کد خبر: 102692
تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۳۸۸ - ۰۸:۲۹
به گزارش فارس، محمود احمدی نژاد رئیس‌جمهور یکشنبه شب در گفتگوی زنده تلویزیونی با حضور کارشناسان حضور یافت و به سوالات گوناگون آنان پاسخ داد.
پژویان اقتصاد دان و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها و طرح تحول اقتصادی اولین سئوال این نشست را مطرح کرد و گفت: این طرح و سیاست یک جراحی بزرگ است و به عبارتی زنده کردن یک اقتصاد تقریبا مرده است و مطمئنا تصویب کلیات طرح کافی نیست، و جنبه مهمتر جزئیات این طرح است؛ سئوال من این است که چگونه شما و تیم طراح، در روشی که در دوره اول ریاست جمهوری داشتید تغییر ایجاد کردید، چون من برخی سیاست‌های گذشته را مغایر با آنچه که امروز در این طرح مطرح است می‌دانم.
وی افزود: این طرح یک اقتصاد کارآمد و یک دولت کوچک و ناظر بدون اینکه دخالتی در مسائل اقتصادی داشته باشد ترسیم می‌کند اما در دولت قبل مسائلی همچون بازار پولی و تعیین نرخ سود به صورت دستوری مطرح بود که من هم جزو منتقدان آن بودم؛ آیا شما تا انتها با توجه به عزمی که در شما سراغ داریم آیا تا پایان به این طرح پایبند خواهید ماند و اگر شوک‌هایی وارد شود، از اهداف اساسی این طرح برنمی‌گردید؟
رئیس جمهور پاسخ داد: تعبیری که شما از این لایحه و برنامه بکار بردید، تعبیر قشنگتری است چون جراحی ممکن است این نگرانی را بوجود بیاورد که همراه با درد و خونریزی و نوسانات تند در حیات اقتصادی باشد درحالی که این برنامه یک نوع احیاء و بازسازی اقتصادی و دمیدن روح تحرک و بالندگی در اقتصاد است.
وی افزود: بکار بردن تعبیر جراحی ممکن است بخشی از اقتصاد ما را در موضع دفاعی ببرد و این به ضرر طرح است؛ همه باید همراهی کنند تا یک طرح اقتصادی بزرگ موفق شود.
احمدی‌نژاد تصریح کرد:‌ من تناقضی در مواضع و رفتار اقتصادی دولت نهم و دهم نمی‌بینم؛ در قانون برنامه مصوب شده بود که دولت تا پایان برنامه سود تسهیلات مبادله‌ای را به زیر 10 درصد برساند و دولت هم آنرا دنبال می‌کرد؛ بعضی‌ها گفتند این دستوری است اما به هرحال وقتی که یک چیزی قانون می‌شود باید اجرا شود و قانون هم دستور است.
وی با بیان اینکه اجرای این طرح از ابتدا در برنامه‌های دولت بود اظهار داشت: اجرای این طرح در احکام قانون برنامه سوم و چهارم بوده و هست؛ بعضی‌ها اصرار داشتند که از همان سال اول اجرای آن آغاز شود و بعضی‌ها نیز به حق نگرانی داشتند و می‌گفتند ما هنوز ابعاد و جزئیات و ظرافت‌ها و آثار تغییرات تند در یارانه‌ها را نمی‌شناسیم و در اختیار نداریم.
احمدی‌نژاد افزود: از همان دو سه ماه اول دولت نهم کارگروه اقتصادی تشکیل شد و موضوع این شورای راهبردی بحث‌های اقتصادی بود و از همان ابتدا هدفمندکردن یارانه‌ها جزو دستورات کار این شورا بود که بحث‌های مفصلی در مورد آن مطرح شد و کمیته‌های زیرمجموعه تشکیل و مطالعات جامعی صورت گرفت و تجربیات سایر کشورها مورد بررسی قرار گرفت، بخش‌های مختلف اقتصاد ما مطالعه شد، 50 سال تغییرات و تحولات اقتصادی ایران در بخش‌های مختلف مورد مطالعه قرار گرفت و یک تصویر نسبتا روشنی از کاری که باید انجام شود و آثار آن بدست آمد که بعد تبدیل به لایحه شد.
وی ادامه داد: البته طبق قانون برنامه نیازی به لایحه نبود اما دوستان ما در مجلس علاقمند بودند که حتما به صورت یک قانون مجزا به مجلس داده شود و از آنجا که اجرای این طرح نیازمند وفاق ملی است و همه باید با هم به یک ذهنیت و عمل مشترک برسیم، دولت هم استقبال کرد و چند ماه نیز تدوین این لایحه زمان و کار برد و از دی ماه سال گذشته در اختیار مجلس محترم است که امروز کلیات آن تصویب شد.

جزئیات طرح تحول اقتصادی باید دارای انعطاف بالا باشد
رئیس جمهور تصریح کرد: این حرف کاملا درست است که نفس کلیات نمی‌تواند تصویر روشنی از آینده بدهد؛ البته تصویب کلیات یک گام بلند رو به جلو است و باید تشکر کنیم که اکثریت نمایندگان محترم به این تصمیم رسیدند که این طرح باید حتما به سرعت انجام شود اما جزئیات بسیار مهم است چرا که ما باید یک قانون روان و با انعطاف بالا در اختیار داشته باشیم چون می‌خواهیم وارد زندگی مردم شویم و اگر انعطاف پائین باشد ممکن است در برخی از بخش‌ها مشکلاتی بوجود بیاید که نتوان آنرا به سرعت درمان کرد.
احمدی‌نژاد تاکید کرد: ما به ضرورت اجرای این طرح بصورت قطعی رسیده‌ایم و دولت در این زمینه محکم است و کار را به پیش خواهد برد.
رئیس جمهور در پاسخ به بخش دیگری از سئوال این کارشناس اقتصادی که به مثبت بودن این طرح از جهت غیر دستوری بودن اشاره داشت، گفت: نگاه ما از ابتدا همین بود و از ابتدا اعلام کردم که اقتصاد دولتی به تاریخ پیوسته و یک تجربه شکست‌ خورده است و اقتصاد را مردم باید اداره کنند و دولت فقط یک نظارت عمومی باید داشته باشد؛ البته در شرایط ویژه ممکن است دولت به صورت مقطعی دخالت‌هایی را انجام دهد.

بدون اصلاح نظام توزیع یارانه حتی فرهنگ‌سازی برای اصلاح مصرف اثر ندارد
جمشیدی‌ها عضو هیئت علمی و رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در ادامه اظهار داشت: مدافعان لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها بر روی دو گزاره خیلی تاکید می‌کردند، یکی مصرف بالای انرژی و دیگری به هدر رفتن تولید نان؛ آقای دکتر آیا فکر نمی‌کنید پس از تصویب این طرح و داده شدن امکان اقتصادی به مردم، اگر زیرساخت‌ها همان زیرساخت‌های قدیمی باشد، مشکلات همچنان باقی می‌ماند؟
رئیس جمهور پاسخ داد: بله، اگر ساختارها تغییری نکند، با تغییرات جزئی و حتی با تغییرات کلی اتفاقی نمی‌افتد، اما باید توجه داشته باشیم که خود اینکار یک اصلاح ساختار و مقدمه اصلاحات ساختاری بزرگ در اقتصاد است.
وی با اشاره به 4 هدف لایحه هدفمندکردن یارانه‌ها افزود: ما درحال توزیع منابعی به صورت عمومی هستیم، آیا همه مردم به صورت یکسان و عادلانه از آن بهره می‌برند؟ خیر بلکه دهک‌های بالا بیش از 30 برابر دهک‌های پائین از منابع عمومی که دولت توزیع می‌کند بهره می‌برند و این بی‌عدالتی درست می‌کند که منشاء مشکلات گوناگون است.
احمدی‌نژاد هدف دوم این طرح را بهینه‌سازی تخصیص منابع عنوان کرد و ادامه داد: هر خانواده و هر بنگاه و کل جامعه منابع خود را در مصارف توزیع می‌کند اما این تخصیص اکنون حالت درستی ندارد چرا که سبد مصرف‌ها مناسب نیست و ارزش‌های مصرف واقعی نیست؛ اگر ما یارانه‌‌ها را اصلاح کنیم به تخصیص بهینه منابع به بخش‌های گوناگون کمک می‌کند.
وی افزود: این لایحه دو هدف دیگر را هم دنبال می‌کند،‌ یکی جلوگیری از اسراف است چرا که ما واقعا چند برابر کشورهای مشابه درحال مصرف کردن هستیم و این اسراف است؛ هدف دیگر اصلاح ساختارهاست چرا که توزیع عمومی یارانه‌ها بهره‌وری، تورم و مدیریت‌های ما را از حالت تعادل خارج کرده و اجازه نداده که مدیریت‌های کارآمد شکل بگیرد.
عضو هیئت علمی و رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در ادامه سئوال خود اظهار داشت: این وضع خوبی نیست که ما نفت را استخراج کنیم و از راه دیگر از بین ببریم؛ آیا راه دیگری جز این کاری که شما در نظر گرفته‌اید وجود نداشت؟ این لایحه یک کار اقتصادی است و جامع‌شناسان در آن حضور نداشتند یعنی شما یک متغیر را در نظر گرفتید درحالی که عوامل متعددی بر روی مصرف مردم تاثیر دارد که یکی از آنها فرهنگ است؛ رسانه‌های ما یک زندگی اشرافی را تبلیغ می‌کنند بنابراین شما چگونه می‌خواهید با اندکی پول و تغییر قیمت مصرف را کنترل کنید؟ آیا در این میان فرهنگ فراموش نشده است؟
احمدی‌نژاد با بیان اینکه جانا سخن از زبان ما می‌گویی، اظهار داشت: مطلب شما درست است، البته یک کمیته اجتماعی فرهنگی نیز در زیرمجموعه شورای راهبردی وجود دارد که این مسائل را بحث کرده است.
وی با بیان اینکه صدا و سیما نقش مهمی دارد اما فقط این رسانه متولی فرهنگ نیست، افزود: نمی‌شود دو رویکرد متناقض را همزمان در کشور به پیش برد و از این نظر حرف شما درست است.
رئیس جمهور تصریح کرد: در هر صورت وقتی قیمت‌ها واقعی شد، توجیه سرمایه‌گذاری پیدا می‌شود تا آن وضعیت را اصلاح کند؛ در همین نان 8 درصد آن هدر می‌رود اما در یارانه‌ای که ما می‌دهیم بیش از 30 درصد آن هدر می‌رود چون روابط ناصحیح شکل می‌گیرد اما اگر ما توزیع یارانه‌ها را تنظیم کنیم از آن 30 درصد بر اساس محاسبات ما بخشی به خود نانوایی برمی‌گردد و در آن صورت او باید نان بهتری بدهد و توجیه پیدا می‌کند که تجهیزات خود را عوض کند.
وی ادامه داد: اکنون حتی نانوایی‌ها در این حالتی که در آن قرار داریم حتی هزینه کارگرشان را هم نمی‌توانند بدهند؛ ما در تهران آزمایش کردیم و دیدیم که در برخی از بخش‌های این شهر با حذف آرد یارانه‌ای، هم سرمایه‌گذاری انجام شد و هم تقاضاهای فراوانی برای ایجاد و گسترش نانوایی‌های جدید ایجاد شد و در کنار آن هم کیفیت نان بالا رفت و هم مشتری آن بیشتر شد؛ یعنی در عین حال که ظاهرا قیمت نان بالا رفت اما فروش آن نیز بیشتر شد.
احمدی‌نژاد تصریح کرد: وقتی یک سنگک با قیمت 80 تومان به فروش می‌رسد دیگر جایی برای ارتقای کیفیت باقی نمی‌ماند؛ اما اگر آرد 7 تومانی یارانه‌ای بشود 300 تومان و نان 80 تومانی بشود 400 تومان، تمام هزینه‌ها برای بهبود کیفیت را پوشش می‌دهد و آنوقت می‌توان نظارت و درخواست داشت و در آن حالت اگر فرهنگ‌سازی هم بشود اثرگذار خواهد بود؛ ولی وقتی کار نشدنی باشد، فریاد بزنیم و صدا و سیما هم هرکاری انجام بدهد، باز هم نمی‌شود.
رئیس جمهور تاکید کرد: بسیاری از نانواهای ما انسان‌های دلسوز و زحمتکشی هستند که با سیلی صورت خود را سرخ نگاه می‌دارند و علاقه هم دارند که کیفیت را بالا ببرند اما امکانش برای آنها وجود ندارد و ما معتقدیم که اگر آن 30 درصد احیا شود می‌تواند هزینه‌ها را پوشش دهد.

«خرید اورانیوم» ابتکارعمل ایران برای ایجاد همکاری سازنده در مذاکرات ژنو بود
عنادی کارشناس سیاسی با اشاره به نشست اخیر ژنو گفت: در جدیدترین موضع‌گیری‌ها خانم کلینتون که در سفر اروپایی خود به سر می‌برد در دیدار با وزرای خارجه فرانسه و انگلیس اعلام کرده که این مذاکرات سازنده بود اما دنیا منتظر ایران نخواهد ماند؛ با توجه به توافق طرفین برای دور بعدی مذاکرات در آینده نزدیک، شما فضا را در بحث هسته‌ای چگونه می‌بینید؟
رئیس جمهور پاسخ داد: ارزیابی ما از نشست ژنو مثبت است و البته افراد در اعلام مواضع خود آزاد هستند، ما می‌دانیم که در بین دولت‌ها هم اختلاف نظر وجود دارد یعنی در خود فرانسه، انگلیس و امریکا بین مسئولان مختلف نظر‌‌های مختلفی وجود دارد؛ بعضی‌ حرف‌ها هم مال همان محلی است که در آن قرار گرفته‌اند، معلوم است که ملت ایران هم منتظر دیگران نمی‌ماند و اکنون نیز منتظر دیگران نمانده است.
وی افزود: به نظر می‌رسد یک ذهنیت مشترکی پیدا شده که اگر بنا است در دنیا کار مثبتی انجام شود و مسائل اصلی جهان حل شود، این نیازمند مشارکت، تفاهم، احترام به حقوق ملت‌ها و حرکت از موضع عدالت است و به نظر ما این درحال شکل‌گیری است و علت آن چه بوده نیز یک بحث جدا است.
رئیس جمهور تصریح کرد: ملت ایران روی حقوق و مواضع خود ایستاد و ایستاده است.
احمدی‌نژاد نشست ژنو و فضای جلسه را مثبت ارزیابی کرد و گفت: اگر عدالت را روی میز بگذاریم و همه به آن پایبند باشیم، اتفاقات بهتری هم می‌تواند بیفتد.
وی افزود: فعلا محور گفتگوها بسته پیشنهادی ایران است و ما هم همان را جلو می‌بریم و اگر بحث‌های دیگری مطرح شود آنوقت باید همه یکسان باشند چون گفتگو در شرایط نابرابر اصلا معنا ندارد.
رئیس جمهور تصریح کرد: من فکر نمی‌کنم مشکلی پیش بیاید و اگر هم کسانی بخواهند مشکلی پیش بیاورند موفق نمی‌شوند و اگر هم موفق شوند خودشان ضرر می‌کنند.
کارشناس مسائل سیاسی در ادامه سئوال خود با اشاره به درخواست ایران برای خرید اورانیوم با غنای 19.75 درصد برای راکتور تهران گفت: این موضوع به نوعی در نشست ژنو تاثیرگذار شده است اما اگر این درخواست ایران اجابت نشود آیا باز هم شما تصور می‌کنید که فضای مذاکرات مثبت است؟
احمدی‌نژاد پاسخ داد: این یک ابتکارعمل بود که ایران برای کمک به تفاهم به خرج داد تا زمینه همکاری سازنده شکل بگیرد و روی نقاط اختلاف نیز اثر سازنده بگذارد و این یک آزمایش است؛ اغلب کشورهایی که حضور داشتند اعلام آمادگی کردند و در دوشنبه آینده (19 اکتبر) کارشناسان ما با آنان گفتگو می‌کنند و شرایط خرید اورانیوم اصطلاحا 20 درصد برای راکتور تهران جهت تولیدات دارویی مورد بررسی قرار خواهند داد.

مدعی جلوگیری از همه تخلفات و سوءاستفاده‌ها در اجرای طرح اقتصادی نیستیم
جمشید پژویان اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی در ادامه نشست رئیس جمهور با کارشناسان که بصورت مستقیم از شبکه اول سیما پخش شد با بیان اینکه اختلاف‌نظر جامعه شناسان و اقتصاددانان بسیار قدیمی است، اظهار داشت: این برمی‌گردد به زمانی که اقتصاد خودش را از علوم انسانی دیگر جدا کرد و به عنوان یک علم مستقل مطرح شد. جامعه شناسان پایبند ساختارها و ... شدند ولی اقتصاددانان اعتقاد داشتند که حتی ساختارها را نیز علائم اقتصادی درست می‌کنند. از جامعه آمریکا مثالی می‌زنم، ‌این جامعه که به عنوان یک جامعه مصرف در دنیا مطرح است، چند دهه است که یکی از صرفه‌جوترین اقوام و ملت‌ها بوده‌اند و اینها زمانی اسراف‌‌کار شدند که علائم اقتصادی اینها را به سمت مصرف زیاد هدایت کرد. یعنی اینها توانستند با خرید بیشتر و خرید قسطی معافیت‌های مالیاتی پیدا کنند و در نتیجه آن فرهنگشان تغییر کرد؛ اما عکس این در ژاپن اتفاق افتاد، یعنی ژاپنی که بسیار صرفه‌جو و پس‌انداز کننده در دهه‌های میانه تا نزدیک انتهای قرن گذشته بوده، الان تبدیل شده است به کشوری که مصرف کننده و اسراف‌‌کار است که باز هم این از طریق دادن علائم قیمت‌ها و سیاست‌های اقتصادی بوده است.
وی افزود: بدون شک اگر علمای اهل سخن مردم را تشویق کنند و بگویند چه کار خوب است و چه کار بد، ‌مردم در زمینه زندگی مادی خود ممکن است مقداری گوش دهند ولی تا زمانی که علائم قیمت‌ها را نگیرند شما انتظار نداشته باشید، که گوش فراگیر داشته و عکس‌العمل مثبت نشان دهند.
در ادامه این برنامه تلویزیونی، جمشیدی‌ها عضو هیئت علمی و رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران با بیان اینکه خدمت اقتصاددانان ارادت دارم ولی فکر کنم اگر فرمولی جای دیگری از دنیا استفاده شده باشد، واقعا حتی در حوزه فیزیک هم نمی‌توانیم در ایران از آن استفاده کنیم، چرا که ترکیب عناصر اجتماعی در جوامع مختلف متفاوت است، گفت: البته آقای دکتر (پژویان) در مثالی که از ژاپن زدند، خودشان نظر خودشان را رد کردند؛ چرا که گفتند ژاپنی‌ها وقتی قیمت‌ها واقعی بوده به سمت اسراف رفتند.
جمشیدی‌ها در ادامه سخنان خود از احمدی‌نژاد پرسید: آیا این طرحی که جنابعالی دادید با آن تئوری شما در باب توسعه بومی ارتباطی دارد؟
احمدی‌نژاد در پاسخ به جمشیدی‌ها با بیان اینکه همه مسائل به هم ارتباط دارند اما لزوما در تصمیم‌گیری‌ها نمی‌شود هر چیزی را به چیز دیگر ارتباط داد، خاطرنشان کرد: شاید بشود این سوال را مطرح کرد که ما یک مشکلی داریم و به نظر شما چه کار باید کرد؟ بعضی‌ وقت‌ها می‌شود این را ارجاع بدهیم به چند مسئله کلی که قابل اندازه‌گیری روشن نیست یا اندازه‌گیری آن بسیار سخت است اما مدیریت جامعه نمی‌تواند این کار را بکند، بلکه باید به سمت عواملی برود که حتی‌الامکان قابل اندازه‌گیری باشد تا بتواند اندازه‌گیری کرده و حرکت کند.
وی با اشاره به اینکه آن برنامه‌ریزی برای تعالی بومی یا متکی بر مبانی بومی می‌تواند با این طرح تحول اقتصادی نیز ارتباط داشته باشد و این طرح مقرب آن باشد، تصریح کرد: فرهنگ بومی ما مبتنی بر مصرف بهینه بود؛ شما ذهنتان را 40 سال قبل ببرید و ببینید پدر و مادرهای ما چگونه زندگی و مصرف می‌کردند و اقتصاد خانواده چطور بود؟ بسیار حساب شده و دقیق؛ اینجور نبود که انسان‌های عقب‌افتاده‌ای باشند و یا نتوانند فرزندان برازنده‌ای را به جامعه تحویل بدهند، بلکه زندگی می‌کردند و برنامه‌ریزی داشتند و پیشرفت می‌کردند. البته سرعت و ابعاد پیشرفت آنوقت با زمان فعلی قابل مقایسه نیست.
رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه ما در فرهنگ خود تعاون،‌ همکاری، زندگی جمعی، مساعدت و کمک به پائین دست‌ها و مبارزه با فقر و بی‌عدالتی را داریم که باید در متن برنامه‌ریزی بومی اسلامی-ایرانی ما دیده شود، گفت: به نظر من این طرح مقوم برنامه‌ریزی اسلامی و ایرانی ما است، ضمن اینکه ایرانی‌ها در طول تاریخ کسانی بودند که از علم و دانش و مدیریت به خوبی در زندگی خود اعم از شهرسازی، معماری، اقتصاد و زیرساخت‌ها و تأسیسات زیربنایی استفاده می‌کردند اما بخش مهمی از این مسائل که از آن به بهره‌وری یا کارآمدی تعبیر می‌کنیم را الان از دست داده‌ایم و وقتی علت از دست دادن این ویژگی بسیار ارزشمند را ریشه‌یابی می‌کنیم می‌بینیم یکی از علل اصلی‌اش همین وضعیت اقتصاد است که تنبل بار آورده و حساسیت‌ها را جابجا کرده است و سپس مسیرها منحرف شده و بسیاری از چیزها در جایگاه واقعی خود نیستند. بالاخره دیده‌ام در کلاس که همکار محترمی زندگی خود را با دیگران مقایسه‌ کرده است که از همین وضعیت آشفته توزیع هماهنگ یا توزیع عمومی یارانه‌ها استفاده بیشتری کردند و به لحاظ اقتصادی در مرتبه بالاتری قرار گرفته‌اند. یعنی اگر این پایه و پیچ اصلی را تنظیم کنیم، خیلی از این‌ها به طور طبیعی برمی‌گردد و در جای خودش قرار می‌گیرد.
در بخش دیگری از این برنامه تلویزیونی جمشیدی‌ها خطاب به رئیس‌جمهور با بیان اینکه شما به مبانی دینی تأکید دارید ولی در این طرحتان اقتصاد را برای تغییر رفتار زیربنا دانسته‌اید، از احمدی‌نژاد پرسید: فکر نمی‌کنید به لحاظ تئوریک اینها با هم مشکل دارد؟
احمدی‌نژاد در پاسخ به وی با تأکید بر اینکه اگر تمام معیارهای فرهنگی را وصل کنیم به این طرح، حرف شما درست است، افزود: اما ما که چنین کاری نکردیم. ما کی گفتیم این طرح جلوی همه تخلف‌ها، دروغگویی و سوءاستفاده را می‌گیرد؟ ما گفتیم جلوی اسراف را می‌گیرد. البته این طرح اسراف را صفر نمی‌کند، بلکه جلوی اسراف آشکاری که می‌بینیم اتفاق می‌افتد را می‌گیرد و الا ممکن است بعدا کسی هم باشد و در زندگی‌اش اسراف کند.
وی با بیان اینکه این مطلب آقای جمشیدی‌ها یعنی ترویج کسب رزق و روزی حلال، حرف درستی است و آن را در برنامه پنجم آورده‌ایم، تصریح کرد: شما ممکن است در بهترین مقررات اقتصادی نیز سوءاستفاده و تخلف داشته باشید؛ این نیست که اگر مقررات و سازوکارهای اقتصادی را بهینه کردیم و یا منطقی کردیم لزوما جلوی تمام سوءاستفاد‌ه‌ها گرفته می‌شود، ما چنین حرفی نزدیم بلکه می‌گوییم اهداف طرح این 4 مورد را دنبال می‌کند یعنی جلوی بخش مهمی از اسراف را می‌گیرد و جلوی بخش مهمی از بی‌عدالتی در توزیع را می‌گیرد ولی معنایش این نیست که همه بی‌عدالتی‌ها در عرصه اقتصادی با این طرح تمام می‌شود. بلکه باید مالیات‌ها، گمرک و بانک و نظام صدور مجوزها و ... نیز باید درست شود و فرصت‌ها باید عادلانه در اختیار مردم قرار بگیرد و سرمایه‌گذاری‌ها درست هدایت شود و ده‌ها کار دیگر.
رئیس‌جمهور ادامه داد: ما فعلا در حوزه این طرح صحبت می‌کنیم و می‌گوییم که حتما بخشی از رفتارهای اقتصادی را تغییر می‌دهد. نه اینکه سوءاستفاده‌ها را صفر کند بلکه در کنار این طرح یک بسته فرهنگی نیاز داریم که جلوی سوءاستفاده‌ها را بگیرد.
احمدی‌نژاد با بیان اینکه نمی‌توان تاثیر مقررات اقتصادی را در رفتار اقتصادی مردم نادیده گرفت، ادامه داد: مردم انتخاب می‌کنند. یک جوان می‌بیند 2 فرصت در برابرش است، در یک فرصت تلاش و اندیشه، ابتکار عمل لازم نیست و ریسکی هم در آن نیست و اتفاقا درآمد بالایی هم دارد و در کنار آن فرصت دیگری است که باید ریسک و فکر کند، سختی‌ها را تحمل کند و ابتکار عمل داشته باشد و با یک رقابت سنگین مواجه است. نوعا اولی را انتخاب می‌کنند و عقل معاش هم همین را می‌گوید.
در ادامه این برنامه تلویزیونی، پژویان خاطرنشان کرد: بزرگ کردن قرص نان که ایجاد کارایی و افزایش تولید ناخالص ملی است و توزیع عادلانه آن، بهتر از طریق سیاست‌های اقتصادی ممکن می‌شود. اگر بپذیریم که جامعه دارای یک ساختار دینی هست پس آنچیزی که جامعه را تغییر می‌دهد این علائم و ابزار در زمینه تصمیمات اقتصادیشان است.
احمدی‌نژاد در پاسخ به پژویان گفت: اتفاقا ما بنا بر دستور دینی این کار را می‌کنیم. من از شما سوال می‌کنم، ما روزانه در کشور 60 میلیون لیتر بنزین توزیع می‌کنیم و الان البته کارتی شد و مقداری سهمیه‌بندی شد. چند درصد جامعه از آن استفاده می‌کنند؟
وی افزود: بر اساس مطالعات میدانی که انجام شده نزدیک به 70 درصد انرژی که با یارانه داریم می‌دهیم را 30 درصد جامعه مصرف می‌کند و 30 درصد را 70 درصد جامعه. یعنی نحوه توزیع این یارانه سنگین به این شکل است. خوب این روش غلط و ناعادلانه است و باید درستش کنیم.

با ادامه روند فعلی 4 سال دیگر نمی‌توان بودجه‌ای برای کشور بست
محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور در ادامه نشست با کارشناسان که بصورت مستقیم از شبکه اول سیما پخش شد اظهار داشت: ما روزانه 1 میلیون و 650 هزار بشکه نفت و به همراه گاز روی هم 4 میلیون و 200 هزار بشکه انرژی با قیمت یارانه‌ای در کشور توزیع می‌کنیم که 70 درصد این را 30 درصد برخوردار جامعه استفاده می‌کنند. این عادلانه نیست. اجرای عدالت رفتارها را اصلاح می‌کند و ما هم در اینجا می‌خواهیم عدالت را اجرا کنیم و معتقدیم آثار این کار در جامعه منفی نخواهد بود.
وی با بیان اینکه ما معتقد نیستیم که این کار، همه کارهایی است که باید در کشور انجام شود، اما معتقدیم همه با هم در این نظر مشترکیم که با این کار، توزیع، عادلانه می‌شود؛ اظهار داشت: بی‌عدالتی موجود اگر برطرف نشود رفتار و اخلاق جامعه را خراب می‌کند. اتفاقا ما در حال انجام یک کار دینی هستیم، نه اقتصادی، چرا که عدالت، اخلاق را اصلاح می‌کند.
رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه حتما در سطح ملی به سمت جلوگیری از اسراف می‌رویم، نه در سطح موضعی، خاطرنشان کرد: اگر بهترین شرایط دینی را در کشور برپا کنید، عده‌ای هستند که تخلف و اسراف می‌کنند اما این طرح قطعا جلوی یک اسراف کلان را می‌گیرد.
احمدی‌نژاد با بیان اینکه ظاهر و قالب این کار، اقتصادی است اما محتوای این طرح کار دینی است، افزود: مثلاً در بحث مالیات، اگر آن را عادلانه کنیم این کار صرفا یک کار اقتصادی نیست بلکه به معنای اجرای عدالت است؛ هر نوع عمل اجتماعی دولت یک قالبی دارد که بخش عمده‌ای از آن اقتصادی است اما نمی‌توان گفت که چرا دولت کار اقتصادی می‌کند اما انتظار اجتماعی دارد. اگر در مناطق محروم سرمایه‌گذاری کرده و اشتغال ایجاد می‌کنیم، یک عمل اجتماعی و دینی انجام داده‌ایم که قالبش اقتصادی است.
در ادامه این برنامه تلویزیونی پژویان اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی با بیان اینکه طرح هدفمند کردن یارانه‌ها تغییر اساسی در ساختار اقتصاد و رفاه جامعه ایجاد می‌کند، گفت: این طرح یک مجموعه از سیاست‌ها و حلقه‌های زنجیری‌ است که باید به هم متصل باشد تا به اهداف آن که میان مدت و بلند مدت است دست یابیم. اما سوال من این است که چه اطمینانی است که دولت در بین راه بنا به برخی فشارها که ایجاد می‌شود و این فشارها نه اینکه ناشی از دانش کافی باشد، بلکه در سابقه تاریخ اقتصادی خود داریم که دولت یک سیاست درست را مجبور شد تغییر دهد، این سیاست خود را تغییر ندهد. یا رئیس‌جمهور قول می‌دهد که یک مرتبه یکی از این حلقه‌ها را مورد هجوم قرار نمی‌دهند و دولت یک مرتبه وارد دخالت در اقتصاد و تعیین یک سری قیمت‌گذاری‌های دستوری نمی‌شود بلکه اجازه می‌دهد که این سیاست‌ها مسیر خود را به همان طریقی که نظریه‌ها تعیین می‌کند ادامه داده و به اهداف نهایی برسد؟
احمدی‌نژاد در پاسخ به پژویان با تأکید بر اینکه ما در این طرح جدی هستیم و به همین دلیل یک لایحه جداگانه دادیم و آن را به قانون دائمی تبدیل کردیم تا به تکلیف دولت تبدیل شود، افزود: اگر در ذهن شما(پژویان) مکانیزم بازار به طور مطلق، یعنی بدون هیچ نظارت و هدایتی از سوی دولت مطرح است، این را من قبول ندارم و تجربه هم نشان داده شکست می‌خورد. چرا که دولت باید از حریم و منافع عمومی دفاع کند و این معنایش تصدی‌گری اقتصاد نیست و دخالت به آن معنا هم نیست اما هدایت اقتصاد هست و نظارت هم هست. چون بالاخره قوانینی که ما می‌نویسیم قوانین جامع و مانعی نیست، آدم‌های کشور هم قالبی نیستند که بگوییم همه آدم‌ها مؤمن و پاک و بی‌غل و غش هستند. خیلی‌ وقت‌ها تخلفات کاملا قانونی است، بدین معنا که فرصت‌های تخلف است که خود قانون فرجه آن را داده است. آیا باید در این مواقع دولت بی‌تفاوت بماند و یا یک بحران درست می‌شود؟ وی ادامه داد: عده‌ای با یک طراحی و تبانی‌هایی عموم مردم را تحت فشار قرار می‌دهند لذا دولت نمی‌تواند در این زمینه‌ها بی‌تفاوت باشد بلکه باید ابزارهایی در اختیار داشته باشد تا از عموم در برابر افراد خاصی حمایت کند. ولی معنایش این نیست که دولت متصدی می‌شود و یا راه می‌افتد هزار قلم جنس را قیمت‌گذاری می‌کند؛ بلکه اصل بر این است که یک فضای اقتصادی باشد و افراد نیز همه باید تلاش و رقابت کنند و این رقابت موجب رشد شود اما سوءاستفاده در آن نباشد و رقابت پاک و سالم باشد و دولت در این جهت مصمم است.
رئیس‌جمهور تأکید کرد: اتفاقا به همین دلیل ما مخالف هستیم که این قانون در بودجه سالانه جای بگیرد. چرا که در این صورت باید سال به سال درباره این طرح در بودجه تصمیم بگیریم. این معنایش آن است که عمر طرح یک ساله است. اما طرح ما این است که یک صندوق ملی تأسیس ‌شود که چارچوبی دارد و دائما باید کار کند.
احمدی‌نژاد خاطرنشان کرد: البته طرح تحول 7 بخش مشخص و 7 سرفصل معین دارد که یکی از مهمترین‌ این بخش‌ها از جهت وسعت و اثرگذاری، طرح هدفمند کردن یارانه‌ها است. اما بلافاصله بانک و مالیات و گمرک و بهره‌وری باید اصلاح شود.
پس از پایان این بخش از سخنان رئیس‌جمهور، پژویان با بیان اینکه من قطعا حضور دولت در اقتصاد را قبول دارم و آنچه الان در اقتصاد دنیا می‌گذرد هم همین است، گفت: اما نگرانم دولت این قوه انحصاری خود را در بعضی موارد بخواهد حذف کند.
رئیس‌جمهور در پاسخ به پژویان با بیان اینکه این نگرانی نگرانی درستی است و من هم این نگرانی را دارم،‌گفت: باید همیشه نگران این باشیم، چون بروکراسی و این نظام دیوانی، دائم به دنبال توسعه اقتدار و اختیارات خود است. مردم و اساتید و صاحب‌نظران و بنده باید مراقبت کنیم. چون این خاصیت این سازمان اداری است و توجه داشته باشیم که آن اتفاق مطلوب ما دفعی رخ نمی‌دهد. یعنی انتظار نداشته باشیم اقتصادی که 50، 60، 70 سال دولتی بوده و وجه قالب آن دخالت دولت در همه امور بوده به یکباره عوض شود. بالاخره این روند، توقعاتی در جامعه ایجاد کرده است، مثلاً قیمت خیار بالا و پایین می‌شود، توقع از دولت است که در این زمینه اقدامی کند. میکروفون صدا و سیمای ما هم که می‌رود از مردم می‌پرسد که مسئولان چه اقدامی باید انجام دهند. لذا باید در این مورد با شیب مناسبی پیش برویم که هم رشد اقتصادیمان آسیب نبیند و هم انشاءالله این باری که بر دوش دولت است به دوش مردم منتقل شود.
جمشیدی‌ها عضو هیئت علمی و رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در ادامه خطاب به احمدی‌نژاد گفت: خیلی‌ها می‌پرسند به جای اینکه این پول را نقدی به دست مردم بدهید،‌ چرا آن را در بخش‌های دیگری مانند بهداشت و یا انواع بیمه‌های اجتماعی به کار نمی‌بندید؟ که احمدی‌نژاد در جواب گفت: حرفتان درست است. در لایحه‌ای که تقدیم مجلس شده، هر دوی اینها پیش‌بینی شده است. یعنی هم بخش نقدی و هم بخشی که به صورت نظام تأمین اجتماعی است. در لایحه نیز پیش‌بینی شده است که به مرور از نقدی منتقل می‌شویم به طور کامل به سمت تأمین اجتماعی. اما چرا هم نقدی و هم تأمین اجتماعی؟ نقدی با این هدف است که مردم را در مدیریت منابع مشارکت بدهد که این کار مهمی است. روزهای اول ممکن است آن اتفاقی که شما می‌گویید بیفتد، گرچه ما باید یک پیوست فرهنگی برای راهنمایی مردم داشته باشیم، والا ممکن است به بخش‌هایی از بازار فشار بیاید یا صرف‌ بخش‌هایی شود که فکر می‌کرده است خیلی مهم بوده و بعد بفهمد که نه آنقدر هم مهم نبوده است. اما به مرور وقتی جلو برویم، مردم یاد می‌گیرند که چطور منابع خود را مصرف کنند. لذا ما باید مردم را در اصلاح مشارکت بدهیم که یکی از راه‌هایش همین است.
جمشیدی‌ها در ادامه با بیان اینکه وقتی به صحبت‌های نماینده‌های موافق نگاه می‌کردم می‌گفتند در ماده 46 برنامه سوم و چهارم این طرح آمده بود، از احمدی‌نژاد پرسید: چرا آن موقع اجرا نشده و شما با چه انگیزه‌ای این کار را انجام داده و این ریسک بزرگ را می‌کنید؟
رئیس‌جمهور در پاسخ به جمشیدی‌ها با بیان اینکه اول ببینیم این ضرورت هست یا نه؟ گفت: در این مورد باید بگویم ضرورت است. هم در برنامه سوم آمده، هم در برنامه چهارم. در قانون نظام جامع تأمین اجتماعی و قانون حمل و نقل و چند جای دیگر نیز آمده و به آن اشاره شده است و در قانون برنامه هم کامل آمده است.
دولت‌های دیگر اعلام کردند می‌خواهیم انجام بدهیم و صاحب‌نظران اقتصادی نیز گفتند که اجرای آن لازم است. بخشی از صاحب‌نظران اجتماعی نیز گفته‌اند و حال ممکن است فرصت نبوده باشد که همه پیرامون این مسئله اظهارنظر کنند.
وی با تأکید بر اینکه یکی از دلایلی که تصمیم گرفتیم این کار را انجام دهیم آن است که ادامه روند موجود ناممکن است و 4 سال دیگر با این روند نمی‌توانید بودجه را ببندید یعنی به نقطه بن‌بست می‌رسید، خاطرنشان کرد: دلیل دوم نیز آن است که این دولت اراده و توانمندی را در خود احساس می‌کند که می‌تواند این کار را انجام دهد. دولت‌های قبل می‌خواستند این کار را انجام دهند ولی احساس توانمندی نمی‌کردند. یا شاید فکر می کردند قادر نیستند تبعاتش را مدیریت کنند اما این دولت این احساس را دارد و احساس قوی و خودباوری دارد و مطالعه کرده و وقت گذاشته است. شاید 20 و چند هزار نفر ساعت کار کارشناسی انجام داده، اعلام عمومی هم کرده و با صاحب‌نظران کشور نیز مکاتبه کرده است که نظرتان را بگویید. شاید خود من هم هزار ساعت وقت گذاشتم که وقت کمی نیست و نداشتیم در دولت‌های گذشته که رئیس دولت اینقدر وقت روی یک موضوع بگذارد. در بخش‌های دیگر هم این موضوع بوده که از آ‌ن جمله می‌توان به انرژی هسته‌ای اشاره کرد. همه دوست دارند ایران هسته‌ای شود چون بالاخره نماد پیشرفت و عزت است اما این دولت احساس کرد با اتکای به قدرت ملت می‌شود هسته‌ای شد. تجربه هم نشان داد که شد.
در ادامه این نشست تلویزیونی، پژویان اقتصاددان با تأکید بر اینکه درست است که در برنامه سوم و چهارم نکاتی در جهت اصلاح ساختاری مطرح شده اما آن نکات به هیچ وجه این انسجام این مجموعه سیاست‌ها را نداشته و اگر احیانا اجرا می‌شد با شکست مواجه می‌شد چون حلقه‌های زنجیری هستند که باید به هم متصل باشند تا این زنجیر بتواند عملش را انجام دهد، خاطرنشان کرد: از همین جا سوال و نگرانی‌ام را مطرح می‌کنم که اگر یکی از اینها به وسیله دولت انجام نشود یا مصوب نشود، آن وقت شاهد عدم موفقیت طرح خواهید بود. چطور می‌خواهید اطمینان حاصل کنید که این بسته به صورت بسته اجرا خواهد شد؟
رئیس‌جمهور در پاسخ به این سوال پژویان با بیان اینکه اگر به دنبال اطمینان 100 درصد باشیم هیچ وقت حاصل نمی‌شود چرا که اصلا مدیریت سیاسی یا مدیریت اجتماعی هیچ وقت با فرض 100 درصد حرکت نمی‌کند، چون صدها عامل دخالت دارند،‌گفت: یکی از عوامل مجلس است، یکی دولت و ده‌ها عامل دیگر نیز وجود دارد وممکن است از بیرون نیز دخالت شود، اما ما مدیریتمان هم راهبردی است و هم لحظه‌ای. یعنی شما نگاه به هدف داشته باشید و مسیر را انتخاب کنید اما در لحظه هم مدیریت کنید. هر عامل جدیدی وارد شد باید متناسب با آن تحلیل کرده و بهترین تصمیم را گرفت.
وی با بیان اینکه به طور طبیعی ما هم این نگرانی شما(پژویان) را داریم، گفت: 7 بسته تهیه کردیم که فکر می‌کنیم تازه این اصلاح ساختار است که مردم بر اساس آن ساختار باید اقتصاد را بنا کنند. ما می‌خواهیم ساختارها را اصلاح کنیم که هر کس بخواهد فعالیت اقتصادی کند هم در یک محیط سالمی باشد و هم برایش قابل پیش‌بینی باشد تا بتواند برنامه‌ریزی کند.
رئیس‌جمهور ادامه داد: اما فرض کنید ما 3 بسته را اجرا کردیم و بسته چهارم در مجلس تصویب نشد، ما همه تلاشمان را برای تعامل و قانع کردن و پیش بردن انجام می‌دهیم. اما فرض کنید نشد، دنبال راه دیگری باید بگردیم. نمی‌تواند متوقف شود.
احمدی‌نژاد با اشاره به اینکه بسته‌های بعدی و لوایح آماده است اما به مجلس ندادیم، اظهار داشت: لایحه اول را دادیم و خوشبختانه فوریتش تصویب شد اما مراحل بررسی‌اش 9 ماه طول کشید. ما منتظریم ببینیم چه می‌شود تا بسته‌های بعدی را بر اساس آن تنظیم کنیم.
پژویان در این باره به احمدی‌نژاد گفت: انسجام اقدام و لوایح دولت در تصمیم مجلس هم موثر است که احمدی‌نژاد پاسخ داد: خوشبختانه در این زمینه اطلاع‌رسانی‌های خوبی شده و نمایندگان در جریان هستند که دولت بسته‌های 7 گانه خود را آماده کرده و بلافاصله تقدیم مجلس خواهد کرد و من فکر می‌کنم به لایحه بعدی ما در مجلس سریعتر رسیدگی شود. چون در جلسات و بحث‌ها و گفتگوها نظرات خیلی به هم نزدیک شده است.

بخش مهمی از سخنان اوباما در سازمان ملل از آثار مواضع ملت ایران بود
رئیس‌جمهور در پاسخ به سوال مجری برنامه درباره انتخابات دهمین دوره ریاست‌جمهوری و واکنش‌های بعد از آن و اینکه احساستان نسبت به آحاد ملت ایران چه آنهایی که به شما رأی دادند و چه آنهایی که رأی ندادند، چیست؟ ابتدا به مزاح با طرح این پرسش که پاسخ قانونی به شما بدهم یا پاسخ شخصی؟ گفت: طبق قانون اساسی رئیس‌جمهور، رئیس‌جمهور همه ملت ایران است. رقابت‌ها همیشه هست و بالاخره در یک رقابت 2 یا 5 رئیس‌جمهور انتخاب نمی‌شود، بلکه یک رئیس‌جمهور انتخاب می‌شود. هر فردی انتخاب شود معنایش این است که دیگران رئیس‌جمهور نیستند. هیچ کس هم انتظار ندارد که 100 درصد شرکت‌کنندگان به یک نفر رأی بدهند؛ این اصلا معنا ندارد.
وی با بیان اینکه خود انتخابات و فضای انتخابات فرصت رشد، تکمیل، تکامل، ابراز نظر و نقد و بررسی و تجمیع اراده‌ها و بروز سلایق گوناگون در کشور است که امر بسیار خوبی است، تصریح کرد: تجربه نشان داده که ملت ایران بعد از هر انتخاباتی باز هم یک ملت است و طبق قانون نیز رییس‌جمهور، رئیس‌جمهور همه ملت است.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه احساس شخصی من به مردم احساس عشق است و همه مردم را دوست دارم، افزود: کاری نداریم که چه کسی به ما رأی داده و چه کسی رأی نداده و در این باره نمی‌پرسیم و بنا هم نداریم بپرسیم. دلیلی هم ندارد و فایده‌ای هم ندارد که بپرسیم.
احمدی‌نژاد ادامه داد: تک تک ملت ایران عزیزند و همه کسانی که در انتخابات شرکت کردند به عشق تعالی ایران شرکت کردند.
وی با بیان اینکه در دلم نسبت به هیچ فردی نه کدورت هست و نه کینه و همه را دوست دارم، گفت: تک‌تک مردم برای ما عزیزند. در هر جا و هر رده‌ای که باشند و دولت خودش را خادم همه می‌داند. قانون هم همین را گفته و احساس ما نیز همین است و بین احساس ما و قانون خوشبختانه یک هماهنگی کامل است و اگر این نباشد دولت اصلا نمی‌تواند کار کند، چرا که انگیزه کار نیست مگر اینکه عشقی باشد. اول عشق به خدا و به واسطه آن عشق به مردم که خوشبختانه در دولت دهم نیز این عشق در حد بالایی وجود دارد و از خداوند می‌خواهم ما را لبریز از این عشق کند و در خدمت به مردم موفق کند.
رئیس‌جمهور در پاسخ به سوال دیگر مجری برنامه مبنی بر اینکه در این عشق، تحمل نظرات مخالفان هم می‌گنجد؟ با بیان اینکه بیشترین تحمل را این دولت داشته و این مقدار تحمل در هیچ جای دنیا سابقه ندارد، گفت: هیچ جا سابقه ندارد که یک دولتی این مقدار مورد نقد و بالاتر از آن مورد هجوم قرار گیرد. یعنی یک خبر غیرواقعی نقل شود و بر اساس آن حکم صادر شود و مقاله نوشته شود و دولت حوصله کند.
احمدی‌نژاد ادامه داد: در انتخابات نیز حجم هجمه به بنده شاید بی‌نظیر بود. اگر نگوییم بی‌نظیر، کم‌نظیر بود ولی خدای متعال تحملش را داد.
وی خاطرنشان کرد: من دست همه آن کسانی که در انتخابات شرکت کردند را به هر کسی که رأی دادند، می‌بوسم. این ها وظیفه‌شان را انجام دادند و من همه آنها را دوست دارم.
به گزارش فارس، در بخش دیگری از این نشست رئیس‌جمهور با کارشناسان، مجری برنامه با اشاره به حضور رئیس‌جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل و مسائل مربوط به آن و با اشاره به دو دیدگاه در این خصوص که اولی این حضور را مثبت دانسته و دیدگاه دوم با توجه به ترک جلسه سخنرانی احمدی‌نژاد توسط سران برخی کشورها، به آن انتقادی را وارد می‌کند، از رئیس‌جمهور پرسید که نظرتان در مورد این حضورها در سازمان ملل چیست و آیا با توجه به بازخوردهای حضورتان مصر هستید که این راه را ادامه دهید؟
احمدی‌نژاد در پاسخ به وی با طرح این سوال که آیا ما می‌توانیم عرصه‌های جهانی را خالی کنیم؟ و ایا اصلا می‌شود بدون ارتباط با دیگران زندگی کرد؟ اظهار داشت: مگر می‌شود کشوری بدون حضور در ارتباطات جهانی خود را بالا بکشد؟ بخصوص ملت ایران که حرف برای گفتن دارد و شیوه زندگی بهتری را ارائه می‌کند.
وی با بیان اینکه اگر ما وارد این عرصه‌ها نشویم دیگران وارد می‌شوند و حتی اگر کاری نداشته باشیم دیگران کار دارند، گفت: اینکه بنشنیم و بگوییم کسی با ما کاری نداشته باشد، ما هم به کسی کاری نداریم، امکان ندارد چون حتی اگر ما کاری نداشته باشیم دیگران کار دارند. ما اصلا نمی‌گوییم دیدگاه‌های استکباری و استعماری، اما حداقلش این است که قوانین زندگی و فرهنگ و اقتصاد و سیاست را دیگران می‌نویسند و مدل‌ها را آنها طراحی می‌کنند و ما باید اجرا کنیم، پس ما چه می‌شویم؟
رئیس‌جمهور با بیان اینکه این حداقل مأموریت است که ما در تنظیم معادلات جهانی نقش فعال داشته باشیم و حداکثرش نیز این است که به نحوی طراحی کنیم که دیدگاه‌ها و نظام فکری ما بر مناسبات جهانی حاکم شود، گفت: دیپلماسی عمومی الان بهترین شیوه دیپلماسی است. کسی می‌تواند دیدگاه‌هایش را در جهان به پیش برود که افکار عمومی دنیا را با خودش داشته باشد.
احمدی‌نژاد با بیان اینکه دیپلماسی یعنی استفاده از همه فرصت‌ها برای برقراری ارتباط با توده‌های مردم و افکار عمومی جهان و کدام تریبون بهتر از تریبون سازمان ملل؟ خاطرنشان کرد: تریبون سازمان ملل، تریبون جهانی است و وقتی صحبت‌ می‌کنی با 7 میلیارد انسان صحبت می‌کنی نه با 200 نفری که آنجا نشسته‌اند که گرچه آنها هم مهمند. اما این که 4-5 نفر بلند می‌شوند و می‌روند اصلا مهم نیست. به طور معمول در سالنی که چند صد نفر در آن هستند عده‌ای بیرون می‌روند و عده‌ای داخل می‌آیند و اصلا مهم نیست. مهم این است که در یک تریبون رسمی جهانی حرفی را می‌زنی که دنیا می‌شود و آنجا نیز ثبت می‌شود و به عنوان سند در اختیار همه قرار می‌گیرد.
رئیس‌جمهور در پاسخ به اظهارنظر مجری برنامه مبنی بر اینکه آنهایی که جلسه را ترک کردند، نماینده بخشی از همین دنیا و به نوعی قدرت‌های مهم و تأثیر گذار هستند، گفت: مهم نیست؛ مردمشان که حرف را می‌شنوند و خود آنها نیز می‌روند و می‌نشینند و می‌شنوند. اتفاقا من 4 سال نشستم و حرف همه اینها را گوش دادم چرا که از شنیدن حرف دیگران واهمه‌ای نداریم. من حرف بوش را هم نشستم و شنیدم و حرف اوباما را هم نشستم و شنیدم، با اینکه می‌توانستم از محل اقامت ببینم یا متنش را بخوانم، اما می‌خواستم ببینم حس ایشان چیست چرا که وقتی انسان حرف فردی را می‌نشیند و با صدای او گوش می‌دهد یک دریافت دیگری می‌کند از منظور آن حرف.
وی با بیان اینکه آثار این حضورهای ما نیز معلوم است، به سخنان اوباما در اجلاس اخیر سازمان ملل اشاره کرد و گفت: به نظرم بخش مهمی از سخنان اوباما در این اجلاس، آثار مواضع ملت ایران است. من همانجا بلافاصله اعلام کردم که شما آمدی و اعتراف کردی به تمام اشتباهات دولت آمریکا و ما 30 سال است همین حرف را می‌‌زنیم و می‌گوییم دولت‌های آمریکا رفتارشان غلط است.این موفقیت است برای ملت ایران.
رئیس‌جمهور همچنین در تشریح بازخورد رسانه‌ای موضع‌گیری‌های هیئت اعزامی ایران به مجمع عمومی سازمان ملل گفت: شاید 80 درصد اخبار منتشره و تیترهای یک روزنامه‌ها مربوط به مواضع ملت ایران بود. بسیاری صاحب‌نظران اعلام کردند حرفی باقی‌نمانده و یک ملت دارد حرف می‌زند و آن ملت ایران است. صدها تیتر و مقاله در این مورد نوشته شد و همین الان هم ادامه دارد
احمدی‌نژاد در پایان با بیان اینکه اثباتش کار سختی نیست که حضور ایران در این عرصه‌ها بسیار مؤثر است، تأکید کرد: حتی اگر این مقدار تأثیر را نداشت ما ملزم هستیم در تمام مجامع جهانی حضور پیدا کنیم، حرف بزنیم و ارتباط برقرار کنیم.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار