جوان آنلاین: لفاظیهای امریکاییها درباره لزوم چشمپوشی ایران از غنیسازی و به میان کشیدن ابزارهای اعمال فشار مانند تهدیدهای نظامی و به کارگیری سازوکار ماشه، وزیر خارجه را یک بار دیگر بر آن داشت تا موضع قطعی ایران درباره غنیسازی را تکرار کرده و تصریح کند که تهران، غنیسازی را به نتیجه مذاکره گره نزده و تحت هیچ شرایطی، قصد ندارد غنیسازی را کنار بگذارد.
امریکاییها در روزهای پس از ازسرگرفتن مذاکره غیرمستقیم با طرف ایرانی، هر آنچه را در توان داشتند به کار گرفتند تا غنیسازی را که برخورداریاش همواره خط قرمز تزلزلناپذیر ایران بوده است، هدف قرار داده و در سطوح مختلف اعم از رئیسجمهور و وزیر خارجه، دست کشیدن ایران از غنیسازی را در مذاکرات اخیر بگنجانند. مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا هم در جلسه کنگره امریکا از فرصت برای پرداختن به موضوع غنیسازی غافل نشد و با اعلام اینکه فعلاً مذاکرات با ایران بر یک موضوع متمرکز است و آن هم توانایی غنیسازی است، تأکید کرد: «با توجه به اینکه ما تحریمهایی مرتبط با موضوعاتی، چون حمایت از تروریسم و نقض کنوانسیونهای تسلیحاتی و همچنین تسلیحات دوربرد داریم، این تحریمها در صورتی که این موضوعات در توافق جدید گنجانده نشوند، همچنان باقی خواهند ماند.» روبیو پای اروپاییها را هم به میان کشید: «آنها بهطور مستقل در حال پیش رفتن هستند. شاید ما به توافقی با ایران برسیم، و آنها (اروپاییها) از آن راضی باشند و تصمیم بگیرند که اسنپبک را اعمال نکنند.» اگرچه همواره دستگاه سیاست خارجی، درخواست صرفنظر کردن ایران از غنیسازی را رد کرده است، اما امریکاییها لفاظیهای خود را به جایی رساندند تا روز سهشنبه، رهبرمعظم انقلاب به صراحت به امریکاییها پاسخ دهند.
تقاضاهای اضافی ممنوع
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، دیروز به اظهارات روبیو در خصوص غنیسازی در ایران پاسخ داد: «قبلاً پاسخ این درخواستهای غیرمنطقی را دادیم. تکرار یک موضع غیرمنطقی، غیرواقعی و غیرمعقول هیچ کمکی به تثبیت آن موضع نمیکند. هرچقدر مقامات امریکایی تکرار کنند فرقی در اصل قضیه ایجاد نخواهد کرد. وی با بیان اینکه موضع ایران کاملاً روشن است، تصریح کرد: «بار دیگر تکرار میکنم که غنیسازی در ایران ادامه خواهد یافت، با توافق یا بیتوافق. اگر طرفهای مقابل ما علاقهمند هستند نسبت به برنامه هستهای و برنامه غنیسازی ایران اعتماد و شفافیت بیشتری وجود داشته باشد، این قابل گفتوگو و مذاکره است و قبلاً هم چنین کردهایم. در مقابل آن باید تحریمهای خود را رفع کنند. کاملاً روشن است و این یک مذاکره است.» عراقچی ادامه داد: «از نظر ما اعتمادسازی بیشتر و تحکیم این واقعیت که ایران به سمت سلاح هستهای پیش نخواهد رفت، یک واقعیت است و ما هیچ مشکلی در این خصوص نداریم.» رئیس تیم مذاکرهکننده ایران اضافه کرد: «در مقابل آنها باید تحریمهای ظالمانه خود را به دلیل ادعاهایی که نسبت به برنامه هستهای ما وضع کردند، بردارند. منطق مذاکره از نظر ما این است، شفافسازی و اعتمادسازی از جانب ما و رفع تحریمها و رفع تهدیدها از سوی آنها.» رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: «بیشتر از آن اگر تقاضاهایی داشته باشند و اگر بخواهند وارد حوزه فعالیت صلحآمیز هستهای ما شوند و ما را از مواردی که حق ماست به عنوان کشور عضو ان. پی. تی محروم کنند هیچ جایی برای پذیرش ندارد و به هیچ وجه اجازه نمیدهیم که این اتفاق بیفتد.»
رئیس تیم مذاکرهکننده ایران با تأکید بر اینکه «در حال بررسی هستیم که دور بعدی مذاکرات را شرکت کنیم یا نه. با زیادهخواهیها در پشت میز مذاکره مقابله میکنیم، اما هیچگاه هم دیپلماسی را ترک نکردهایم»، در عین حال که همچنان، پایبندی ایران به مسیر دیپلماسی را به طرف مقابل یادآوری کرد، این را هم متذکر شد که ایران، بازیچه بازیگردانی امریکاییها نخواهد شد و با توجه به شرایط موجود، رأساً درباره اینکه در مذاکرات شرکت کند یا نه تصمیمگیری خواهد کرد.
ایران از غنیسازی صرفنظر نمیکند
امریکاییها در عرصه رسانهها هم به اعمال فشار به طرف ایرانی ادامه میدهند تا خواستههای خود را در میز مذاکره به ایرانیها تحمیل کنند. شبکه خبری سیانان روز سهشنبه با استناد به منابعی در دولت امریکا مدعی شد که اطلاعات تازه نشان میدهد، صهیونیستها در مسیر آمادگیهای لازم برای حمله به تأسیسات هستهای ایران هستند. البته گزارش سیانان حاکی از این است که هنوز مشخص نیست که سران صهیونیست تصمیم نهایی برای اجرای این حملات را گرفتهاند یا نه و در داخل دولت امریکا نیز در اینباره اختلافنظر وجود دارد که آیا اسرائیل در نهایت تصمیم به اجرای این حملات خواهد گرفت یا نه. یکی از منابع آگاه به سیانان گفته است که احتمال حمله اسرائیل به یکی از تأسیسات هستهای ایران در ماههای اخیر بهطور چشمگیری افزایش یافته است.» این فرد هم به نوعی به موضوع غنیسازی اشاره کرد و افزود: «احتمال وقوع چنین حملهای در صورتی بیشتر خواهد شد که امریکا با ایران به توافقی دست یابد که شامل حذف کامل اورانیوم غنیشده ایران نباشد.» روز چهارشنبه، یک مقام ارشد ایرانی به رسانهای امریکایی گفت: «مذاکرهکنندگان ایرانی پس از آنکه نماینده ویژه ترامپ گفت که غنیسازی صفر «خط قرمز» در مذاکرات خواهد بود، در حال بررسی مجدد این موضوع هستند که آیا در نشست آتی با واشینگتن، شرکت کنند یا خیر.» رویترز نیز به نقل از سه منبع ایرانی اعلام کرد که با توجه به اینکه اختلافات بر سر «خطوط قرمز» طرفین در مذاکرات هستهای تهران و واشینگتن، روند مذاکرات را متزلزل کرده است، ایران احتمالاً به عنوان پلن B به سراغ چین و روسیه خواهد رفت. رویترز به نقل از این سه منبع مدعی شد: «پلن B این است که راهبرد پیش از آغاز مذاکرات ادامه پیدا کند. ایران از تشدید تنش خودداری خواهد کرد و آماده دفاع از خود است. این راهبرد همچنین شامل تقویت روابط با متحدانی همچون روسیه و چین است.» رویترز به نقل از دو مقام ایرانی و یک دیپلمات اروپایی اضافه کرد که تهران از انتقال تمام ذخایر اورانیوم غنیشده با خلوص بالای خود به خارج از ایران و مذاکره درباره برنامه موشکی خود، خودداری میکند و فقدان اعتماد بین طرفین و همچنین تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا مبنی بر خروج از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ (برجام)، اهمیت ارائه ضمانت از سوی واشینگتن مبنی بر عدم خروج از توافق احتمالی آتی و بدعهدی نکردن را برای تهران دوچندان کرده است. به ادعای رویترز، فرانسه، انگلیس و آلمان (تروئیکای اروپایی) هرچند در مذاکرات جاری امریکا و ایران مشارکت ندارند، اما نسبت به بازگرداندن تحریمهای شورای امنیت علیه تهران در صورت عدم دسترسی به توافق هشدار دادهاند. رویترز به نقل از دیپلماتهای اروپایی و سندی که مدعی رؤیت آن شده است، مدعی شد که در صورت عدم دستیابی به توافقی قابلتوجه، تروئیکا شاید در ماه آگوست مکانیسم ماشه را فعال کند. وندی شرمن، مذاکرهکننده ارشد دولت «باراک اوباما» که سابقه طولانی در تعامل با ایرانیها در زمینه مسئله هستهای دارد، واقع بینانهترین نگاه را به روند جاری دارد. شرمن معتقد است: «متقاعد کردن ایران به برچیدن برنامه هستهای خود و صرفنظر کردن از غنیسازی غیرممکن است.»