جوان آنلاین: داور کنگره ملی شعر «شهیدالقدس» میگوید: حاجقاسم شهید شعر است و گره خوردن یاد و گرامیداشت او با مسئله فلسطین و برگزاری کنگره ملی شعر شهیدالقدس اتفاق مبارکی است که جریان بالنده شعر مقاومت را آینهداری میکند.
شرایط حاکم بر مردم مظلوم فلسطین، اهمیت ماه مبارک رمضان و روز قدس امسال را به یکی از مهمترین ایام سالهای اخیر نه تنها برای مسلمانان بلکه حتی برای همه مردم دنیا بدل کرده است. شاید به همین علت است که بنیاد مکتب حاجقاسم با هدف پاسداشت مقاومت تاریخی ملت مظلوم فلسطین و پایداری جانانه مردم غزه در ماههای اخیر و همچنین گرامیداشت یاد و خاطره شهیدالقدس «حاجقاسم سلیمانی» به دنبال برپایی نخستین کنگره ملی شعر شهیدالقدس در دو بخش شعر کلاسیک و شعر نو با موضوعات مقاومت تاریخی مردم فلسطین و قدس شریف طوفانالاقصی است، البته این کنگره یک بخش ویژه هم درباره نقش شهید حاجقاسم سلیمانی در مقاومت ملت فلسطین (شهیدالقدس) دارد. همزمانی ایام ماه مبارک رمضان با تعطیلات عید نوروز باعث شد مسئولان این کنگره شعر ۲۰ فروردین ماه یعنی چند روز مانده به مراسم بزرگداشت روز جهانی قدس را به عنوان آخرین مهلت ارسال اثر اعلام کنند تا شاعران آثار خود را در دو بخش کلاسیک و نیمایی و سپید به دبیرخانه آن ارسال کنند.
جریانی که شعر مقاومت را آینهداری میکند
«علیمحمد مؤدب» شاعر و نویسنده معاصر و یکی از اعضای تیم داوری این کنگره شعر گره خوردن یاد و گرامیداشت حاجقاسم با مسئله فلسطین را اتفاق مبارکی میداند و میگوید: برگزاری کنگره ملی شعر شهیدالقدس اتفاق مبارک دیگری است که جریان بالنده شعر مقاومت را آینهداری میکند.
مؤدب از شهید سلیمانی به عنوان مرد نبردهای بزرگ چند دهه اخیر ایران نام میبرد که در تمامی صحنههای خوف و خطر حضور داشته و توجه به شخصیت این شهید برای وضعیت فرهنگی امروز جامعه ما یک نیاز و ضرورت است.
عضو هیئتداوران کنگره شعر شهیدالقدس با بیان اینکه برخلاف ناکامی نظامی امریکا، اما صنایع فرهنگی آنها و حامیانشان همچنان جدی هستند، تأکید میکند: ما امروز در حوزه فرهنگ و اندیشه خرمشهرهای بسیاری داریم که باید فتح شوند و بدون شک توجه به شهدا کلید این فتح است و جادوهای تولیدات فرهنگی امریکا و مشابههایش را بیاثر گرداند. مؤدب با اشاره به اینکه حاجقاسم شهید شعر است، خاطرنشان میکند: شعر در تمام سخنرانیهای شهید سلیمانی همراه او بود و جای دریغ که شعر هنوز در ساختار فرهنگی کشور جایگاه شایسته خود را پیدا نکرده است.
«شاعران جوان» پرچمدار جریان شعر فلسطین
محمدکاظم کاظمی، دبیر علمی کنگره ملی شعر شهیدالقدس نیز با اشاره به اینکه مقاومت یا پایداری موضوعی تازه در شعر فارسی است، میگوید: رویدادهایی در تاریخ انقلاب اسلامی بعد از جنگ اتفاق افتاد و شعرهایی نیز سروده شد که بیسابقه بود. آنچه ما به عنوان شعر جنگ و دفاع مقدس بعد از انقلاب در شعر فارسی میبینیم، در تاریخ شعر کلاسیک فارسی شاهد نیستیم، چون جنگ ما هم متفاوتترین بود چراکه موضع ما عدالتطلبی بود نه کشورگشایی. کاظمی در ادامه میافزاید: پس از آن پرچم شعر پایداری در دست جریانهای عدالتخواه بود و حالا در دست مقاومتهای جهان اسلام است و شعرهای بسیاری درباره شهدای جنگ با داعش سروده میشود، اما از ابتدای انقلاب تاکنون یک جریان شعر ثابت وجود داشته و آن جریان شعر فلسطین است که در بستر تحولات غزه نیز آن را شاهد هستیم، این جریان شعری، هر چند گاهی فرازو فرود داشته است و افتوخیزهایی نیز در شعرها شاهد بودهایم، اما هیچ وقت خاموش نشده است.
وی با اشاره به اینکه پرچم شعر فلسطین امروز در دست شاعران جوان است، ادامه میدهد: اگر شعر شاعران جوان امروز درباره فلسطین را با شعرهایی که در دهههای ۶۰ و ۷۰ سروده شده است، مقایسه کنیم، خواهیم دید شعر شاعران جوان امروز بسیار فاخرتر است، اکنون جا دارد بخش جدیدی به شعر مقاومت درباره نقش شهید سلیمانی در مقاومت مردم فلسطین اضافه شود. کاظمی با بیان این مطلب که ما جریان شعری نیرومندی در این حوزه داریم، خاطر نشان میکند: کنگره شهیدالقدس بازتابدهنده این جریان شعری است، اگر ما کنگره برگزار میکردیم، ولی جریان شعری وجود نداشت، حاصلش یکسری شعر سفارشی میشد.