تلاش غرب برای ارسال جنگندههای اف- ۱۶ به اوکراین، خشم روسها را برانگیخته است و مدودف به اروپاییها توصیه کرد به خاطر هواپیماهای اسباببازیشان هیجانزده نشوند و درباره پیامد چنین اقدامی هشدار داد.
درحالی که امریکا و اروپا سعی دارند با ارسال جنگندههای جدید به اوکراین موازنه میدانی را به نفع خود بازگردانده و ضربات سختی را به روسیه وارد کنند، مقامات مسکو تهدید کردند که این تحرکات هم راه به جایی نخواهد برد. دیمیتری مدودف، معاون شورای امنیت روسیه در اظهارنظر درباره تصمیم غرب برای ارائه جنگندههای اف- ۱۶ به اوکراین، به اروپا توصیه کرد به خاطر هواپیماهای اسباببازیاش هیجانزده نشود. به گزارش تاس، مدودف درباره اظهارات آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان که در واکنش به تصمیم هلند و دانمارک برای ارائه این جنگندهها به اوکراین، مدعی روز خوب برای اوکراین و اروپا شد، در صفحه تلگرام خود نوشت: «بچهها، خیلی با بازیهای هواپیماهای اسباببازی در جعبه شن خود، ذوقزده و از خود بیخود نشوید. روز خوب بعدی برای اروپا ممکن است آخرین روزش شود.» این مقام ارشد روسیه همچنین تصویری از یک هواپیمای سرنگون شده آلمان نازی را به این پست پیوست کرد.
اظهارات مدودف درحالی است که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین خبر داد که توافقی مهم برای ارائه ۴۲ جنگنده اف- ۱۶ به این کشور از سوی هلند حاصل شده است. جدای از آن دانمارک هم اعلام کرده قصد دارد ۱۹ جنگنده از این نوع به اوکراین بدهد و کییف شش فروند آن را قبل از پایان سال میلادی جاری دریافت خواهد کرد. دانمارک و هلند همچنین پیشتر برنامه خود را برای آموزش خلبانان اوکراینی با کمک بیش از ۹ کشور دیگر اعلام کردهاند. به رغم هشدارهای روسیه، دولتمردان کییف اصرار دارند هرچه سریعتر جنگنده اف- ۱۶ را تحویل گرفته و بتوانند روسها را به عقبنشینی وادار کنند. سخنگوی نیروی هوایی اوکراین روز سهشنبه گفت که برای جایگزینی جنگندههای قدیمی و کسب برتری هوایی بر روسیه، این کشور به ۱۲۸ جنگنده نیاز دارد. به گزارش شبکه العربیه، یوری ایحنات گفت: «اگر ۴۲ جنگنده از سوی هلند و دانمارک به اوکراین تحویل داده شود، این برابر با چهار گردان پروازی است. بیش از ۱۰۰ جنگنده برای فرودگاههای مختلف نیاز است تا به چالشهای مختلف پاسخ دهند و به اهداف مختلف روسیه حمله کنند.»
رهبران غرب امیدوارند که با ورود جنگنده اف- ۱۶ به میدان درگیریها، اوکراینیها بتوانند موفقیتی را در عرصه هوایی کسب کنند. این درحالی است که پیش از این همه تسلیحات مدرن از موشک گرفته تا تانکها توسط روسها منهدم شدهاند و ضد حملات دو ماهه اوکراین هم با شکست مواجه شده است. مقامات کرملین هشدار دادهاند که اف- ۱۶ هم هیچ موفقیتی کسب نخواهد کرد و تنها هزینه روی دوش امریکا و متحدانش خواهد گذاشت. نیروهای اوکراین در استفاده از تجهیزات قبلی غرب هم ناتوان بودند و بسیاری از تانکهای لئوپارد به دلیل ناتوانی اوکراینیها منهدم شدند و در اف - ۱۶ هم چنین سناریویی به احتمال زیاد تکرار خواهد شد، زیرا تاکنون آموزشهای لازم به اوکراینیها داده نشده است و ورود این تسلیحات به عرصه نبرد بدون مقدمات لازم میتواند تلفات کییف را افزایش دهد. وبگاه «بیزینس اینسایدر» به نقل از یک کارشناس هوانوردی نوشت که جنگنده اف- ۱۶ آنقدر شکننده است که به پایگاههای هوایی ویژه نیاز دارد و این پایگاهها میتوانند توسط روسیه شناسایی شده و هدف قرار گیرند.
شکستهای مکرر اوکراین
تلاشهای پیدرپی اوکراینیها برای پیروزی در برابر روسها به در بسته خورده است. وزارت دفاع روسیه با اشاره به دفع ۱۴ حمله نظامیان اوکراینی به مواضع نیروهای خود گفت که بیش از ۷۰۰ نفر از عوامل کییف در این حملات کشته شدند. این وزارتخانه روز سهشنبه در بیانیهای گفت: «سه حمله دشمن در محور دونتسک به نیروهای روسی دفع شد و چندین یگان پیادهنظام ارتش اوکراین متشکل از حدود ۲۳۵ نظامی از بین رفتند.» به نوشته «اسپوتنیک»، وزارت دفاع روسیه با بیان اینکه چهار حمله نیروهای اوکراینی به شهرهای اوسپینوفکا و رابوتینو در محور زاپروژیا طی ۲۴ ساعت گذشته دفع شد، توضیح داد: «در این نبردها حداقل ۱۲۵ نظامی رژیم کییف کشته شده و یک دستگاه توپخانه خودکششی هوویتزر افاچ- ۷۰ ساخت انگلیس از بین رفت.» در ادامه این بیانیه آمده است: «تلفات نیروهای اوکراینی در محور کراسنیلیمان به بیش از ۵۰سرباز رسید. حدود ۱۵ نظامی اوکراینی نیز در محور خرسون طی ۲۴ ساعت گذشته از پای درآمدند.» طبق این گزارش، وزارت دفاع روسیه ضمن اشاره به دفع پنج حمله نیروهای مسلح اوکراین به محور کوبیانسک، اظهار داشت: «۶۵نظامی اوکراینی و همچنین یک ایستگاه رادار ضد موشکهای توپخانهای، ساخت امریکا، منهدم شدند.» از زمان شروع ضد حملات اوکراین در ماه ژوئن، تعداد تلفات این کشور افزایش یافته است و روسها تعداد کشتههای اوکراین را بیش از ۱۵ هزار نفر اعلام کردهاند.