یک رسانه عراقی از طرح امریکا برای برهم زدن ثبات امنیتی عراق با اتخاذ تصمیم تجهیز نیروهای پیشمرگ کرد به تسلیحات سامانههای پدافند هوایی پیشرفته پرده برداشت؛ اقدامی که میتواند این کشور را بار دیگر به سمت بیثباتی بکشاند.
درحالی که رهبران سیاسی و گروههای مقاومت عراق، خواستار خروج نیروهای امریکایی از کشورشان هستند، مقامات کاخ سفید نسخه جدیدی برای عراق پیچیدهاند که میتواند این کشور را دوباره به سمت هرج و مرج و ناامنی داخلی سوق دهد. خبرگزاری المعلومه در این باره فاش کرده است که بهرغم امتناع مستمر امریکا از دستیابی ارتش عراق به تسلیحات پیشرفته پدافند هوایی برای دفع حملات خارجی، در توافقی که دور از چشم دولت بغداد انجام شده است، با فروش این تسلیحات به اقلیم کردستان برای حمایت از نیروهای پیشمرگ موافقت کرده است. المعلومه همچنین در این گزارش خود تأکید کرد که این اقدام امریکاییها قوانین بینالمللی و اصول دیپلماتیک را نقض میکند. جاسم الموسوی، نماینده پارلمان عراق درباره این اقدام امریکا تأکید کرد: ارائه تسلیحات پدافند هوایی به نیروهای پیشمرگ مغایر با قوانین بینالمللی است و هیچ طرف و گروه داخلی در عراق حق ندارد بدون اطلاع و حضور دولت مرکزی به طور مستقیم در مسائل حاکمیتی با کشورهای دیگر معامله کند. الموسوی با بیان اینکه دولت باید با روشهای دیپلماتیک بینالمللی برای جلوگیری از اجرایی شدن این پرونده مداخله کند، خاطرنشان کرد: تصمیم برای تسلیح اقلیم کردستان عراق به منزله دخالت در امور داخلی کشور است. وی افزود: ما تلاش خواهیم کرد پرونده را به نهادهای سیاسی بالاتر ارائه کنیم تا موضعی برای رد توافق واشنگتن و اقلیم کردستان عراق اتخاذ شود. «عباس المالکی»، عضو ائتلاف «دولت قانون» به رهبری نوری المالکی در سخنانی این اقدام امریکا را مصداق نقض حاکمیت کشورش دانست. وی تأکید کرد: اتخاذ چنین تصمیماتی توسط امریکا که به صورت جدا از دولت مرکزی عراق انجام میشود، منجر به بیثباتی در کشور میشود. عقیل الطائی، کارشناس امنیتی و نظامی عراق نیز در این خصوص تأکید کرد: «امریکا قصد دارد با ارائه سلاحهای دفاع هوایی، نیروهای پیشمرگ را تقویت کند تا علیه دولت مرکزی اقدام کنند. چطور است که امریکا به عراق سلاح نمیدهد، اما در مقابل، دست به چنین کاری میزند.» دان بیکن، نماینده جمهوریخواه کنگره در خصوص تصویب این اصلاحیه که بخشی از قانون بودجه دفاعی امریکا برای سال ۲۰۲۴ محسوب میشود، به نشریه میدلایستآی گفته بود: «این پیشنهاد بهشدت از سوی جمهوریخواهان و دموکراتها مورد حمایت قرار گرفته است و دولت امریکا را وادار میکند برای آموزش و تجهیز نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان عراق و نیز نیروهای امنیتی عراقی به سامانه پدافند هوایی برنامهریزی کند. این برنامه برای مقابله با موشک، راکت و سیستمهای خودران مانند پهپادها اجرا میشود.»
امریکا درحالی میخواهد کردها را به سامانه پدافندی مجهز کند که در دوره اشغالگری تروریستهای داعش هیچ کمک نظامی به دولت بغداد انجام نداد و با بهانهتراشی و تعلل، مسیر پیشروی تکفیریها را هموار کرد. این درحالی است که امریکا بر اساس توافقات انجام شده، متعهد است که از امنیت و ثبات عراق دفاع کند.