کد خبر: 940292
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۲
دکتر اسفندیار خدایی، استاد مطالعات آمریکا دانشگاه تهران، در کانال تلگرامی خود متنی را پیرامون دلایل پیشرفت چین در غیاب دموکراسی منتشر کرد؛ در این متن نویسنده نشان می‌دهد، نه توسعه سیاسی و نه توسعه اقتصادی دلیل پیشرفت چین نبوده است. متن کامل یادداشت این استاد دانشگاه در ادامه از نظر می‌گذرد.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: مقاله‌ای مهم که برای شناخت ساختار حکومت و دلایل رشد چین با وجود ساختار غیردموکراتیک مفید است، می‌گوید این دموکراسی نیست که رشد را تداوم می‌دهد بلکه برخی ویژگی‌های دموکراسی باعث تداوم رشد می‌شود: پاسخگویی، رقابت و محدودیت بر قدرت فردی که چین همه را ایجاد کرده است.
 
این همان جنگ همیشگی فلسفه سیاسی است: توسعه سیاسی مقدم است یا توسعه اقتصادی؟ برخی بیش از دو دهه است می‌گویند با رشد سریع اقتصادی، بزودی حاکمیت سیاسی حزب کمونیست متلاشی می‌شود. برخی دیگر هم ثبات سیاسی ناشی از دیکتاتوری را دلیل رشد اقتصادی چین دانسته‌اند. هردو اشتباه کرده‌اند.

ساختار سیاسی چین اصلاحات اساسی داشته و متحول شده است. آن‌ها بسیاری از ویژگی‌های دموکراسی را در خود تعبیه کرده‌اند بدون اینکه دموکراسی داشته باشند. به قول نویسنده، در آمریکا سیاست جذابه و بروکراسی کسل کننده، اما در چین بروکراسی سیاسی است و سیاست بروکراتیزه و تابع قوانین مشخص و تابع عملکرد
 
حکومت چین از دو جریان اصلی حزب کمونیست و دولت تشکیل شده است. این دو بیش از ۵۰ میلیون نفر را (بدون احتساب ارتش و شرکت‌های دولتی) استخدام کرده‌اند که بزرگترین بروکراسی جهان را تشکیل می‌دهد. آمار‌ها متفاوت است، اما مستقیم و غیرمستقیم ۲۳ تا ۵۰% کل شاغلان چینی در استخدام دولت هستند.

یک درصد از این ۵۰ میلیون، یعنی ۵۰۰ هزار نفر، الیت سیاسی چین هستند. این افراد با نظر مستقیم حزب گماشته شده و در برنامه‌ای مشخص در اقصا نقاط چین چرخانده شده و عملکردشان توسط سیستمی دقیق و قدرتمند مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. ورود به این حلقه بسیار سخت و برای کارمندان عادی غیرممکن است.
 
حضور در طبقه الیت بسیار سخت و صرفاً وفاداران واقعی حزب که عملکرد‌های قابل قبولی داشته باشند امکان رشد در الیت را پیدا می‌کنند. دلیل اصلی این کار احتمالاً جلوگیری از نفوذ خارجی‌ها به سیستم حکومت است. با توجه به بسته بودن راه رشد در سیستم سیاسی، چطور انگیزه کارمندان حفظ می‌شود؟

برای ایجاد انگیزه یک سیستم ارزیابی و پرداخت پاداش عملکردی، برعکس کشور‌های جهان سوم، تعبیه شده که دستمزد را به عملکرد متصل می‌کند. بروکراسی چین از دو سیستم موازی تشکیل شده است. حزب و دولت که در کل ۵ سطح حکومت به موازات ساختارسازی کرده‌اند: حکومت مرکزی، استانی، شهرستانی، شهری و محلی.

در تمام این ۵ سطح ویژگی‌های دموکراتیک رقابت، پاسخگویی و ارزیابی بدون وجود دموکراسی تزریق شده است. سیستم ارزیابی چین عملا کار انتخابات و ارزیابی مردم از عملکرد سیاستمداران برای رای دادن به آن‌ها در سیستم‌های دموکراتیک را می‌کند. عملا چک و بالانس به این شکل تا حدودی اتفاق می‌افتد.

این سیستم دولتی باید بسیار فاسد باشد، اما به دلیل سیستم ارزیابی و ساختار رقابتی دستمزد، تنها ۹% چینی‌ها اعلام کرده‌اند رشوه پرداخته‌اند در حالی که در هند ۵۴%، در نیجریه ۶۴% و در کامبوج این رقم ۸۴% بوده است.
 
این نوشته نه در حمایت از این سیستم بلکه صرفا برای شناخت بهتر چین بود.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
اسفندیار خدایی
|
United States
|
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۶
0
0
مدیران محترم جوان‌آنلاین
با سلام و احترام
اسفندیار خدایی هستم، دکترای مطالعات آمریکا
این مطلب (چین چگونه بدون دموکراسی...) را با نام بنده منتشر نموده‌اید. اما من هرگز چنان مطلبی ننوشته‌ام و اشتباهی رخ داده است. شاید از کانال تلگرام من (مطالعات آمریکا) ، گرفته باشید. لطفا اصلاح بفرمایید.
با تشکر و احترام
مدیر پایگاه جناب آقای خدایی
سلام علیکم
ضمن تشکر از توجه شما، مطلب اصلاح شد.
همانطور که فرمودید مطلب را از کانال شما برداشتیم و تصور داشتیم خودتان نوشته‌اید.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار