جوان آنلاین: محمد مخبر، معاون اول دولت شهید آیتالله رئیسی در دوران دولت خوش درخشید. این درخشش زمانی بیشتر نمایان شد که رئیس جمهور به شهادت رسید و براساس قانون و حکم رهبر انقلاب مخبر به عنوان سرپرست قوه مجریه منصوب شد و عملکرد شایستهای از خود در این جایگاه تازه نشان داد، به نحوی که دوستان و منتقدان دولت هر دو از عملکرد او مخصوصاً در برگزاری چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری رضایت داشتند. حالا در ادامه نقشآفرینی مؤثر مخبر، رهبر انقلاب مسئولیتی تازه و بس دشوار بر دوش او قرار داده است؛ تداوم جوانسازی نظام بروکراسی کشور که ساختارهای پیر و مقاومتهای اداری مانع از حضور جوانان در این مجموعهها است. به نظر میرسد با این مأموریت به مخبر، برای چنین منظوری که مدعیان زیادی در ساختار و خارج از ساختار قوای سه گانه وجود دارد، نوعی ساماندهی خواهیم دید و از این پس این وظیفه مهم، مسئولی که مرتبط با شخص رهبر انقلاب است، خواهد داشت.
مقام معظم رهبری دیروز طی حکمی محمد مخبر را به عنوان مشاور و دستیار خود منصوب کردند. حضرت آیتالله خامنهای در این حکم، وظیفه مخبر را امتداد سیاست مدبرانه دولت شهید رئیسی برای شناسایی و به کارگیری نیروهای جوان و نخبه برای کمک به دستگاههای مختلف، تعیین کردند. در متن حکم رهبر انقلاب آمده: «با عنایت به خدمات متعهدانه و تأثیرگذار جنابعالی در عرصههای مدیریتی و اقتصادی به ویژه در دولت شهید رئیسی، و سیاست درست و مدبرانه به کارگیری نخبگان و جوانان پرانگیزه و تلاشگر در اجرای طرحهای گوناگون، شما را به عنوان مشاور و دستیار رهبری منصوب میکنم. انتظار میرود در امتداد سیاست مزبور، شناسایی نیروهای جوان و همکاری با آنان را با برنامهریزی منطقی، پی گرفته و در کمک به دستگاههای دولتی و ... از آن بهرهبرداری نمایید».
جامعه ایران جزو جوامع جوان محسوب میشود، همین امر باعث شده که جوان تحصیل کرده و نخبه همواره متقاضی نقشآفرینی در مدیریت و تحول کشور باشد. با وجود این، نظام اداری چندان روی گشاده بر این جوانان نشان نداده است. در همین ماههای اخیر هم بحثهایی مبنی بر جوانگرایی در دولت مطرح بود که بازهم نتوانست چندان رضایت جوانان را فراهم کند.
دولت شهید رئیسی تجربه موفقی در به کارگیری جوانان داشت که رهبری هم در حکم خود برای آقای مخبر به آن اشاره کردند. میثم لطیفی که رئیس سازمان اداری و استخدامی دولت سیزدهم بود در همان سال ۱۴۰۱ که سال اول استقرار دولت سیزدهم بود اعلام کرد که ۲۰۰ نیروی جوان و نخبه در پستهای عالی کشور به کار گرفته شدند و رویکرد دولت سیزدهم در استفاده از جوانان را موفق ارزیابی کرد.
تجربه طولانی سالهای گذشته در ادوار مختلف استقرار دولتها نشان داده است که مدیران دولتی چندان از به کارگیری جوانان استقبال نمیکنند و این امر ریشه در مسائل گوناگونی در نظام بروکراسی کشور دارد. حالا رهبر انقلاب فرد با تجربهای، چون مخبر را در جایگاهی قرار داده است که مسئولیت اصلی و مستقیم او به کارگیری جوانان مؤمن و نخبه برای کمک به بخشهای مختلف دستگاههای اجرایی است. رهبری در طول دهه ۹۰ همواره بر مسئله استفاده از جوانان در مسئولیتهای مختلف تأکید کردند تا جایی که در دیدار خود با دانشجویان از دولت جوان انقلابی سخن گفتند. به نظر میرسد رهبر انقلاب همچنان قائل به ادامه و استمرار به کارگیری جوانان هستند و برخی نگرانیها و کم توجهیها در این زمینه باعث شده ایشان، فردی را به صورت مستقیم در این زمینه مسئول قرار دهند تا شاهد تحول و دگرگونی در این زمینه باشیم.
البته برای اینکه مأموریت آقای مخبر در مسئولیت جدید نتیجهبخش باشد ابتدا باید از رویکرد و سازوکار تحقق هدف خواسته شده از آقای مخبر رونمایی شود و کاملاً تبیین و تشریح شود که این مأموریت به چه صورت و نحوی عملیاتی میشود. اما همین دقیق شدن مخبر در حوزه به کارگیری جوانان امیدبخش است و میتواند در زمینه نقشآفرینی گسترده نخبگان کشور در اداره امور تحول مثبتی ایجاد کند.
مأموریت تازه دکتر محمد مخبر با توجه به تجربه موفق او در دولت سیزدهم میتواند اینگونه تعبیر شود که سیاست مدبرانه دولت شهید رئیسی را هدایت و مانع از قرائتهای مختلف از آن سابقه درخشان شود