به بانک جهانی به میزان حدود ۱۵ میلیون دلار (معادل ۱۳ میلیون و ۲۰۰ هزار یورو)، طی نشستهای ماه جاری میلادی توسط بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در واشنگتن اتخاذ شده است.
وزارت خارجه سوریه از این دو کشور غنی از نفت و گاز برای پرداخت بدهی خود قدردانی کرد و گفت این اقدام راه را برای فعالسازی همکاری در مسیر احیا و بازسازی سوریه پس از ۱۴ سال جنگ که منجر به کشته شدن نیم میلیون نفر و تخریب گسترده زیرساختها شده است، هموار میکند.
از زمان سقوط حکومت بشار اسد در اوایل ماه دسامبر، زمانی که گروههای شورشی به رهبری تحریر الشام مقر قدرت وی در دمشق را تصرف کردند، عربستان سعودی و قطر اصلیترین حامیان رهبری جدید سوریه بودهاند.
سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۷ برآورد کرده بود که بازسازی سوریه دستکم ۲۵۰ میلیارد دلار (معادل ۲۲۰ میلیارد و ۴۰۰ میلیون یورو) هزینه خواهد داشت. برخی کارشناسان اکنون میگویند این رقم ممکن است دستکم به ۴۰۰ میلیارد دلار (معادل ۳۵۲ میلیارد و ششصد میلیون یورو) برسد.
بیانیه مشترک عربستان سعودی و قطر تصریح کرد که پرداخت بدهیهای سوریه زمینه را برای ازسرگیری حمایت و فعالیتهای بانک جهانی در سوریه که بیش از ۱۴ سال متوقف شده بود، فراهم خواهد کرد.
همچنین در این بیانیه افزوده شده است که این پرداخت به سوریه اجازه خواهد داد در آینده نزدیک از بانک جهانی برای «بخشهای حیاتی» سهمیه دریافت کند.
در این بیانیه به طور دقیق مشخص نشده که این بخشهای حیاتی شامل چه حوزههایی خواهند بود یا چه زمانی این سهمیهها اختصاص مییابد.
زیرساختهای سوریه در جریان درگیریهایی که از مارس ۲۰۱۱ آغاز شد، به شدت آسیب دیده است. ماه گذشته، قطر صادرات گاز طبیعی به سوریه را از طریق اردن آغاز کرد تا به کاهش ساعات طولانی قطع برق که در بسیاری از مناطق این کشور یک اتفاق معمول است، کمک کند.
یکی از موانع اصلی بر سر راه پروژههای توسعهای در سوریه، تحریمهای غرب است که بیش از یک دهه پیش، عمدتاً علیه حکومت و مقامات اسد اعمال شد.
اگرچه دولت آمریکا هنوز دولت جدید سوریه را به رسمیت نشناخته، اما با این حال، واشنگتن برخی محدودیتها را کاهش داده است.
وزارت خزانهداری آمریکا در ماه ژانویه مجوز عمومی ششماههای صادر کرد که برخی معاملات با دولت سوریه از جمله برخی قراردادهای انرژی و تراکنشهای جانبی را مجاز میکند.
در همین حال، اتحادیه اروپا نیز روند کاهش برخی تحریمهای انرژی، حملونقل و بانکی علیه سوریه را آغاز کرده و اقدامات محدودکننده در حوزه نفت، گاز، برق و همچنین حملونقل از جمله بخش هوانوردی را به حالت تعلیق درآورده است.
دولت بریتانیا نیز روز پنجشنبه اعلام کرد که تحریمهای خود را علیه چندین نهاد سوری از جمله برخی وزارتخانهها و رسانهها لغو کرده است.