افکار: امیر مؤمنان علی علیه السلام می فرمایند: سفارش می کنم شما را به پرهیزکاری و ترس از خدایی که همیشه نعمتش بوده، مِهرش پایان ندارد، هرگز بندگان از او بی نیاز نشوند و اعمال بندگان، پاداش نعمت های او نگردد.
آن خدایی که مردم را به پرهیزکاری ترغیب کرده، به زهد و پارسایی در دنیا واداشته، از نافرمانی ها بر حذر داشته، به بقای همیشگی عزیز گشته و مخلوق خود را به وسیله مرگ و نابودی خوار گردانده است.
مرگ، سرانجام همه مخلوقات است و راهی است که همه جهانیان باید آن را طی کنند و بر پیشانی بازماندگان نقش بسته است. فرار کردن فراریان، درمانده اش نکند.
چون مرگ فرا رسد مردم هواپرست را گرفتار کند و بنای هر لذّت و خوشی را فرو ریزد؛ هر نعمتی را بگیرد و هر نشاط و خرّمی را از انسان جدا کند.
دنیا خانه ای است که خداوند فنا و نیستی را برای آن و کوچ کردن را برای مردم آن مقرّر داشته است. بیشتر مردم قصد ماندن در آن را دارند، و بنای آن را بزرگ دانند. دنیا (در نظر اهلش) شیرین و سرسبز است که شتابان به سراغ خواهانش آید و دل بیننده را به شک اندازد.
دیدن وضع توانگران ناتوانان را به حال نزاری و یأس اندازد و شخص ترسان و اندیشناک وضع آن را خوش ندارد. پس کوچ کنید از آن -خدایتان رحمت کند- با در دست داشتن بهترین توشه ای که از آن دارید و بیش از مقدار اندکی از آن نجویید؛ و زیاده از آنچه کفایت زندگی را کند، نخواهید و به چیز کمی از آن قانع شوید.
چشمان خود را بدانچه خوشگذرانها از آن بهره گیرند، ندوزید و آن را سبک دانید و کوچک شمارید و آن را وطن خود قرار ندهید (و دل به آن نبندید).
خود را در این دنیا (با تحمل سختی عبادت و ترک شهوات) به تعب و زیان اندازید و از خوشگذرانی و سرگرمی و فکاهیات خودداری کنید؛ زیرا که آنها غفلت و غرور به بار آرند.
آگاه باشید که دنیا (با همه فریبندگی اش) خود را به بیگانگی زده و روی بازگردانده و شیرین گشته و اعلام وداع نموده است.
آگاه باشید که آخرت (به سوی شما) حرکت کرده و می آید و نزدیک شده و اعلام ورود نموده است. آگاه باشید که میدان مسابقه (یا زمان آمادگی برای مسابقه) امروز و خود مسابقه فردا است.
آگاه باشید که جایزه برنده این مسابقه بهشت است و عقب مانده جایش دوزخ است. پس آیا کسی نیست که پیش از رسیدن روز مرگش از خطایش توبه کند؟ آیا کسی نیست که برای خود پیش از روز سختی و بیچارگی اش کار کند؟ خداوند ما و شما را از کسانی قرار دهد که از او می ترسند و پاداشش را امید دارند.
منبع: چهارده اندرز از چهارده معصوم علیهم السّلام، ص۱۵-۱۶-۱۷.
گزارش خطا
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است