جوان آنلاین: مهندس حسین کریمی، پژوهشگر، طراح و مدرس معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی در گفتگو با «جوان» درباره دلایل شرکآمیز و خطرناک بودن فنگشویی و پیامدهای بهکارگیری آن در زندگی میگوید.
از نگاه انتقادی چه سؤالاتی درباره فنگشویی مطرح است؟ این انرژی مثبت چرا میتواند تخریبگر باشد؟
منظور از انرژی مثبت چیست، اینکه باگوا پایه و اساس انرژی هستی است، به چه معناست؟ چرا مترجمان هرگز درباره این موضوعات مردم را آگاه نمیکنند؟ چرا نمیگویند که منظور استادان تائوئیسم از «جریان سطحی و آرامش شمال مکعب جادویی» چیست؟ چرا مترجمان این کتابها توضیح نمیدهند که مقصود استادان فنگشویی از بیان این نکته که انرژی نقطه مرکزی باگوا و مکعب جادویی، قویترین نیرو است و در آنجا بزرگترین امکانات و خطرها وجود دارد، چیست؟ اینکه نقطه مرکزی، منبعی از نیروهای ناشناخته است به چه معناست؟ در این نقطه چه میگذرد که میتواند انرژی مخربی داشته باشد؟ اساساً انرژی مخرب یعنی چه؟ چرا معنای دقیق این انرژی را برای مردم تشریح نمیکنند؟ واقعیت این است که بزرگان و بنیانگذاران این مکتب، این انرژیها را به روح طبیعت و ارواح و جن تعبیر میکنند و حتی این انرژی و تائو را از خدا بالاتر و قدیمیتر میدانند. مترجمان میدانند ایرانیان (حتی ایرانیان غیرمسلمان که از قدیم به تکخدایی و ضدطبیعتگرایی مشهور بودند) با خواندن این مطالب قطعاً از خریدن این کتابهای شیطانی و اسرارآمیز واهمه پیدا میکنند و این امر موجب کاهش فروش کتابهایشان میشود.
مبانی فنگشویی کدام است؟
استادان فنگشویی بر این باورند که در بخش ثروت، استفاده از نمادهایی مانند «ماهی طلایی» برای جذب فراوانی و ثروت مفید است. آنها میگویند که این نمادها بهعنوان نمادهای مثبت از انرژیهای فراوانی حمایت میکنند که بر اساس اعتقادات فنگشویی، به جذب ارواح مساعد در این حوزه کمک میکند. مددجویی از روح طبیعت (بخوانید روح ماهی) میتواند در بخش ثروت به ثروتآفرینی شما کمک کند. همین نکته گویای وخامت ماجرا و ترویج صریح بتپرستی است. قرار دادن مجسمه یک زوج شیر یا حیوانی شبیه شیر در جلوی در ورودی منزل به نشانه حمایت و محافظت، نزد اروپاییها نیز رفتهرفته محبوبیت یافته است. استادان فنگشویی معتقدند آنها اهل خانه را در برابر ارواح خبیث حمایت میکنند. در چین و تعلیمات فنگشویی از شیرهای معبد برای محافظت در برابر انرژی مخرب و برانشا (جریان انرژی) استفاده میشود و معتقدند آیینه باگوای هشت ضلعی نیز همین تأثیر را دارد. این موضوعات به وضوح بر استمداد از ارواح طبیعت که همان اجنه هستند تأکید میکنند.
فنگشویی دقیقاً به چه مفهومی اشاره دارد، چرا با ادیان آسمانی سنخیت ندارد؟
در کتابهای فنگشویی، مفهوم فنگشویی به مهار و ذخیره انرژی موجود در هر مکان، بدون متوقفکردن آن، اطلاق میشود و این اصل، اساسیترین مفهوم فنگشویی به شمار میآید. با این حال، هیچگاه مترجمان کتابهای فنگشویی و تائوئیسم نمیگویند چرا یک مسلمان باید به مهار و ذخیره انرژی «چی» که به معنای روح طبیعت، ارواح خبیثه و جنها است، بپردازد. آیا در اسلام، راههای پاک و بدون بهرهگیری از ارواح و موضوعات ممنوعه وجود ندارد؟ آیا مسیرهای بهتری برای دستیابی به امدادهای الهی وجود ندارد که معصومین برای ما شرح دادهاند؟ آیا مردم از نتایج درخواست امداد از ارواح طبیعت و جنها آگاهی دارند؟ آیا میدانند ممکن است در این مسیر دچار آسیبهای جدی شوند که به سادگی نمیتوانند از آن خارج شوند؟
بر اساس اصول اسلامی فنگشویی چگونه مردود میشود؟ آیا از نظر علمی هم پذیرفتهشده نیست؟
فنگشویی بر اساس فلسفههای چینی و باور به انرژی (چی) بنیانگذاری شده است. در مبانی فلسفی و اعتقادی، این رویکرد با رویکرد توحیدی که تنها خدا را بهعنوان منبع همه چیز میشناسد، در تضاد است. فنگشویی به تأثیرات محیط فیزیکی بر زندگی تأکید و تمرکز افراد را از مسائل معنوی منحرف میکند. در حالی که اسلام بر جنبههای مادی و معنوی و ارتباط با خداوند متمرکز است. در فنگشویی استفاده از نمادها و اشیا برای جذب انرژی مثبت رایج است. در حالی که برخی از این نمادها با اصول شریعت در تضاد بوده و باعث انحراف از توحید میشوند. فنگشویی افراد را صرفاً به استفاده از تکنیکها برای بهبود زندگی مادی تشویق میکند. اما در اسلام، توکل به خداوند و اعتماد به حکمت الهی مهمتر از تکیه بر مادیات است. فنگشویی بر اساس فلسفههای سنتی و باورهای فرهنگی و خرافات استوار است. بسیاری از ادعاهای فنگشویی از نظر علمی اثباتپذیر نیستند و نمیتوان آنها را بهعنوان راهکارهای معتبر در نظر گرفت.
شاید عدهای بگویند برخی از دستورات فنگشویی، مثل دستورالعملهای پاکسازی، تنظیم چیدمان وسایل، استفاده از رنگها و مواد خاص، انتخاب موقعیت صحیح مکانها و... منطقاً بیایراد هستند. بهاین ادعا چه پاسخی باید داد؟
بله. در اسلام هم نظافت جزئی از ایمان است. اما نکته اینجاست که اهداف و دلایل خاصی برای این نوع پاکسازی وجود دارد. در فنگشویی هم مثل دیگر سبکهای طراحی و تفکرات فلسفی یا معنوی، هر اقدامی بر اساس علل و دلایل مشخصی است. مهم این است که بدانید در این نظام فکری، هر عملی به نحوی با کنترل جریان انرژی «چی» ارتباط دارد و تمام اقدامات با در نظرگیری تأثیرات و نتایج احتمالی آن بر این انرژی انجام میشود. بنابراین اگر فردی بدون درک اصول فنگشویی تنها به پاکسازی میپردازد، این سؤال پیش میآید که چرا به سراغ فنگشویی آمده است. اگر هدف از انجام پاکسازی، کنترل انرژی چی باشد، باید توجه داشت که هر گونه اقدام در این راستا به خودی خود یک عمل غیرتوحیدی محسوب میشود. در واقع نمیتوان از کنترل انرژی چی سخن گفت، اما به اصول فنگشویی پایبند نبود. چون این عمل به طور مسلم وابسته به درک و رعایت قوانین این علم است. در این صورت، این دیدگاه نه تنها با دیدگاه توحیدی همخوانی ندارد، بلکه ورود به دنیای انرژی چی، برابر است با ورود به حوزه تائوئیسم و دنیای غیرتوحیدی؛ و توصیه آخر؟
باید دریابیم که وضعیت بهقدری بحرانی شده که لازم است بیش از پیش هوشیار باشیم. دشمن بهصورت مستقیم این اقدام را صورت نمیدهد و از طرق مختلف، افراد را بهگونهای وارد این ماجرای خطرناک میکند که بتواند با مدد اجنه، مغز و دل مردم را تسخیر کند. یکی از روشهای دشمن به همین وجه ارتباط دارد که با مفاهیمی، چون انرژی، چی، فرکانس و کارما درهمتنیده شده است. بنابراین، ضروری است که بهصورت جدی و همهجانبه مراقب باشیم. چون آنان این برنامه را به شکلی بسیار آراسته و با ظاهری روشنفکرانه پیش میبرند.