کد خبر: 1307029
تاریخ انتشار: ۲۳ تير ۱۴۰۴ - ۰۴:۴۰
گفت‌وگوی «جوان» با احمد فاطمی و عمر علیپور اقدم نمایندگان مجلس شورای اسلامی
بدون حق غنی‌سازی صلح‌آمیز خروج از NPT اجتناب‌ناپذیر است احمد فاطمی، نماینده مجلس: تمام گزینه‌ها از جمله خروج از ان‌پی‌تی روی میز قرار دارد و در صورتی که شرایط اقتضا کند درباره این موضوع تصمیم‌گیری خواهیم کرد. اگر امنیت تأسیسات و دانشمندان هسته‌ای کشورمان تأمین و حقوق اولیه هسته‌ای ما محترم شمرده نشود، خروج از آژانس را مورد بررسی قرار خواهیم داد
هادی اسماعیلی

جوان آنلاین: پس از مدت‌ها مذاکره، همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و کشور‌های عضو پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، نمایندگان مجلس شورای اسلامی اکنون تأکید دارند اگر حقوق ایران در زمینه غنی‌سازی صلح‌آمیز هسته‌ای رعایت نشود، خروج از NPT می‌تواند گزینه‌ای اجتناب‌ناپذیر باشد. معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) مصوب ۱۹۶۷ با هدف ممانعت از ترویج ساخت سلاح‌های کشتار جمعی در جهان منعقد شد. برخی مانند رژیم صهیونیستی، کره شمالی، هند و پاکستان در این معاهده عضویت ندارند یا بعداً از آن خارج شده‌اند، اما کشور ما به منظور ایجاد اعتمادزایی در زمینه برنامه هسته‌ای‌اش به این معاهده پیوست و همکاری زیادی با آن دارد. با وجود عضویت ایران در ان‌پی‌تی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و همکاری سطح بالای کشورمان با این نهاد‌ها و معاهدات بین‌المللی شاهد بودیم رژیم صهیونیستی و امریکا به عنوان دو موجودیت دارای سلاح‌های اتمی به کشورمان حمله‌ور شدند و ما را مورد تجاوز قرار دادند. در این وضعیت، معاهده ان‌پی‌تی و آژانس بین‌المللی حمایتی از ایران به عمل نیاوردند، بنابراین دلیلی برای ادامه همکاری با آنها باقی نمی‌ماند. 

پس از حمله امریکا به تأسیسات هسته‌ای کشورمان در نطنز، فردو و اصفهان ایده خروج از ان‌پی‌تی و قطع همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطرح شد، اما در نهایت نمایندگان مجلس به این جمع‌بندی رسیدند که فعلاً تعلیق همکاری کشور با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در دستور کار قرار بگیرد به نحوی که اگر شرایط کشورمان مبنی بر تضمین امنیت تأسیسات و دانشمندان هسته‌ای کشور تأمین شد، مجدداً امکان همکاری با این آژانس در چارچوب ان‌پی‌تی وجود داشته باشد. این اقدام را می‌توان نهایت تلاش کشورمان برای اعتمادزایی در خصوص صلح‌آمیز بودن فعالیت هسته‌ای کشور بدانیم. پس از مدت‌ها مذاکره، همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و کشور‌های عضو پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT)، نمایندگان مجلس شورای اسلامی اکنون تأکید دارند اگر حقوق ایران در زمینه غنی‌سازی صلح‌آمیز هسته‌ای رعایت نشود، خروج از NPT می‌تواند گزینه‌ای اجتناب‌ناپذیر باشد. در همین رابطه «جوان» با احمد فاطمی، نماینده بابل در مجلس و همچنین عمر علیپور اقدم، نماینده مجلس شورای اسلامی درباره تعلیق همکاری کشور با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و خروج از NPT به گفت‌و‌گو پرداخته است. 

خروج از ان‌پی‌تی و قطع همکاری با آژانس گزینه‌های روی میز هستند

احمد فاطمی با اشاره به این موضوع که گروسی به عنوان مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و خود این آژانس در قضایای اخیر و بروز حمله علیه کشورمان نقش بسیار منفی ایفا کردند، تصریح کرد: «این آژانس و مدیرکلش در تشدید تنش‌ها و دادن آدرس غلط به رژیم صهیونیستی دخیل بودند و نقش مؤثری در زمینه‌سازی برای حمله به کشورمان ایفا کردند. به همین دلیل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و مدیرکلش برای ما یک عنصر قابل اعتماد به شمار نمی‌روند.» 

وی ادامه داد: «بنا بر اعتقاد ما اطلاعاتی که بازرسان آژانس و مدیرکل آن از برنامه هسته‌ای کشورمان به دست آورده‌اند در نهایت در اختیار رژیم صهیونیستی قرار گرفته است. این به نوعی جاسوسی محسوب می‌شود. با توجه به این شرایط، مجلس شورای اسلامی در یک حرکت سریع و منطقی مصوبه تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را تصویب کرد و اختیار اجرای این مصوبه در اختیار شورای امنیت ملی  قرار گرفت.» 

این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: «شورای امنیت ملی درباره چگونگی اجرای قانون تعلیق همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تصمیم‌گیری خواهد کرد. یکسری شروط در قانون مورد بحث آمده که آژانس باید رعایت کند. در این صورت است که همکاری کشورمان با این آژانس مجدداً از سر گرفته می‌شود.» 

فاطمی گفت: «تمام گزینه‌ها از جمله خروج از ان‌پی‌تی روی میز قرار دارد و در صورتی که شرایط اقتضا کند در مورد این موضوع تصمیم‌گیری خواهیم کرد. اگر امنیت تأسیسات و دانشمندان هسته‌ای کشورمان تأمین نشود و حقوق اولیه هسته‌ای ما محترم شمرده نشود، خروج از آژانس را مورد بررسی قرار خواهیم داد.» 

وی افزود: «بر اساس مفاد معاهده منع گسترش سلاح‌های اتمی (ان‌پی‌تی) کشور‌های عضو این حق را دارند که وقتی منافع‌شان به خطر افتاد، این معاهده را ترک کنند. به همین دلیل این حق را برای خودمان قائل هستیم. اما الان به این جمع‌بندی رسیدیم که تعلیق همکاری با آژانس و معاهده ان‌پی‌تی را در دستور کار قرار دهیم.» 

این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: «تمامی تصمیماتی که تاکنون در زمینه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشور اتخاذ کرده‌ایم، در چارچوب ان‌پی‌تی بوده است و نهایت همکاری را با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داشته‌ایم. استفاده از انرژی هسته‌ای را به صورت صلح‌آمیز حق اولیه و اساسی خودمان می‌دانیم و از آن کوتاه نمی‌آییم.» 

فاطمی گفت: «متأسفانه حقوق اولیه هسته‌ای کشورمان در چارچوب ان‌پی‌تی رعایت نشد و حمله به تأسیسات هسته‌ای ما خلاف حقوق بین‌الملل است. تا وقتی حقوق اولیه و اساسی ما محترم شمرده نشود، دلیلی برای همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نمی‌بینیم.» 

وی ادامه داد: «همکاری ما با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در راستای تأمین حقوق اولیه هسته‌ای ماست. وقتی در چارچوب این آژانس و معاهده ان‌پی‌تی نمی‌توانیم از حقوق هسته‌ای خودمان بهره‌مند شویم و هدف حمله امریکا و رژیم صهیونیستی به عنوان دو موجودیت اتمی قرار می‌گیریم، تعلیق همکاری با آژانس و معاهده ان‌پی‌تی کمترین کاری است که می‌توانیم انجام دهیم.» 

خروج از NPT در صورت تحقق نیافتن حقوق اولیه غنی‌سازی صلح‌آمیز هسته‌ای

عمر علیپور اقدم نیز با اشاره به وضعیت فعلی ایران در پیمان NPT گفت: «ما از ابتدا جزو امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) بودیم و همچنان به استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای پایبند هستیم. ایران همیشه تأکید کرده حق ما استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای است و نباید تحت هیچ شرایطی از این حق محروم شویم. اما در طول سال‌ها به‌ویژه پس از انقلاب اسلامی، همواره شاهد نادیده گرفتن حقوق‌مان در این زمینه بوده‌ایم.» 

او افزود: «ابتدا، کشور‌های بزرگ و قدرت‌های استکباری به هیچ‌وجه اجازه ندادند ایران حتی در مسیر استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای گام بردارد، اما ایران با تلاش‌های فراوان و بومی‌سازی دانش هسته‌ای توانست به جایی برسد که امروز در سطح جهانی در حوزه غنی‌سازی اورانیوم یکی از قدرت‌ها  به شمار رود.» 

علیپور با تأکید بر اینکه ایران هیچ‌گاه قصد توسعه سلاح‌های هسته‌ای نداشته و ندارد، ادامه داد: «ما از ابتدا گفته‌ایم که سلاح‌های هسته‌ای هیچ جایگاهی در سیاست‌های دفاعی و امنیتی ایران ندارند و هدف ما از غنی‌سازی اورانیوم تنها تأمین انرژی هسته‌ای برای مصارف صلح‌آمیز است ولی متأسفانه در طول این سال‌ها، رفتار‌های دوگانه‌ای از طرف آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و کشور‌های غربی  شاهد بوده‌ایم.» 

وی سپس به مسئله جاسوسی‌ها و افشای اطلاعات حساس ایران از سوی آژانس اشاره کرد و گفت: «آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به جای حمایت از حقوق ایران به ابزاری برای فشار‌های سیاسی تبدیل شده است. در طول این سال‌ها ما شاهد بوده‌ایم اطلاعات حساس و محرمانه ایران به دست دشمنان افتاده و از این اطلاعات برای حملات تروریستی علیه دانشمندان هسته‌ای و تأسیسات ایران استفاده  شده است.» 

نماینده مجلس در ادامه با اشاره به تصمیم اخیر مجلس درباره تعلیق همکاری‌های ایران با آژانس افزود: «مجلس شورای اسلامی اخیراً تصمیم به تعلیق همکاری‌های ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گرفته است. این تصمیم به‌دلیل عدم رعایت حقوق ایران در زمینه حفاظت از دانشمندان هسته‌ای و تأسیسات هسته‌ای ایران بود. ما تا زمانی که آژانس نتواند تضمین‌های لازم برای حفظ امنیت و اطلاعات ایران بدهد، همکاری‌های خود را محدود خواهیم کرد.» 

علیپور با اشاره به پیامد‌های منفی رعایت نکردن حقوق ایران ازسوی آژانس و کشور‌های غربی گفت: «در صورتی که آژانس و کشور‌های عضو NPT نتوانند به تعهدات خود در قبال ایران عمل کنند، خروج از NPT به عنوان قدم بعدی ایران قابل پیش‌بینی است. ایران هیچ‌گاه نباید در چارچوب معاهده‌ای قرار بگیرد که در آن حقوقش به وضوح نادیده گرفته می‌شود.» 

وی در ادامه افزود: «ما در مجلس به این نتیجه رسیدیم که اگر شرایط ایران در NPT به رسمیت شناخته نشود و حقوق اساسی ما در زمینه غنی‌سازی صلح‌آمیز هسته‌ای رعایت نشود، ایران باید تصمیم جدی‌تری بگیرد. یکی از این تصمیمات می‌تواند خروج از NPT باشد. ما نمی‌توانیم ادامه همکاری در چارچوب معاهده‌ای را که تنها به نفع کشور‌های قدرتمند عمل می‌کند بپذیریم.» 

این نماینده مجلس با اشاره به اینکه ایران باید حفظ استقلال و حقوق ملی خود را در اولویت قرار دهد، ادامه داد: «اگر شرایط ما برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای در NPT رعایت نشود، باید تصمیمات قاطعانه‌تری بگیریم. ما به‌عنوان یک کشور مستقل و آزاد، هیچ‌گاه زیر بار ظلم و فشار نمی‌رویم و اگر هیچ گزینه‌ای برای احقاق حقوق ما در این معاهده باقی نماند، خروج از NPT گزینه‌ای غیرقابل اجتناب  خواهد بود.» 

وی همچنین با اشاره به مقاومت ملت ایران در برابر فشار‌های بین‌المللی افزود: «ملت ایران ملت مقاوم و آزادی‌خواهی است که هیچ‌گاه زیر بار ظلم و زورگویی نمی‌رود. ما به‌طور قاطع از حقوق خود دفاع خواهیم کرد و اگر کشور‌های غربی به حقوق ما احترام نگذارند، ایران آماده است برای حفظ منافع ملی‌اش اقداماتی جدی انجام دهد.» 

علیپور در ادامه با اشاره به تلاش‌های ایران در مسیر صلح‌آمیز هسته‌ای گفت: «ما همچنان به دنبال استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای هستیم و از تمام ابزار‌های دیپلماتیک برای دفاع از حقوق خود استفاده خواهیم کرد. اما اگر کشور‌های دیگر بخواهند حقوق ایران را نادیده بگیرند، ایران هیچ گزینه‌ای جز خروج از NPT نخواهد داشت.» 

این نماینده مجلس بر این باور است که اگر حقوق اولیه ایران در زمینه غنی‌سازی صلح‌آمیز هسته‌ای در پیمان NPT رعایت نشود، خروج از این معاهده ممکن است به عنوان گامی ضروری و اجتناب‌ناپذیر در دستور کار ایران قرار گیرد. او تأکید کرد: «ایران باید از حقوق خود دفاع کند و اگر کشور‌های غربی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نتوانند به تعهدات خود عمل کنند، ایران آماده است تصمیمات جدی‌تری در راستای حفظ استقلال و منافع ملی خود اتخاذ کند.» 

وی در پایان افزود: «به طور خلاصه ما در حال حاضر همکاری‌های خود را با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تعلیق کرده‌ایم، اما اگر حقوق اولیه ایران در زمینه غنی‌سازی صلح‌آمیز هسته‌ای همچنان نادیده گرفته شود، خروج از پیمان NPT به عنوان گام بعدی ایران در دستور کار قرار خواهد گرفت.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار