جوان آنلاین: بسیج سازندگی سپاه امام رضا (ع) را باید در شمار فعالترین سازمانهای خدماترسان به مناطق محروم و کم برخوردار قرار داد. مجموعهای که نیروها و جهادگرانش در تمام طول سال در آماده باش بوده و خود را مسئول رفع مشکلات، معضلات و کمبودها میدانند. برای آگاهی از میزان خدمات ارائه شده و برنامههای آینده این سازمان به سراغ سرهنگ محمد روحانی، رئیس بسیج سازندگی خراسان رضوی رفتیم. کسی که خودش به عنوان یک جهادگر فعال همیشه پا به پای بسیجیان و دیگر نیروها به روستاها و نقاط کم برخوردار رفته و به برنامهریزی جهت زدودن چهره زشت محرومیت میپردازد.
اگر قرار باشد به یکی از کارهای ویژه بسیج سازندگی سپاه امام رضا (ع) اشاره کنید، کدام مورد توجه شما را جلب میکند؟
وقتی از بسیج صحبت میکنیم، منظورمان تک تک آحاد جامعه است. فرقی نمیکند چه کسی در چه جایگاهی، چه کاری انجام داده باشد. مهم این است که مشکلی از مردم رفع یا قدمی در جهت پیشرفت و تعالی ایران اسلامی برداشته شده باشد. اما در این میان یک نکته برای بنده بسیار حائز اهمیت است و آن هم اینکه کوچکترین عضو بسیجیها را دانشآموزان تشکیل میدهند. اینها آینده سازان این مرز و بوم خواهند بود. بر همین اساس طی یکسال گذشته دانشآموزان بسیجی با حمایت خانوادهها و آموزش و پرورش ۵۵۷مدرسه را نقاشی و رنگ آمیزی، زیباسازی، بازسازی و مرمتسازی کردند. این اتفاق بسیار بزرگی است، چون کسانی که مدرسه را بازسازی کردهاند آن را خانه خود میدانند. پس در مراقبت و محافظت از آن کوشا خواهند بود و این فرهنگ را به نفرات بعدی منتقل میکنند.
در بین گروههای جهادی این سازمان، گروههای متخصص چه اقداماتی داشتهاند؟
گروههای متخصص به دستههای مختلف تقسیم میشوند. این گروهها از افراد فنی و باتجربه تا دانشجویان، اساتید، مهندسان و پزشکان در رشتههای گوناگون را در برمیگیرد.
به عنوان مثال متخصصان گروههای جهادی پزشکی، بیش از ۵۲هزار ویزیت پزشکی عمومی و تخصصی در بخش دندانپزشکی، چشم پزشکی، زنان و زایمان و داخلی داشتهاند. همچنین توزیع دارو در مناطق کمبرخوردار و محروم خراسانرضوی و حاشیه شهر مشهد از دیگر اقدامات این قشر بوده است.
جهادگران مهندس و صنعتگران چه برنامه و اقداماتی داشتهاند؟
مهندسان خودشان صدها زیر گروه دارند. در بخش مهندسان کشاورزی و دامپزشکی تعداد ۲۵۰هزار واکسیناسیون دام از سوی گروه جهادی دامپزشکی انجام شده است. همچنین صدها هکتار مزرعه از سوی مهندسان کشاورزی در بحث دفع آفات، افزایش محصول و بهرهوری مورد نظارت قرار داده و با خدمات ویژه، آنها را به زمینهای پربازده تبدیل کردهاند.
برگزاری هزاران میز خدمت از سوی مدیران استان و ادارات با هدف شناسایی و رفع مشکلات مردم نیز بخش دیگری از اقدامات گروههای جهادی متخصص به شمار میآید که نشان از تلاش وافر بسیج و این گروهها دارد.
در زلزله فریمان و سیل مشهد، کلات و درگز شاهد بودیم، جهادگران از همان لحظات اول و حتی زودتر از مدیران استانی برای کمک به حادثه دیدگان وارد عمل شدند. ضمن اینکه در جمعآوری کمکهای مردمی، این گروههای جهادی بسیج سازندگی بودند که به صورت شبانهروز به مردم خدماترسانی میکردند.
آیا بسیج سازندگی خراسانرضوی، برنامه برون مرزی هم داشته است؟
بله. این یکی از افتخارات بزرگ ما به شمار میآید که نماینده گروههای جهادی بسیج خراسانرضوی، در منطقه لبنان، بعلبک و لقا هستیم. به طوری که جهادگران در ۹ اردوی جهادی مستقر هستند و حضور فعال دارند. آنها در ساخت سرویس بهداشتی، حمام و تأمین وسایل گرمایشی طرحهایی را به اجرا درآوردهاند.
در زمینه جمع آوری کمکهای مردمی و ارسال آن برای مردم مظلوم لبنان، غزه و جبهه مقاومت هم کاری صورت گرفته است؟
طی روزهای اخیر حدود ۱۴میلیاردتومان نقدینگی جهت کمک به جبهه مقاومت جمع آوری شده است که برای مردم مظلوم لبنان و غزه ارسال میشود.
اما اتفاقات عجیبی هم رخ داده که باید در تاریخ ثبت شود. کارهایی که درس بزرگی برای ما به شمار میآید. به غیر از کمکهای نقدی که بسیاری از شهروندان انجام میدهند، وقتی پسر بچهای دوچرخهاش را، دختر بچهای النگوهای خود را و کارگری مزد یک روز تلاش و دسترنج خود را میبخشد، پیام ایثار، گذشت و همنوعدوستی از مشهد به تمام دنیا مخابره میشود.
ما شاهد بودیم، بانوان در نقاط مختلف و روستاهای استان، دستمزد پاک کردن زعفران خود را به جبهه مقاومت هدیه دادهاند. در اقدامی دیگر، نمایشگاهی برگزار میشود که حاصل درآمد آن صرف کمک به جبهه مقاومت میشود و خانوادههایی هستند که جهت کمک به جبهه مقاومت درخواست وام کردند و مبلغ وام خود را به لبنان و غزه هدیه دادهاند که نشان از تلاشها و حمایت مردم از حق در هر نقطه از این کره خاکی است.
مهمترین بخش عملکرد جهادگران به سازندگی و عمران میرسد، چه برنامههایی برای محرومیتزدایی از روستاها و مناطق کمبرخوردار طراحی و عملیاتی شده است؟
در بخش محرومیتزدایی در لیست بهترینها قرار داریم. در هفته بسیج هزارو۷۶ طرح عمرانی و هزارو۷۳ پروژه اقتصاد مقاومتی به بهرهبرداری رسید. همچنین به همت قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) در پنجشهرستان و ۴۰روستا ۱۷۵پروژه آبرسانی افتتاح شده است که موجب شد تعداد زیادی از شهروندان از نعمت آب شرب و سالم بهرهمند شوند. در موضوع آسفالت مزار شهدا و جادههای بین مزارع نیز ۳۲پروژه به نتیجه رسیده و هم اکنون شهروندان در حال استفاده از این مسیرها هستند.
ضمن اینکه آسفالت کنار گذر روستای «جاغرق» یکی از پروژههای بسیار ارزشمند است. زیرا تاکنون به دلیل آسفالت نبودن مسیر این روستا و فاصله زیاد آن با مراکز درمانی، پنج نفر در راههای ناایمن، جان خود را از دست داده بودند. اما با آسفالت مسیر موردنظر، فاصله ۳ ساعت به ۲۰ دقیقه کاهش پیدا کرده است. رضایت به وجود آمده در میان روستاییان باعث شده، ساکنان این منطقه مبلغ ۳۰میلیونتومان برای خرید و تأمین لوازم تحریر دانشآموزان نیازمند اختصاص دهند. همچنین دهیاری «جاغرق» در تأمین گازرسانی به مرکز بهداشت روستا، مبلغ ۶۰میلیون تومان کمک کرد که نشان میدهد وقتی در پروژههای خدمترسانی به مردم، سرعت عمل و ایجاد رضایت مدنظر باشد، آنها هم برای جبران، دست به کارهای خیر و رفتارهای عامهپسند میزنند.
در همین راستا موضوع قنوات و احیای دوباره آنها هم موجی از رضایت به همراه داشته، آیا آماری از اقدامات صورت گرفته در این عرصه دارید؟
در موضوع قنوات، ۲۹رشته قنات و ۳۰باب استخر که از سوی خود مردم و با پشتیبانی بسیج در قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) احیا و ساخته شده بود، در هفته بسیج به بهرهبرداری رسید. این کار میتواند مدیریت آب و استفاده بهینه از آن را به همراه داشته باشد.
در بخش ساخت مسکن نیز هزارو۱۵۶ مسکن محرومین و ۲۸۴ پروژه عامالمنفعه احداث شد. همچنین تکمیل مسجد نیمه کاره، ساخت خانه عالم و نمازخانه مدارس، احداث منزل معسرین و راهاندازی غسالخانه از دیگر اقداماتی به شمار میآید که انجام شده و به بهرهبرداری رسیده است.
اجرای طرح و برنامهها در حوزه بحث اقتصاد مقاومتی چگونه است؟
بسیجیان در بسیج سازندگی توانستند هزارو۷۳ پروژه اقتصاد مقاومتی را هم به سرانجام برسانند که این پروژههای خرد و خانگی در زمینههای مختلف برای افراد زیادی درآمدزایی ایجاد کرده است. برای این طرحها، حدود ۳۰میلیارد تومان وام از طرف کارفرمایان پرداخت شده و ۲۱۰نفر به صورت مستقیم سرکار رفتند.
در همه این اقدامات و تلاشها نکته با اهمیت این است که این خبرها امید آفرینی را در جامعه افزایش میدهد. ضمن اینکه خدمات با حمایت مردم و پشتیبانی گروههای جهادی بسیجیان انجام شده که نشان از دغدغه گروههای جهادی در بررسی و شناسایی مشکلات مردم و ارائه راهحلی برای آنهاست. جهادگرانی که به هیچ بودجهای وابسته نیستند، چون آنها در بین مردم بوده و برای مردم کار میکنند.