کد خبر: 1018944
تاریخ انتشار: ۲۲ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۴:۴۵
معاون محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به ۱۰ میلیون یورو اعتبار برای پروژه احیای تالاب هامون گفت: این پروژه تحولی را در اقتصاد مردم بومی و محلی حاشیه تالاب به وجود خواهد آورد و بیش از ۲هزار شغل پایدار نیز برای مردم محلی پیش‌بینی شده‌است.
سرویس جامعه جوان آنلاین: احمد‌رضا لاهیجان‌زاده با اشاره به رفتار‌های اکوسیستمی متفاوت تالاب هامون در فصل‌های مختلف سال بیان کرد: تالاب هامون و تالاب‌هایی نظیر هورالعظیم، شادگان و اکثر تالاب‌های کشور ایران در مواقعی از سال که معمولاً از آبان و آذر آغاز می‌شود، شروع به آبگیری می‌کنند یا با سیلاب پر آب می‌شوند، اما از اردیبهشت تا آبان هر سال که بارندگی به حداقل و شرایط تبخیر به حداکثر می‌رسد مساحتی از تالاب به واسطه تبخیر و نبود بارندگی از دست می‌رود؛ این حالت رفت و برگشتی در اکثر تالاب‌های دنیا به جز تالاب‌هایی که در مناطق نیمه استوایی وجود دارد، معمولاً حاکم است.

وی با اشاره به وسعت ۵۷۰ هزار هکتار تالاب هامون در شرایط حداکثری که بین ایران و افغانستان پهنه دارد، ادامه داد: میزان تبخیر در این منطقه به بیش از ۴ هزارو ۷۰۰ میلیمتر می‌رسد و تقریباً بالاترین میزان تبخیر کشور به آن منطقه تعلق دارد، این هم به دلیل دمای هوا و وجود باد‌های بسیار زیاد و از جمله باد‌های موسوم به ۱۲۰ روزه است که باعث شدت تبخیر می‌شود و این‌ها جزو طبیعت منطقه محسوب می‌گردد.

لاهیجان‌زاده بیان کرد: زمانی که در هامون سیلاب اتفاق می‌افتد بخشی از هامون ظرفیت ماهیگیری دارد و بخش دیگر تالاب به واسطه اینکه در مقطعی از سال آب می‌گیرد و بعد آب خود را از دست می‌دهد تبدیل به مرتع و در نتیجه علوفه خوب برای دامداران منطقه می‌شود، یعنی بخشی از خدمات تالاب همین موضوع دامداری آن است. وی در مورد وضعیت هامون ادامه داد: در دو سال گذشته به دلیل سیلاب‌هایی که از طریق رودخانه هیرمند وارد تالاب شد، چیزی حدود ۵ میلیارد متر مکعب آب وارد شده و شرایط بسیار خوبی را در مقایسه با سال‌های قبل که خشکسالی مستمر داشتیم، مهیا کرد. هامون در حال حاضر شرایط به نسبت خوبی دارد که در بخشی از آن صیادی رواج دارد و در بخش دیگر دامداری صورت گرفته‌است.

لاهیجان‌زاده در مورد پروژه احیای هامون گفت: به پیشنهاد دولت جمهوری اسلامی پروژه‌ای به تصویب رسید که جزو پروژه‌های بین‌المللی است که با کمک اتحادیه اروپا انجام می‌شود و مبلغی حدود ۱۰ میلیون یورو میزان اعتباری است که برای انجام پروژه در نظر گرفته شده‌است.

وی ادامه داد: این پروژه حدود سه ماهی است که شروع به فعالیت کرده‌است، اما حدود پنج سال مدت پروژه طول خواهد کشید، بنابراین هنوز در ابتدای راه قرار دارد، این پروژه در اهداف خود حفظ تنوع زیستی تالاب، دستیابی به شرایط مطلوب آب و خاک، کنترل طوفان‌های شن، افزایش مشارکت‌های عمومی و مراجع بین‌المللی حفاظت و احیای تالاب را دارد، اساس پروژه این است که معیشت جایگزین را برای اهالی دنبال کند، این پروژه تحولی را در اقتصاد مردم بومی و محلی حاشیه تالاب به وجود می‌آورد و وابستگی آن‌ها را به تالاب کمتر می‌کند، یعنی زمانی که شرایط تالاب مناسب است مردم حداکثر بهره‌مندی از تالاب را خواهند داشت و زمانی که مهیا نبود، مردم جایگزینی برای معیشت خود خواهند داشت.

لاهیجان‌زاده با اشاره به وضعیت هامون در پایان این پروژه به خبرگزاری ایلنا گفت: ما برای پنج سال آینده تأمین حق‌آبه تالاب را در اولویت کار قرار دادیم تا هم از کشور افغانستان و هم وزارت نیرو این حق‌آبه تأمین شود، همچنین بخشی از پروژه‌های تثبیت خاک را اجرایی می‌کنیم.

وی افزود: این پروژه به تفکیک تعداد اشتغال‌ها را پیش‌بینی کرده‌است؛ مثلاً بیش از ۲هزار شغل پایدار برای مردم محلی پیش‌بینی شده‌است. این پروژه یک فرصت بین‌المللی برای تالاب هامون به وجود آورده و انتظار داریم تمام دستگاه‌های متولی و تأثیرگذار در استان سیستان و بلوچستان تمام قد در پشت این پروژه قرار بگیرند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار