پیرو انتشار مطالبی با عناوین «لکنت زبان نیرو» در مورخ هشتم اردیبهشت ۱۴۰۴ و «خاموشیهای طبقاتی!» در مورخ ۱۶اردیبهشت ۱۴۰۴ آن روزنامه، شرکت توانیر جوابیهای ارسال و حسب ماده ۲۳ فصل ششم قانون مطبوعات و به منظور آگاهی خوانندگان و تنویر افکار عمومی خواستار انتشار پاسخ ارسالی شده است.
در این مطلب با عنوان «بهرهگیری صنعت برق از همه ظرفیتها برای کاهش ناترازی تولید و مصرف/ تابستان نرسیده، اوج مصرف رسید» گفته شده است: افزایش غیرمتعارف دمای هوا در بهار به ویژه در اردیبهشتماه، منجر به افزایش قابل توجه مصرف برق شده است. بر اساس گزارشها، در برخی روزهای اردیبهشت، مصرف برق کشور به بیش از ۶۵هزار مگاوات رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، افزایش ۶ تا ۷هزار مگاواتی را نشان میدهد. بهعنوان مثال، در استان خراسانشمالی، میانگین دمای بهار ۱۴۰۴ نسبت به نرمال بلندمدت ۴/۴ درجه و در خوزستان تا هفتدرجه افزایش یافته است.
همچنین در تهران، میانگین دمای اردیبهشت ۱۴۰۴ حدود چهار تا پنجدرجه سانتیگراد بالاتر از میانگین بلندمدت گزارش شده است.
از سوی دیگر بر اساس اعلام شرکت مدیریت شبکه برق ایران، ذخیره مفید آب در نیروگاههای برقابی کشور نسبت به سال گذشته ۴۷ درصد کاهش یافته است. این کاهش به دلیل کمبارشی و خشکسالیهای مداوم، منجر به کاهش توان تولید برق از نیروگاههای برقابی شده است.
افزون بر این در زمستان ۱۴۰۳، بهدلیل کمبود گاز، بسیاری از نیروگاهها با تمام ظرفیت در مدار بودهاند و امکان انجام تعمیرات اساسی فراهم نبوده است. این موضوع باعث شد که برنامههای تعمیراتی به بهار ۱۴۰۴ موکول شود که همزمانی آن با افزایش مصرف برق، فشار مضاعفی بر شبکه وارد کرد و منجر به اعمال محدودیتهای اجتنابناپذیر در برخی مناطق شد. لازم به ذکر است که برنامههای خاموشی احتمالی از ابتدای اجرای طرح مدیریت بار، از طریق رسانههای رسمی، سایت شرکتهای توزیع، سامانه برق من، پیامک به مشترکین و همکاری با شوراها و دهیاریها بهصورت مستمر اطلاعرسانی شده است.
با توجه به مصوبات هیئت محترم دولت و کارگروه مدیریت بهینه مصرف انرژی، به منظور حفظ پایداری شبکه برق کشور و تداوم تأمین برق مشترکین در ایام اوج مصرف و مقابله با ناترازی بین تولید و مصرف برق در سطح کشور، شرکت توانیر موظف به مدیریت مصرف برق و انرژی هستند؛ لذا ضمن اعلام برنامه قبلی، خاموشیهای محدودی به مشترکین خانگی، تجاری و عمومی و مشترکان کشاورزی و صنعتی با انعقاد تفاهمنامه و با اطلاع رسانی قبلی اعمال شده که بر اساس آن مدت هر نوبت خاموشی برای مشترکین خانگی بهطور معمول دو ساعت تنظیم میشود. اما در برخی موارد خاص، مانند بروز همزمان چند محدودیت (افزایش مصرف غیرقابل پیشبینی، اشکالات فنی در شبکه یا نیاز به جابهجایی بار در شبکه)، ممکن است مدت خاموشی از سقف پیشبینیشده فراتر رود.
برخی گزارشها در رسانهها و فضای مجازی مدعی شدهاند که خاموشیها بیشتر در مناطق خاصی از شهر تهران بهویژه مناطق جنوبی و مرکزی اعمال شده و مناطقی در شمال شهر از خاموشی معاف بودهاند، این برداشت نادرست است و ناشی از عدم اطلاع از ساختار فنی توزیع برق شهری میباشد.
شبکه برق تهران به گونهای طراحی شده که برخی فیدرهای توزیع برق، برق تأسیسات حیاتی نظیر بیمارستانها، مراکز درمانی، ایستگاههای آتشنشانی، پمپاژهای آب و مراکز مدیریت بحران را نیز تأمین میکنند.
مطابق دستورالعملهای فنی و مقررات پدافند غیرعامل، این فیدرها حساس محسوب میشوند و در لیست اولویت خاموشی قرار نمیگیرند تا خدمات حیاتی به مردم دچار اختلال نشود. در نتیجه، ممکن است برخی مشترکین خانگی یا تجاری که در شعاع تحت پوشش این فیدرهای اضطراری قرار دارند، حتی در زمان اعمال خاموشیهای برنامهریزیشده در سایر مناطق، خاموشی را تجربه نکرده باشند. این مسئله صرفاً فنی بوده و هیچگونه ارتباطی با موقعیت جغرافیایی یا سطح درآمدی مناطق ندارد. همچنین تمام برنامههای خاموشی احتمالی در مناطق بیستودوگانه تهران و کشور، شناور و چرخشی بر مبنای الگوی مصرف و ساختار شبکه بهصورت دو ساعته اجرا شده و هیچ سیاستی مبنی بر تبعیض در اعمال خاموشیها در دستور کار شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ یا شرکتهای توزیع برق سراسر کشور نیست. لازم به ذکر است با توجه به تجارب خاموشیهای سالیان گذشته و با هدف به حداقل رساندن ناترازی تولید و مصرف برق، تعداد ۱۴ مگاپروژه و ۳۶ بسته مدیریت مصرف تدوین، برنامهریزی و اجرایی شده که امید است با بسیج همه پرسنل و امکانات صنعت برق و همراهی مردم فهیم، برق پایدار همه مشترکان به ویژه در ایام گرم تابستان تأمین شود.