سرویس جامعه جوان آنلاین: عباس رحمتی متخصص تغذیه درباره نکات تغذیه ای برای کنکوری ها گفت: برای کاهش استرس مصرف ویتامینهای خانواده گروه B مفید بوده که تاحد زیادی درغلات دیده میشوند، بنابراین باید بیشتر از نانهای سبوس دار استفاده شود. گنجاندن مواد پروتئینی کافی در برنامه غذایی این دسته از افراد و منابع امگا ۳ موجود در ماهیها بخصوص ماهیهای چرب اضطراب، تنش و افسردگی را کاهش میدهد لذا به کنکوریها توصیه میشود هفتهای دو تا سه وعده ماهی مصرف کنند.
رحمتی افزود: استفاده از غذاهای خانگی مناسب به جای غذاهای بیرون در روزهای نزدیک به کنکور بسیار مهم است چرا که ابتلا به مسمویت را تا حدزیادی کم میکند، همچنین شب کنکور حتما غذای سبک و مقوی و صبح روز کنکور باید صبحانه کامل (نان، پنیر، گردو، عسل و مربا) مصرف شود و حتی افرادی که عادت به صبحانه ندارند در روز کنکور باید این وعده را به طور کامل جدی بگیرند.
مدیریت انرژی تاثیر بسیار زیادی در کنکور دارد، افراد باید از غذاهای چرب استفاده نکنند، زیرا دیرتر از معده خارج میشوند. در حین حال میزان استفاده از پروتئین مانند گوشت، مرغ، جگر، عدسی و ... را افزایش دهند.
وی با بیان اینکه حدود ۷۰درصد بدن را آب تشکیل میدهد، اظهار داشت: نوشیدن روزانه هشت لیوان آب ضروری بوده و با توجه به نیاز مغز، از مواد قندی از جمله نان، برنج، سیب زمینی و کشمش استفاده کنید.
رحمتی ادامه داد: مصرف بیش از حد برخی مواد غذایی موجب برهم خوردن تعادل روانی در افراد میشود، همه مواد غذایی برای بدن لازم است، ولی زیاده روی و عدم کنترل روی مصرف مواد غذایی تبعات منفی شامل برهم خوردن خواب، آرامش، و ایجاد اضطراب را به همراه دارد به عنوان مثال مصرف بیش از حد غذاهای حاوی کافئین مانند قهوه، چای و شکلات در ایجاد اضطراب، برهم زدن آرامش افراد موثر است.
این متخصص تغذیه اضافه کرد: در مقابل این خوراکی ها، موادی مفید و آرام بخش نیز وجود دارند، هویج، تخم مرغ، ماهی، کرفس هر چه بیشتر مصرف شود آرامش بیشتری را برای فرد به همراه دارد و مانع ایجاد استرس و اضطراب میشود.
اشتباهی که استرس زا میشود
به گفته وی، غذاها با روشهای مختلف استرس را از بین میبرند، یک رژیم غذایی سالم باعث تقویت سیستم بدن، کاهش فشار خون و کم کردن اثر استرس شده و کربوهیدراتها باعث افزایش ترشح سروتونین میشوند برای تامین این ماده آرام بخش باید کربوهیدراتهای مرکب که سرعت کمتری در هضم دارند مانند نان، پاستا، جو و غلات سبوس دار مصرف کرد.
رحمتی افزود: این باور برای جبران افت قندخون به دلیل فعالیت مدام مغز، باید مواد قندی بیشتری استفاده شود، کاملا اشتباه است و از آنجا که مواد قندی ساده، حالت تحریک پذیری فرد را بیشتر میکند، برای جبران افت قندخون باید از کربوهیدراتهای پیچیده مانند نان، برنج و ماکارونی به جای شربت، شکلات و آبمیوه استفاده شود.
لبنیات تمرکزتان را به هم میزند
وی تصریح کرد: لبنیات و مشتقات آن مانند شیر گاو و بستنی در افراد به دلیل افزودنیهای موجود حساسیت ایجاد میکند مثلا لاکتوز موجود در شیر باعث اضطراب میشود یا مصرف بیش از حد نوشابههای گاز دار، در ایجاد استرس و اضطراب افراد موثر است، در روز کنکور از مصرف لبنیات به دلیل ایجاد تهوع و دل درد احتمالی و مایعات زیاد به دلیل برهم خوردن تمرکز و تکرر ادرارباید خودداری شود.
به گفته رحمتی، پسته، مغزها و دانههای دیگر منابع خوبی از چربیهای سالم هستند. خوردن روزانه یک مشت پسته، گردو یا بادام، کلسترول و احتمال ابتلا به دیابت را کاهش میدهد و بدن را در برابر استرس محافظت میکند به دلیل اینکه این دانهها بسیار پرکالری هستند رعایت در خوردن آنها توصیه میشود.
وی افزود: علاوه بر مواد غذایی نمیتوان تاثیر ورزش روزانه را در کاهش استرس نادیده گرفت و ورزشهای هوازی در ذخیره کردن اکسیژن کمک کننده هستند. اکسیژن کافی در حالت آرام بخشی بدن بسیار موثر است. پس فعالیتهای بدنی خود را به طور منظم هفتهای سه تا چهار بار یا روزی نیم ساعت شروع کنید تا در کنار رعایت رژیم غذایی در کاهش استرس در بدن موثر واقع شود.