به گزارش اداره كل روابط عمومي قوه قضائيه، آيتالله آملي لاريجاني در جمع شركتكنندگان سومين دوره آموزش تربيت مربي اخلاق حرفهاي (تكميلي) قوه قضائيه با بيان اينكه اخلاق هم از لحاظ نظري و هم از جنبه عملي تأثيرات بسيار مهمي در حيات فردي و اجتماعي قضات دارد، تصريح كرد: حيات واقعي انسان، حيات معنوي و اخلاقي اوست و اخلاق، واقعيت انسان را ميسازد. يكي از مهمترين پرسشها در حيات بشري، چيستي انسان و از مهمترين كارهاي بزرگان اخلاق، پاسخ به اين پرسش است. رئيس قوه قضائيه در ادامه به مجاري گوناگون اخلاق در زندگي و شغل قضات اشاره و اظهار كرد: اخلاق در زندگي شخصي قاضي دخيل است. علاوه بر اين، اخلاق در علم قاضي موثر است؛ به نحوي كه موانع حصول علم را از بين ميبرد و موجب ميشود كه فرد، به يمين و يسار نچرخد. وقتي نفس تزكيه ميشود و رذايل از بين ميرود، نفس انسان ارتقا مييابد و موقعيتي براي انعكاس حقايق پيدا ميشود. آملي لاريجاني يكي ديگر از مجاري اخلاق در ساحت شغلي قاضي را شناخت عدالت عنوان كرد و افزود: اخلاق به شناخت عدالت كمك ميكند. انسان بااخلاق و متقي بهتر ميتواند واقعيت عدالت را بشناسد.
رئيس قوه قضائيه تصريح كرد: يكي از مجاري بسيار مهم اخلاق، دخالت آن در رأي عادلانه است. تشخيص عدالت مهم است اما مهمتر اين است كه فرد بتواند از تشخيص خود تبعيت كند. در صورت تشخيص صحيح، رأي قاضي عادلانه ميشود و اين يكي از عظيمترين تأثيرات اخلاق در رسيدگيهاي قضايي است. آيتالله آملي لاريجاني با تأكيد بر لزوم رعايت اخلاق در برخورد با مراجعان از سوي قضات و كارمندان دستگاه قضايي خاطرنشان كرد: امروز رفتار صحيح در شئون مختلف با مراجعان به قوه قضائيه، يك ضرورت است. بسياري از نارضايتيها از دستگاه قضايي به همين موضوع بازميگردد. سعه صدر قضات و توجه كاركنان دستگاه قضايي به مشكلات مردم به ارتقاي سطح رضايت از دستگاه قضايي كمك ميكند.
رئيس قوه قضائيه با اشاره به نقش اخلاق در پيشگيري از جرم در جامعه و دستگاه قضايي اظهار كرد: قضات به واسطه قدرتي كه شرعاً و قانوناً در اختيارشان قرار دارد، بسيار در معرض لغزش هستند. اينجاست كه قدرت اخلاق آشكار ميشود. گرچه ساز و كارهاي نظارتي درون قوه قضائيه وجود دارد اما هيچ حاجزي مثل حاجز نفساني و پاسبان دروني نيست.
آيتالله آملي لاريجاني در پايان با تأكيد بر گام برداشتن قضات در مسير مباحث فرهنگي، اخلاق را ركن مسائل فرهنگي دانست و با ذكر برخي آيات، قضات را به انس با قرآن كريم، توجه به حيات اخروي و بازگشت به حقتعالي توصيه كرد.