جوان آنلاین: صهیونیستها، ناخرسند از یک دور مذاکره میان نمایندگان تهران – واشینگتن و در شرایطی که واکنشهای مثبت به این مذاکرات کم نیست، یا به سکوت روی آوردهاند یا وابستگان رسانهای خود را برای حمله به چند ساعت گفتوگوی غیرمستقیم میان طرفین به کار گرفتهاند. در شرایطی که علاوه بر مواضع طرفهای ایرانی، گمانهزنیهای رسانههای امریکایی از پافشاری ایران بر مواضع خود در حفظ دستاوردهای هستهای حکایت دارد، یک افسر سابق سازمان اطلاعات مرکزی ایران با اعلام اینکه ایران نمیگذارد کسی به او زور بگوید، از صهیونیستها و شخص نخستوزیر این رژیم به عنوان طرف دلخور از مذاکرات اخیر، یاد کرده است.
در روزهای منتهی به مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و امریکا، صهیونیستها و وابستگان رسانهای آنها، گزارشهای متعددی درباره «ضعف ایران در مذاکرات» منتشر کردند. پس از پایان دور نخست مذاکرات، نهتنها طرف ایرانی بلکه امریکاییها و کشورهای جهان از مثبت بودن فضای حاکم بر مذاکرات صورت گرفته سخن گفتند و با سازنده ارزیابی کردن آنچه رخ داد، هفته آینده را موعد برگزاری دور بعدی اعلام کردند تا جایی که خبرنگار شبکه الجزیره درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا، آنچه را در مسقط پایتخت عمان رخ داد، پیروزی بسیار بزرگ برای دیپلماسی ایران و نفوذ در یکی از پیچیدهترین پروندههای منطقه ارزیابی کرد. با این حال، رسانههای صهیونیست که پیشتر تأکید داشتند که مذاکرات مستقیم خواهد بود، حالا و در شرایطی که بر همگان آشکار شده که مذاکرات غیرمستقیم بوده است، یا با سکوت یا با اظهاراتی از زبان افرادی از جمله امیلی شریدر، روزنامهنگار صهیونیست، عملاً سعی در کم ارزش جلوه دادن مذاکرات غیرمستقیم کردند. شریدر به طور خاص به استیو ویتکاف فرستاده امریکا تاخت و حتی خواستار برکناری او از سمت خود شد. تنها بخشی از اظهارات وی در شبکه اجتماعی «ایکس»، انعکاسدهنده میزان خشم اوست: «ویتکاف حتی از خطوط قرمز امریکا آگاهی ندارد و در عرصه جهانی از بیانیههای جاهلانه او بهعنوان یک پیروزی برای ایران یاد میشود او قرار است مذاکرات روسیه- اوکراین، غزه- اسرائیل و ایران- ایالات متحده را مدیریت کند و هیچ سرنخی از شیوه عملکرد هر یک از این درگیریها ندارد. او یک شرمساری ملی است و سادهلوحی او ایالات متحده و متحدانش را به طرز باورنکردنی احمق نشان میدهد.» خبرنگار صهیونیست با تکرار اظهارات مقامات این رژیم علیه ایران، مدعی شد: «اولاً، هیچ توافقی نباید وجود داشته باشد. ثانیاً توافقی که مستلزم تخریب کامل برنامه هستهای ایران نباشد، کاملاً غیرمشروع است.» این گفتهها در حالی مطرح میشود که بنا بر گفته «تریتا پارسی» معاون اندیشکده امریکایی کوئینسی، اخیراً کارزاری در واشینگتن برای اخراج ویتکاف یهودی و بدنام کردن عمان توسط آیپک (لابی صهیونیستها) در امریکا راهاندازی شده که هدف آن هل دادن ترامپ به سوی جنگ با ایران است؛ روندی که احتمالاً پس از نتیجه نامطلوب برای صهیونیستها تشدید هم خواهد شد.
همزمان با این اظهارات، روزنامه صهیونیستی هاآرتص هم گزارشی منتشر کرد و با اشاره مستقیم به آنچه در پایگاه «امواج» آمده است، نوشت: «فرستاده ویژه امریکا، پیشنویس توافقی را به ایران ارائه کرده است که مانع از برچیده شدن برنامه هستهای این کشور میشود.» موضوع برچیده شدن برنامه هستهای ایران هم یکی دیگر از مسائلی بود که طیفهای نزدیک به صهیونیستها روی آن مانور میدادند. گزارشی به نقل از یک منبع ارشد ایرانی منتشر شد که به پیشنویس مدنظر ویتکاف اشاره دارد و در آن اشارهای به برچیده شدن برنامه هستهای ایران نشده است. علاوه بر این، شکست در مذاکرات را عاملی برای حمله نظامی به ایران ندانسته است. این منبع مطلع در این مورد به پایگاه «امواج» گفت: «اشاره عراقچی به احترام متقابل، نشاندهنده این است که از هیچ زبان تهدیدی استفاده نشده است.» وی توضیح داد: «اینکه قبلاً درباره ادامه مذاکرات توافق شده، به این معنی است که اولاً صحبتی از برچیده شدن برنامه هستهای مطرح نشده است و ثانیاً زمینهای برای ادامه گفتوگو ایجاد شده است.»
مذاکراتی ثمربخش و گامی رو به جلو
شبکه سیانان با بیان اینکه مذاکرات روز شنبه در خانه وزیر خارجه عمان بدر البوسعیدی برگزار شد، اضافه کرد: «در مجموع ۱۳ نفر در مذاکرات حاضر بودند، شامل پنج امریکایی، پنج ایرانی و سه عمانی و عمانیها پیامها را به زبان انگلیسی بین طرفین جابهجا میکردند و بعد از پایان گفتوگوها هم هیئتهای دو کشور در راهروی خروجی برای چند دقیقهای گفتوگو کردند.» سیانان با استناد به گزارشی از منابع کاخ سفید که در این مذاکرات حضور داشتند، گزارش داد این باور وجود دارد که دولت ترامپ تمایل دارد با سرعت عمل کند و ویتکاف میخواهد بدون ورود به جزئیات فنی پیچیده که ممکن است روند را کُند کند، تصمیم سیاسی لازم برای پیشبرد توافق را اتخاذ کند. دونالد ترامپ در اولین واکنش به مذاکرات روز گذشته میان ایران و امریکا در عمان، به خبرنگاران گفت: «فکر میکنم اوضاع خوب پیش میرود. تا زمانی که [مذاکرات]به پایان نرسیده، هیچ چیز اهمیت ندارد، بنابراین ترجیح میدهم دربارهاش صحبت نکنم. اما اوضاع خوب پیش میرود؛ فکر میکنم کارها با ایران بسیار خوب پیش میرود.» شامگاه شنبه نیز «کاخ سفید» در بیانیهای گفت: «این مذاکرات بسیار مثبت و سازنده بود و ایالات متحده از سلطاننشین عمان به خاطر حمایتش از این ابتکار عمیقاً تشکر میکند.» کاخ سفید اضافه کرد: «ویتکاف به دکتر عراقچی تأکید کرد که دستورالعملهایی از ترامپ برای حل اختلافات دو ملت از طریق گفتوگو و دیپلماسی، در صورت امکان، داشته است. این مسائل بسیار پیچیده هستند و ارتباط مستقیم امروز گامی به جلو در جهت دستیابی به نتیجهای سودمند متقابل بود. طرفین توافق کردند که بار دیگر شنبه آینده ملاقات کنند.» پیت هگست، وزیر دفاع امریکا هم با اعلام اینکه، مذاکرات با ایران ثمربخش بوده است، از آن به عنوان گامی خوب یاد کرد. همچنین، روزنامه والاستریتژرونال در خبری مدعی شد که هیئت ایرانی در گفتوگوهای روز شنبه، خواستار دسترسی به میلیاردها دلار پولهای بلوکه شده خود در خارج کشور شد. همچنین ایران از امریکا خواسته است تمامی محدودیتها بر سر راه صادرات نفت را از میان بردارد و در آخر ایران خواستار رفع سریع تحریمهای مرتبط با برنامه هستهای خود شده است.
آزمون جدیت بود
اسماعیل بقایی هامانه، سخنگوی وزارت امور خارجه، دیروز در جریان یک گفتوگوی تلویزیونی به نکاتی درباره مذاکرات ۲۳ فروردین اشاره کرد و گفت: «بارها گفتهایم و در عمل هم نشان دادهایم که برای اطمینانسازی از ماهیت صلحآمیز فعالیتهای هستهای ایران هیچ نگرانی و مانعی نداریم و در عمل این موضوع را طی دو دهه گذشته ثابت کردهایم.» بقایی تصریح کرد: «آنچه که دیروز اتفاق افتاد نشستی برای آزمون جدیت و نیت طرف مقابل است، با توجه به اینکه ما سابقه بدعهدی طولانی و متعدد از امریکاییها مشاهده کردهایم.» سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه مذاکرات با وساطت و میانجیگری وزیر امور خارجه عمان انجام شد و ایشان چهار دور بین دو طرف رفت و برگشت داشتند و پیامها، مواضع و چارچوبهای کلی هر یک از دو طرف را منتقل کردند، ادامه داد: «در نهایت همانطور که اشاره شد دو طرف قبول داشتند که این گفتوگوها سازنده و در فضای محترمانه انجام شد.» بقایی در پاسخ به این سؤال که آیا در جریان گفتوگوهای دیروز خواستهها و شروط دو طرف مورد تبادل قرار گرفت، گفت: «در هر مذاکره از این دست در جلسه اول چارچوبهای کلی تبادل میشود و هر دو طرف مشخص میکنند که در چه قالب و در چه موازین و مشخصاتی حاضر هستند که در مورد اصل موضوع گفتوگو کنند.» گراهام فولر، افسر سابق سیا، طی گفتوگویی، با اشاره به خشم صهیونیستها و نیز، جایگاه ایرانیها به صراحت اعلام کرد: «این گفتوگوها، نتانیاهو را غافلگیر و دلخور کرده است.» فولر اضافه کرد: «تنها چیزی که نتانیاهو میخواهد، فرمانروایی بر منطقه است و تا زمانی که ایران هست، به چنین چیزی نخواهد رسید.» وی گفت: «ایرانیها اجازه نمیدهند کسی به آنها زور بگوید و هر درگیری با ایران برای منطقه فاجعهبار خواهد بود.»