مدیر عامل شرکت پخش نسبت به سربهسر شدن تولید و مصرف بنزین هشدار داد و گفت: مصرف روزانه بنزین ۱۱۰میلیون لیتر است و مصرف و تولید سر بهسر شدهاند؛ سالانه بیش از یکمیلیون خودرو عرضه میشود و هیچ خودرویی هم اسقاط نمیشود، در صورت ادامه همین روند، ما به ناترازی بنزین خواهیم رسید و واردکننده خواهیم شد.
اکنون که ۵/۲ ماه بیشتر از سال نمیگذرد و هنوز به تابستان نرسیدهایم، مصرف بنزین به ۵/۱۲ درصد رسیده است. در همین چند روز اخیر رکورد مصرف امسال تقریباً شکسته شد و بالغ بر ۱۲۷میلیون لیتر مصرف ما افزایش یافت. عدد ۵/۱۲ درصد رشد در ماههای اولیه سال حتی در فصل اول، رقم بسیار بزرگی است که باید مدیریت کرد. در تولید و مصرف بنزین، تقریباً در شرایط همترازی هستیم، اما با کوچکترین مشکلی به شرایط ناترازی خواهیم رسید. موضوعی که مهم است اینکه مصرف سوخت مانند انرژیهای دیگر در کشور ما در مقایسه با سایر کشورها خیلی بیشتر است و این امر میطلبد که اطلاعرسانی ویژه و فرهنگسازی کنیم و همین طور در ارتباط با بحث تولید خودروها، خارج کردن خودروهای فرسوده از سرویس، اتفاق بیفتد تا ما شرایط همترازی را به سمت و سویی ببریم که در اصل تراز مثبت پیدا کنیم.
در این خصوص جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش در گفتگو با فارس با اشاره به آخرین وضعیت تراز بنزین در کشور عنوان کرد: سال گذشته حدود ۲/۱ میلیون کارت سوخت نوشماره برای خودروهای جدید صادر کردیم، یعنی سالانه فقط همین خودروهای نوشماره حدود ۵/۳ میلیون لیتر در روز بر مصرف بنزین اضافه میکنند، ۵/۳ میلیون لیتر در روز رقم قابل توجهی است و معادل ظرفیت تولید بنزین پالایشگاه تبریز است.
وی اظهار داشت: روند فعلی به این صورت است که سالانه بیش از یکمیلیون خودرو عرضه میشود و از آن طرف هیچ خودرویی اسقاط نمیشود و از طرفی همین خودروهای فرسوده نیز سالانه بر مصرف بنزینشان به دلیل استهلاک افزوده میشود.
سالاری افزود: طبیعتاً روند فعلی مصرف بنزین را نمیتوان با احداث پالایشگاه و پتروپالایشگاه و افزایش تولید بنزین مدیریت کرد و در صورت ادامه همین روند، ما به ناترازی بنزین خواهیم رسید و واردکننده خواهیم شد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش گفت: الان مصرف بنزین روی عدد ۱۱۰میلیون لیتر در روز است و مصرف و تولید سربهسر شدهاند، اگر مجدداً مصرف بنزین در تعطیلات تابستانی افزایش یابد، طبیعتاً ناترازی ایجاد میشود.
پیشبینی مصرف ۲۲ میلیارد لیتر سوخت مایع در نیروگاهها
وی تأکید کرد: علاوه بر ناترازی بنزین، ما با ناترازی گازوئیل نیز دست و پنجه نرم میکنیم. ناترازی گاز موجب شده است بخش قابل توجهی از تأمین سوخت نیروگاهها با گازوئیل صورت بگیرد.
سالاری توضیح داد: هماکنون تأمین روزانه ۳۵میلیون لیتر سوخت مایع برای نیروگاهها، رقم قابل توجهی است. مصرف سوخت مایع در نیروگاهها از ۷ تا ۸ میلیارد لیتر در سال ۹۸ به ۱۸ میلیارد لیتر در سال گذشته رسیده است و طبق پیشبینی امسال به عدد ۲۲ الی ۲۳ میلیارد لیتر میرسد.
۵۰درصد از سوختگیری بنزین آزاد با کارت سوخت شخصی انجام میشود
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش گفت: یکی از اهداف اصلی ایجاد سامانه سوخت، نظارت بر میزان مصرف هر خودرو بود و لزوم استفاده مجدد مردم از کارت سوخت شخصی برای سوختگیری بنزین آزاد این هدف را محقق میکند و اطلاعات بسیار ارزشمندی را در اختیار شرکت قرار میدهد. وی تأکید کرد: در سال جاری نیز قانون بودجه تصویب کرد که ضرورت دارد مردم را به سمت استفاده از کارت سوخت شخصی هدایت کنیم و کارت سوخت جایگاهها ساماندهی شود. تا قبل از این حدود ۳ الی ۴درصد سوختگیری بنزین آزاد با کارت سوخت شخصی انجام میشد و بسیاری از مردم اطلاع نداشتند که حتی در کارت سوخت شخصی خود سهمیه بنزین آزاد نیز تعبیه شده است.
سالاری اظهار داشت: ما به مردم اطلاعرسانی کردیم که کارت سوخت شخصی شما دارای اعتبار کافی برای سوختگیری بنزین آزاد است که ضروری است از آن استفاده کنید. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش گفت: استفاده از کارت سوخت جایگاهها باعث شده است خرابی کارتخوانها در جایگاهها افزایش یابد، زیرا این کارتها در جایگاهها رها شده بود و آلودگی و هزار اتفاق دیگر برای آن میافتاد که باعث خرابی میشد.
وی ادامه داد: در حال حاضر حدود ۴۵ تا ۵۰درصد سوختگیری بنزین آزاد با کارت سوخت شخصی انجام میشود که این عدد به صورت گام به گام افزایش خواهد داشت و طبق قانون بودجه تا پایان شهریور باید به عدد بیش از ۹۰درصد برسد. سالاری اشاره کرد: نکته بعدی این است که کارت سوخت باید به خودرو متصل شود که همکاران ما در حال مطالعه و اجرای آن هستند. به این ترتیب تراکنشها شفاف میشود و میتوان خودروهای پرمصرف را از کممصرف شناسایی کرد.