کد خبر: 689369
تاریخ انتشار: ۰۹ آذر ۱۳۹۳ - ۱۷:۱۸
با افزايش بار جمعيتي مشكلات شهري نيز مضاعف شده و اقدامات صورت گرفته براي رفع اين مشكلات با توجه به امكانات و اعتبارات اختصاص يافته راه به جايي نمي‌برد.
بهروز يانچشمه
 اين‌گونه است كه شهرها همچنان درگير مشكلات فراواني هستند. در اين زمينه لازم است تا با برقراري ارتباط با ساير شهر‌ها و كلانشهر‌ها و تبادل تجربيات ضمن ارتقاي توسعه زندگي شهري، مسير توسعه ديپلماسي شهري براي كاهش مشكلات شهرنشيني به عنوان يك راهكار اساسي مد نظر مديريت شهري (شورا و شهرداري) قرار گيرد تا گام‌هاي توسعه پايدار سريع‌تر برداشته شود.
 
در حال حاضر شهرها به سبب جمعيت بالا با مشكلات بسياري همچون كمبود فضاهاي عمومي و خدماتي، تفريحي و رفاهي درگير هستند اين در حالي است كه ساير عوامل همچون آلودگي هوا، ترافيك و تخريب محيط‌زيست شهري نيز به عناوين مختلف بر بار مشكلات شهرنشيني افزوده است. از اين رو براي دستيابي به امكانات رفاهي و خدماتي لازم است تجربه‌اي كه در برخي شهرهاي بزرگ جهان به كار گرفته شده است، بررسي و آزموده شود.

در اين ارتباط علاوه بر اقدامات و تمهيدات صورت گرفته در شهرها توسط دولت، مديريت شهري (شوراها و شهرداري) بايد از تجربيات ساير شهرهاي جهان نيز كه توانسته‌اند بر اين مشكلات غلبه كنند، استفاده كنند و با بومي‌سازي اقدامات بر معضلات و مشكلات شهري غلبه شود تا هزينه كمتري در اين زمينه صرف شود.

در سال‌هاي اخير تلاش‌هايي براي برقراري ارتباط و تبادل تجربيات در حوزه‌هاي شهري ميان برخي شهرهاي كشورمان و بعضي شهرهاي بزرگ به خصوص در خاورميانه صورت گرفته است. هرچند اين تعامل در سايه ديپلماسي شهري طرح شده است اما براي برون‌رفت از مشكلات كلانشهرها، لازم است تا سطح ارتباطات با شهرهاي جهان نيز بيش از گذشته افزايش يابد.

حضور و تبادل‌نظر هيئت‌هاي ايراني و خارجي درخصوص روند توسعه شهرنشيني و حل مشكلات خود مي‌تواند در اكثر موارد از بحث آزمون و خطا كاسته و موجب ارائه راهكارهاي منطقي براي حل مشكلات شود. به واقع تلاش‌ها و تجربيات صورت گرفته در راستاي شناسايي مشكلات با مبدأ مشترك شهرهاي جهان زمينه و بستر لازم براي حل آن را نيز فراهم خواهد ساخت و كاهش هزينه‌ها را نيز دنبال خواهد داشت. همچنين استفاده از تكنولوژي‌هاي روز دنيا، تبادل نظر و تجربيات در حوزه‌هاي آموزش شهروندي و اجتماعي، استفاده از پتانسيل و ظرفيت‌هاي تشكل‌هاي غيردولتي براي جلب مشاركت شهري و عمومي مي‌تواند زمينه را براي حل مشكلات فراهم سازد. اداره شهرهاي بزرگ و به خصوص كلانشهرها بدون توجه به اين روند، افزايش هزينه‌ها را در تمام بخش‌ها به دنبال خواهد داشت و اين شهروندان هستند كه بايد هزينه‌هاي اضافي را بپردازند.

هرچند اين روند در سال‌هاي اخير از شتاب بيشتري برخوردار بوده است اما ضروري است ارزيابي و نظارت دقيقي بر روند اين اقدامات صورت گيرد و نتايج آن به طور كاربردي در زندگي شهروندان به صورت ملموس مشاهده شود.

ديپلماسي شهري تهران در نشست شوراي جهاني سازمان شهرهاي متحد و اجلاس مجمع شهرداران آسيايي

شهردار تهران كه براي شركت در نشست شوراي جهاني سازمان شهرهاي متحد و حكومت‌هاي محلي و اجلاس مجمع شهرداران آسيايي در چين حضور يافته، در حاشيه اين دو رويداد ديدارهاي گوناگوني با مسئولان شهري آسيايي داشت و در جلسات مختلفي حضور يافت. در اين نشست، دو موضوع احياي جاده ابريشم و توسعه مناسبات اقتصادي آسيا از طريق اين مسير ترانزيتي تاريخي و همچنين ايجاد صندوق سرمايه‌گذاري آسيا مورد بحث و بررسي اعضا قرار گرفت. در جريان اين مراسم «جيانگ دينگ ژي» استاندار ‌هاينان چين، پيشنهادهاي كشور چين در نشست APEC را مطرح كرد كه از آن جمله مي‌توان به احياي جاده ابريشم، ايجاد صندوق سرمايه‌گذاري آسيا و همچنين تشكيل منطقه آزادي تجاري در حوزه آسيا و اقيانوسيه اشاره كرد. در ادامه جيان هوا، شهردار گوانگژو چين جلسات مجمع شهرداران آسيايي را موفق ارزيابي كرد و گفت: هم‌اكنون آسيا 48 درصد كل تجارت جهاني را به خود اختصاص داده است.

نشست مشترك قاليباف با شهرداران كلانشهرهاي آسيا

همچنين نشست مشترك شهرداران كلانشهرهاي آسيا با حضور شهردار تهران در شهر هايكو برگزار شد كه طي آن شهرداران كلانشهرهاي آسيايي به بررسي موضوعات مشترك همچون خدمات شهري، جمع‌آوري زباله، مديريت پسماند، توليد برق از زباله و تفكيك زباله از مبدأ پرداختند.

تبادل نظر پيرامون آخرين روش‌هاي توسعه حمل و نقل عمومي در كلانشهرها از ديگر محورهاي مذاكرات شهرداران كلانشهرهاي آسيايي بود. همچنين مقامات حاضر در اين نشست مشترك، درباره چشم‌انداز آتي اجلاس AMF به گفت وگو نشستند.

ديدار قاليباف با دبير UCLG

شهردار تهران همچنين در ديدار با دبير سازمان UCLG – MEWA با اشاره به زمينه‌هاي مشترك موجود به منظور افزايش همكاري مجمع شهرداران آسيايي و سازمان شهرهاي متحد و دولت‌هاي محلي، بر ضرورت افزايش تعامل و همكاري اين دو نهاد بين‌المللي تأكيد كرد.

قاليباف همچنين با اشاره به نقش پررنگ دو شهر تهران و استانبول در هر دو نهاد گفت: استانبول و تهران در آينده نيز مي‌توانند همكاري‌هاي مشترك خود را در زمينه‌هاي مختلف افزايش دهند.

همچنين محمد دومان، دبير UCLG – MEWA در اين ديدار به ارائه گزارشي از آخرين فعاليت‌هاي سازمان شهرهاي متحد و دولت‌هاي محلي پرداخت و گفت: ضمن حمايت از مجمع شهرداران آسيايي، حاضر هستيم ميزبان نشست آتي اين مجمع در تركيه باشيم. وي در ادامه حمايت خود را از طرح ابتكاري شهردار تهران به منظور تشكيل مجمع شهرداران آسيايي و ايجاد همگرايي بيشتر ميان كلانشهرها و پايتخت‌هاي آسيايي اعلام كرد.

ملاقات قاليباف با بنيانگذارسازمان جهاني شهروندان

قاليباف همچنين با بنيانگذار سازمان جهاني شهروندان، با تأكيد بر اينكه در شرايط امروز تفكر و انديشه‌ها بيشتر از پول و منابع مالي ارزشمند است، گفت: از مهم‌ترين دغدغه‌هاي ما در تهران توجه به عدالت فضايي است تا حاشيه‌نشيني‌ها به وجود نيايد و در صورت بروز اين پديده، به سرعت براي آن چاره‌انديشي شود. شهردار تهران در اين ديدار گفت: متأسفانه شهر تهران در گذشته يك شهر دوقطبي بود و شمال و جنوب اجتماعي شهر كاملاً مشخص بود، اما در دهه گذشته مهم‌ترين اقدام شهرداري تهران تلاش بر كاهش اين فاصله بود. به همين جهت توسعه در شمال شهر با همان سرعت پيش رفته است اما تلاش كرديم تا توسعه در جنوب شهر را با سرعت چندين برابر افزايش دهيم. پروفسور يون هون كواك نيز با اشاره به بازديد اخير خود از تهران گفت: من روابط بسيار خاصي با تهران دارم و وقتي در اين بازديد با شهروندان تهراني ملاقات كردم، مشاهده كردم كه آنها افرادي بسيار باهوش و خوش‌فكر هستند و از اين رو تحت تأثير آنها قرار گرفتم.

بنيانگذار سازمان جهاني شهروندان با اشاره به فعاليت خود در طراحي مترو خيابان «تهران» در شهر سئول كره جنوبي و همچنين طراحي شهرك اكباتان تهران گفت: اميدوارم تهران در ادامه مسير پيشرفت خود اولين شهري باشد كه بتواند جنگل شهري و فضاي شهري سازگاري با محيط زيست ايجاد كند تا به الگويي براي بسياري از شهرها و كشورها تبديل شود.

وي به سخنراني شهردار تهران در مراسم افتتاحيه مجمع شهرداران آسيايي و تأكيد وي بر ضرورت حذف حاشيه‌نشيني از شهرها اشاره كرد و گفت: اميدواريم ديگر در سطح آسيا و جهان شاهد نباشيم كه شهرونداني به حاشيه رانده شوند. تهران مي‌تواند در اين زمينه نقش رهبري را ايفا كند؛ چراكه افراد خوش‌فكري در شهرداري تهران حضور دارند كه مي‌توان از آنها نه تنها براي شهر تهران، بلكه براي شهروندان در سراسر جهان استفاده كرد.

كواك همچنين گفت: اميدوارم تهران بتواند ابتكاري داشته باشد تا مركزي براي صلح جهاني در اين شهر ايجاد كند. به اين ترتيب تهران به شهروندان همه جهان شناخته خواهد شد و اين مي‌تواند همانند بذري باشد كه به وسيله آن توان و قدرت فكري ايران شكوفا شود.

وي با اشاره به سابقه ديرينه ايران در حوزه‌هاي مختلف نظير نجوم، فيزيك، شيمي و شعر و ادبيات ابراز اميدواري كرد بار ديگر ايران در قرن بيست و يكم بشكفد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار