کد خبر: 1009599
تاریخ انتشار: ۱۷ تير ۱۳۹۹ - ۲۳:۱۱
از سال‌۹۸ تا کنون حدود ۱۰۰‌هزار میلیارد تومان نقدینگی وارد بازار شده‌است، از همین رهگذر ارزش بازار بورس اوراق بهادار تهران و بازار فرابورس نیز تقریباً ۸ برابر شده است. اگرچه ورود نقدینگی به بازار سرمایه را باید به فال نیک گرفت، اما توسعه کیفی و کمی و تعمیق بازار سرمایه باید مورد توجه باشد، به‌طور نمونه هم اکنون بی‌توجهی به بازار بدهی که باید حداقل نیمی از بازار سرمایه را به خود اختصاص دهد یک ایراد بزرگ است.
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: با وجود اینکه از ابتدای سال‌۹۸ تا کنون حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی وارد بازار سرمایه شده‌است، خبر چندانی از افزایش سهام شناور شرکت‌های حاضر در بازار یا عرضه‌های اولیه شرکت‌های بزرگ نیست، از همین رو نقدینگی نرخ سهام شرکت‌ها را به شدت بالا برده‌است، در این میان در رهگذر افزایش انتقاد کارشناسان نسبت به نحوه مدیریت بازار سرمایه از سوی دولت و بخل سهامداران عمده عموماً دولتی و عمومی شرکت‌های بورسی در افزایش سهام شناور، روز گذشته رئیس‌جمهور با ارائه این تذکر که هیجان کاذب، مبادی بورس را متأثر نکند، خواستار رویه‌سازی و تداوم جدی عرضه سهام بنگاه‌های بزرگ در بازار سرمایه شد.

از سال‌۹۸ تا کنون حدود ۱۰۰‌هزار میلیارد تومان نقدینگی وارد بازار شده‌است، از همین رهگذر ارزش بازار بورس اوراق بهادار تهران و بازار فرابورس نیز تقریباً ۸ برابر شده است. اگرچه ورود نقدینگی به بازار سرمایه را باید به فال نیک گرفت، اما توسعه کیفی و کمی و تعمیق بازار سرمایه باید مورد توجه باشد، به‌طور نمونه هم اکنون بی‌توجهی به بازار بدهی که باید حداقل نیمی از بازار سرمایه را به خود اختصاص دهد یک ایراد بزرگ است.

از سوی دیگر، چون ورود نقدینگی به بازار سهام با افزایش سهام در بازار همراه نبوده است، ورود نقدینگی به بازار سرمایه قیمت سهام شرکت‌های حاضر در بازار را به شکل قابل ملاحظه‌ای افزایش داده‌است و هم اکنون از اظهارات بسیاری از اقتصاد‌دان‌ها و کارشناسان اقتصادی می‌توان اینطور برداشت که بازار سرمایه نیاز به حجم گسترده‌ای از افزایش سهام شناور شرکت‌ها یا عرضه‌های اولیه بسیار بزرگ دارد تا به تعادل برسد، در حقیقت نگرانی کارشناسان بر سر قیمت برخی از شرکت‌ها را نمی‌توان دیگر کتمان کرد.

اشخاص خوش‌بین به آینده بازار سرمایه از آنجایی که می‌بینند خبر چندانی از افزایش عرضه سهام نیست و بخش شناور بازار سهام پیوسته در حال کوچک شدن است چشم بسته غیب می‌گویند و مدعی می‌شوند بازار باز هم رشد خواهد کرد در صورتی که این موضوع تا زمانی که جریان نقدینگی ادامه داشته باشد و سهام نیز در بازار افزایش نیابد جزو بدیهیات است، اما سخن اینجاست که فاصله گرفتن قیمت سهام از ارزش ذاتی یا منصفانه چه آینده‌ای را برای بازار سرمایه ایران رقم خواهد زد.

واکنش روحانی به نامه کارشناسان

در این بین در پی نامه ۲۹ کارشناس اقتصادی به رئیس‌جمهور و رئیس کل بانک مرکزی و پیشنهاداتی که مطرح کرده بودند روز گذشته حجت‌الاسلام حسن روحانی، رئیس‌جمهور در جلسه ستاد اقتصادی دولت، مدیریت بازار سرمایه و افزایش عرضه‌های اولیه را اقدامی اصولی و دقیق جهت ایجاد ثبات، توسعه و رونق بخشی به بازار‌های مالی و اقتصاد کشور دانست.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه این اقدام دولت مورد استقبال نخبگان، فعالان اقتصادی و مردم قرار گرفت، گفت: در این مسئله دو نکته حائز اهمیت ویژه است که اولین نکته، رویه‌سازی و تداوم جدی عرضه سهام بنگاه‌های بزرگ و متوسط به ویژه بنگاه‌های دولتی در بورس با یک برنامه و طرح دقیق برای مردم محور شدن اقتصاد کشور و خروج جدی دولت از بنگاه‌داری، شفافیت بخشی به اقتصاد و تولید کشور است که رونق، پویایی و فسادزدایی جدی را در پی خواهد داشت.

روحانی افزود: از این نظر تمامی دستگاه‌های دولتی طبق ضوابط و مقررات اعلام شده، موظف به عرضه سهام شرکت‌های خود در بورس هستند و تداوم بنگاه‌داری و مالکیت اموال مازاد از سوی دستگاه‌های دولتی برای شکوفایی اقتصاد، لازم است سریع‌تر به بخش خصوصی و مردم واگذار شود و به خصوص سازمان بورس باید نسبت به اجرای تعهدات شرکت‌ها مبنی بر تکمیل سهام شناور آن‌ها اقدام کند.

رئیس‌جمهور با توضیح این موضوع که نکته دوم مورد نظر باید توسط مسئولان وزارت اقتصاد و سازمان بورس با دقت، ظرافت و حساسیت بالا تعقیب شود، اظهارداشت: نظارت دقیق بر بازار سهام و متعادل‌سازی عرضه و تقاضای سهام در بورس و رشد منطقی سهام از طریق تسهیل پذیرش و رفع موانع حقوقی پذیره‌نویسی‌ها و صندوق پروژه نکته مهم دوم است که باید به دقت مدنظر قرار گیرد.

روحانی با تأکید بر اینکه هیجان زدگی کاذب نباید بورس را متأثر کند، تصریح کرد: از این نظر رشد شاخص‌های بورس باید طبق پایه‌های علمی دقیق و بر اساس منطق بازار سرمایه پیش برود.

رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: مدیریت بازار بورس باید با اعمال مقررات احتیاطی لازم و مراقبت دقیق به جامعه و مردم این اطمینان را بدهد که سرمایه‌گذاری آن‌ها در بورس استحکام لازم را دارد، لذا بهتر است در این زمینه با جدیت بیشتر عمل کنند.

روحانی ساماندهی بازار سرمایه و نوسانات ارزی را از مباحث مهم و تعیین کننده‌ای دانست که در روز‌های اخیر فضای اقتصادی کشور را تحت تأثیر قرار داده است و گفت: از عوامل مهمی که می‌تواند نوسانات را کنترل کند، عرضه ارز صادرکنندگان به بازار است. دولت با تفکیک کسانی که به قصد سوداگری و منفعت‌طلبی از عرضه ارز حاصل از صادرات در موعد مقرر و طبق ضوابط خودداری کرده‌اند، با همکاری مراجع قضایی این افراد را مورد پیگرد قرار خواهد داد و در عین حال برای کسانی که در موعد مقرر نسبت به تعهد خود عمل می‌کنند مشوق‌ها و امتیازات ویژه در نظر خواهد گرفت.

باقی‌مانده ETF مالی تا پایان تیر در سقف ۵‌میلیون تومان عرضه می‌شود

معاون امور بیمه و بانک وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: باقی‌مانده واحد‌های صندوق‌های واسطه‌گری مالی تا پایان ماه جاری و تا سقف ۵‌میلیون تومان به مردم ارائه می‌شود.

عباس معمارنژاد در گفتگو با فارس، در مورد اینکه بعد از عرضه واحد‌های صندوق واسطه‌گری مالی یکم موسوم به ETF مالی، بقیه سهام دولت چه شد، گفت: با فروش واحد‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری مالی یکم در مرحله اول ۸/۵ هزار میلیارد تومان پول از مردم جمع‌آوری شد که مستقیم به خزانه دولت واریز شد و برای بقیه واحد‌های مانده صندوق واسطه‌گری مالی در حال بررسی هستیم که مابقی سهام دولت درپنج شرکت (بانک تجارت، بانک ملت، بانک صادرات، بیمه البرز و بیمه اتکایی امین) را مجدداً از طریق ای‌تی‌اف مالی تا آخر تیرماه جاری به مردم عرضه کنیم.

وی در مورد اینکه آیا مجوز‌های لازم را گرفته‌اید، گفت: مجوز قبلاً گرفته شده است، فقط باید فرایند اجرایی آن تعریف شود که هر کس با داشتن کد ملی بتواند تا سقف ۵‌میلیون تومان از واحد‌های صندوق واسطه‌گری مالی یکم با تخفیف دریافت کند و کسانی که قبلاً این واحد‌ها را در سقف ۲‌میلیون تومان خریده‌اند، بتوانند تا ۳‌میلیون تومان دیگر هم از واحد‌های جدید صندوق واسطه‌گری مالی یکم خریداری کنند.

معمارنژاد با بیان اینکه تلاش می‌شود تا فرایند اجرایی عرضه واحد‌های صندوق واسطه‌گری مالی تا پایان تیرماه انجام شود، گفت: دوباره خرید این واحد‌ها از طریق درگاه بانک‌ها و کارگزاری بورس امکان‌پذیر می‌شود.

وی ارزش باقی‌مانده صندوق واسطه‌گری مالی یکم را در حال حاضر ۲۵‌هزار میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه در عرضه قبلی واحد‌های این صندوق هر واحد ۱۰‌هزار تومانی که به مردم فروخته شد، اکنون به قیمت روز ۲۷‌هزار تومان معامله می‌شود، گفت: رشد این سرمایه‌گذاری ۱۷۰‌درصد بازده داشته و پیش‌بینی می‌شود مردم در خرید واحد‌های این صندوق دوباره استقبال کنند.

معمارنژاد همچنین در مورد گلایه برخی از دارندگان واحد صندوق واسطه‌گری مالی یکم مبنی بر اینکه «دارایکم» در پرتفوی آن‌ها دیده نمی‌شود، گفت:‌کسانی که از طریق درگاه بانکی خریداری کرده‌اند، به صورت دیفالت در کارگزاری همان بانک دیده می‌شود، اما کسانی که از طریق کارگزاری و کد بورسی خود خرید کرده‌اند، می‌توانند پرتفوی دارا یکم را ببینند.

وی همچنین در مورد اینکه ای‌تی‌اف دوم چه موقع عرضه می‌شود، گفت: واحد‌های صندوق قابل معامله بورسی بعدی احتمالاً در اواخر تیر یا اوایل مرداد ماه ارائه خواهد شد که بسته به اینکه کار‌های اجرایی کدام ای‌تی‌اف زودتر انجام شود، یا ای‌تی‌اف پالایشی خواهد‌بود یا ای‌تی‌اف فلزی و خودرویی خواهد بود.

وزیر اقتصاد: هیچ ضمانتی در بورس وجود ندارد

از سوی دیگر رها دژپسند، وزیر اقتصاد در حاشیه جلسه امروز در کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: در جلسه‌ای که در کمیسیون اقتصادی مجلس تشکیل شد هم اعضای کمیسیون و هم مسئولان بورس نظراتشان را گفتند، اما این موضوع با یک جلسه حل نمی‌شود قرار شد کارگروه مشترکی ایجاد شود و این جلسات را ادامه دهیم امیدواریم تصمیماتی گرفته شود که به قوام بورس کمک کند.

دژپسند ادامه داد: به هر حال بازار بورس بازاری باریسک است؛ سرمایه‌گذار اولاً باید با مطالعه وارد شود، ضمناً باید آموزش ببیند و بعد معامله انجام دهد؛ چراکه هیچ ضمانتی در این بازار وجود ندارد، گاهی بورس کاهشی است و گاهی افزایشی، اما دولت هم وظیفه دارد زمینه را برای پذیرش فراهم کند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار