جوان آنلاین: مجلس روز گذشته پرداخت هرگونه وجهی از محل بودجه کل کشور به ورزش حرفهای را ممنوع کرد. دیروز نمایندگان در صحن علنی مجلس با ماده ۹ لایحه نظام جامع باشگاهداری موافقت کردند. براساس ماده ۹ این لایحه؛ هرگونه تصدیگری دستگاههای اجرایی موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۸/ ۷/ ۱۳۸۶ در امر باشگاهداری و تیمداری در ورزش حرفهای ممنوع و پرداخت هرگونه وجهی از محل بودجه کل کشور به هر شکل و هر نحو به ورزش حرفهای در حکم تصرف غیرقانونی در وجوه و اموال دولتی است.
مصوبه مجلس این ابهام را ایجاد کرد که با این اوضاف وضعیت تیمهایی، چون سپاهان، فولاد خوزستان، مس، گلگهر و آلومینیوم چه خواهد شد. با پیگیریهای خبرنگار «جوان»، مشخص شد این مسئله امروز مشکلی برای باشگاههای صنعتی ایجاد نمیکند، اما با توجه به حساسیت فیفا وایافسی و قانون فیرپلی مالی در ادامه اوضاع میتواند چالشبرانگیز شود.
کاظم اولایی، عضو هیئت موسس اتحادیه باشگاهها با مثبت شمردن چنین مصوباتی تأکید میکند این باشگاهها کاملاً دولتی نیستند و این یعنی پله فرار: «شخصاً از چنین مصوباتی استقبال میکنم، اما مسئله این است که باشگاههای نامبرده شده دولتی نیستند، بلکه شبهدولتی یا همان خصولتی هستند، یعنی اگرچه عمده سهام آنها دولتی است، اما ضوابط و مقررات حاکم بر آنها شرکتی است، به همین دلیل قانون اجازه میدهد آنها تا حدودی برای ورزش هزینه کنند.»
مدیرعامل سابق استقلال، اما بر این باور است که باید پروتکلهایی نوشته شود که براساس آن محدوده تیمهای خصولتی هم مشخص شود: «ما باید برای اینها هم پروتکل و دستورالعمل بنویسیم، چراکه گاه شاهد حجم بالای پول در یک استان هستیم که در استان دیگر حجم آن اندک و حتی در استانی دیگر شاید هیچ باشد. حال آنکه این پولها درآمد حاصل از انفال است و انفال هم شرعاً ثروتهای عمومی محسوب میشود. مثلاً درست است که نفت در آبادان است، اما این انفال است. مس انفال است. آلومینیوم انفال است و این نیاز دارد به یک صندوق مسئولیت اجتماعی که ۸۵ میلیون ملت ایران از آن استفاده کنند، نه فقط یک محدوده جغرافیایی خاص. این اشکال دارد،، اما آنهایی که دارند استفاده میکنند دولتی نیستند. تعریف دولت در مورد شرکتهایی که مورد نظر شماست صادق نیست. به همین دلیل مشکلی گریبانگیرشان نمیشود، اما فعلاً، چراکه آنها شامل قوانین شرکتی میشوند که ما اصطلاحاً به آن شبهدولتی یا خصولتی میگوییم. درست است سهام عمده آنها برای دولت است، اما دولتی تلقی نمیشوند، بلکه شرکتهای وابسته به دولت تلقی میشوند.»
اولیایی همچنین با اشاره با انفال بودن تمام معادن کشور بر این باور است که باید حق مردم به صورت مساوی بین آنها تقسیم شود: «در برخی استانها درآمد این تیمها از معادن است و معادن انفال است. انفال، یعنی ثروتهای عمومی و وقتی ما از ثروتهای عمومی داریم برای ورزش هزینه میکنیم، درست نیست، خیلی از استانها که به شکل دیگری به کشور خدمت میکنند از این درآمد محروم باشند و تنها استانی که معدن در آن وجود دارد از آن استفاده کند و بهره ببرد. در واقع این نقص کار است که باید دستورالعمل و آییننامهای برای آن نوشته شود.»
مدیرعامل سابق پاس میگوید دستورالعمل عدم پرداخت هرگونه وجهی از دولت به باشگاه حرفهای که باعث عدم تیمداری صنعت نفت شد، گامی مثبت بود: «وزارت نفت بسیار خوبی کرد. اتفاقاً کار او باعث شد باشگاههای نظامی هم به دستور فرماندهی کل قوا و ستاد کل نیروهای مسلح امتیازهای خود را واگذار کنند، چراکه دولت نباید تیمداری کند. این مغایر با فیرپلی مالی است. فیرپلی مالی خوشبختانه در برنامه پنج ساله هفتم گنجانده شده و در فیفا ۲۰۱۱ نوشته، ۲۰۱۵ ابلاغ کرده، فیفا ۲۰۱۵ اجرا کرده و تیمهای انگلیسی را جریمه کرد. دو سال هم هست که برای اجرای آزمایشی به ایران ابلاغ شده است. فیرپلی مالی این اجازه را نمیهد که از جیب دولت برای فوتبال هزینه شود.»
اولیایی بر این باور است که فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا در نهایت باعث اجرای قانون فیرپلی مالی در ایران میشوند، پس باید همین امروز برای آن قانونی نوشت: «فیرپلی مالی میگوید از کجا آوردهاید و هزینه میکنید؟ نه باید دولت بدهد، نه باید قرض کنند، نه وام بگیرند، بلکه باید از درآمد خودشان هزینه کنند و همین مسئله فوتبال کشور را که همین امروز هم با چالش عظیمی مواجه است، جلوتر با مشکل بدتری مواجه خواهد کرد. به همین دلیل اگر همین امروز به دنبال نوشتن مقررات باشیم سالهای آینده میتوانیم در آسیا شرکت کنیم و با جرائم مواجه نشویم. در غیر این صورت باید خود را آماده عواقب آن کنیم. همانطور که چند سال است به واسطه ارائه آمار و گزارشهای غیرواقعی مجوز حرفهای دریافت و به آسیا راه پیدا کردیم، اما کلی هم جریمه دلاری دادیم و این خطرناک است، هم برای کشور و هم فوتبال آن.»
علوی، مدیر روابطعمومی فدراسیون فوتبال هم با تأیید صحبتهای کاظم اولیایی تأکید دارد مصوبه مجلس شاید امروز مشکلی ایجاد نکند، چون این تیمها صرفاً دولتی نیستند و عموماً شبهدولتی و خصولتی هستند، اما با توجه به قوانین فیفا وایافسی، هرچه سریعتر باید تکلیف مالکیت باشگاههای صنعتی مشخص شود تا فرداروز در اخذ مجوز حرفهای و دیگر مسائل با مشکل مواجه نشوند.
اما سؤال اینجاست که اگر مجلس مصوبهای داده، چرا بهطور کامل به همه جوانب آن نیندیشیده تا دست فوتبال برای همیشه از جیب دولت و حتی از جیب شرکتهای خصولتی که حق تمام مردم کشور است، کوتاه شود وقتی این قوانین نصفه و نیمه نمیتواند دردی از مسئله اصلی (دستدرازی به جیب ملت) را دوا کند.