وزیر خارجه پیشین چین در جریان یک نشست با حضور مقاماتی از سئول و توکیو، ضمن کنایه به تلاش برخی برای تغییر ظاهر خود به منظور نزدیک شدن به چهره غربی ها، از مقامات کرهجنوبی و ژاپن درخواست کرد تلاش کنند حس خودمختاری راهبردی از غرب را تقویت، قلدری هژمونی غرب را رها و در احیای آسیا به پکن کمک کنند.
وانگیی در واکنش به تلاشهای کرهجنوبی و ژاپن برای نزدیک شدن هر چه بیشتر به امریکا در مجمع سهجانبه شهر «چینگدائو» گفت: «مهم نیست که موهای شما چقدر بلوند باشد و تیزی دماغتان را به چه حدی برسانید (جراحی بینی)، شما هرگز به اروپایی و یا امریکایی تبدیل نخواهید شد، شما هرگز یک غربی نخواهید شد. شما باید بدانید که ریشههای ما کجاست. اکثر امریکاییها و اروپاییها نمیتوانند چینیها، ژاپنیها و مردم کرهجنوبی را از هم تشخیص بدهند.» وی طی رویدادی سالانه که از سال ۲۰۱۱ پکن، توکیو و سئول آن را برگزار میکنند، با بیان اینکه سرنوشت منطقه کاملاً در دستان این سه کشور است، افزود: «ارزشهای فراگیر آسیایی را ترویج کنید، احساس خودمختاری راهبردی را تقویت کنید، وحدت و ثبات منطقهای را حفظ کنید. در برابر برگشت ذهنیت جنگ سرد مقاومت کنید و از اجبارِ قلدری (امریکا و غرب) و هژمونی رها شوید.»
این در شرایطی است که شبکه خبری سی. ان. ان امریکا به تازگی گزارش کرده است که ژاپن و کرهجنوبی روابط خود با امریکا را نزدیکتر کردهاند تا با نگرانیهای مشترک درباره نفوذ و اقدامات پکن در منطقه مقابله کنند. همچنین، معاون فرماندهی نیروهای امریکایی در کره گفته بود که ایالات متحده به زودی یک زیردریایی هستهای مجهز به موشکهای بالستیک را به کرهجنوبی اعزام میکند و رسانههای محلی نیز گزارش کرده بودند که این زیردریایی به تسلیحات هستهای مجهز است.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین درباره موضع کشورش در ارتباط با این طرح امریکا گفت: «چین نگران تحولات در منطقه است و به امریکا و کرهجنوبی تأکید دارد تا این مسائل را مدنظر قرار داده و نقشی سازنده در سازش سیاسی در شبهجزیره کره ایفا کنند.»وی افزود: «مسیر نادرست و غلط ارعاب و تهدید نظامی و فشار به حل مشکل مذکور در شبهجزیره کره کمکی نمیکند.»
روابط اقتصادی چین و امریکا محدود به منافع متقابل
اخیراً جنت یلن، وزیر خزانهداری امریکا در جریان سفری به چین همچنین گفته بود که واشنگتن به دنبال جداسازی کامل اقتصادهای امریکا و چین از هم نیست بلکه نگران استفاده از یارانههای گسترده برای شرکتهای دولتی و شرکتهای داخلی، موانع دسترسی به بازار برای شرکتهای خارجی و اقدامات تنبیهی اخیر علیه شرکتهای امریکایی است. در پی این موضعگیری، وزارت امور خارجه چین دیروز اعلام کرد که این کشور امیدوار است، امریکا اقداماتی جدی برای ایجاد محیطی قابل قبول برای توسعه سالم روابط اقتصادی و تجاری دوجانبه انجام دهد.
در بیانیهای که وزارت دارایی چین به همین منظور منتشر کرده، آمده است: «ماهیت روابط تجاری و اقتصادی چین و امریکا محدود به منافع متقابل و نتایج متقابل سودمند است و در جنگهای تجاری و قطع ارتباطات هیچ برندهای وجود نخواهد داشت. امیدواریم ایالات متحده برای ایجاد شرایط مناسب برای توسعه مناسب روابط تجاری و اقتصادی بین دو کشور و دستیابی به نتایج سودمند متقابل، اقدامات ملموسی انجام دهد.»