کد خبر: 737922
تاریخ انتشار: ۱۵ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۷
هادي غلامحسيني
هزار توي توسعه صنعت خودرودر دنيايي كه هر روز به دليل رشد دانش و تكنولوژي خودروهاي باكيفيت‌تري پا به عرصه رقابت مي‌گذارند و حتي كمپاني‌هاي بزرگ و جهاني خودرو نيز براي توليد انبوه دست به عصا راه مي‌روند، بايد ديد تنظيم‌كنندگان سند توسعه‌اي 1404صنعت خودرو بر چه اساسي توليد 3ميليون خودرو را در اين سال بدون آنكه نوع و مشخصات آن را مشخص كنند، هدف‌گذاري كرده‌اند. شايد تا ديروز مؤلفه‌هايي چون مصرف سوخت، امنيت و استحكام و طراحي پلتفرم‌هاي زيبا و جا دار جزو شاخصه‌هاي اصلي توليد يك خودرو به شمار مي‌آمد اما امروز مسائل مربوط به محيط‌زيست و اهميت كاهش آلايندگي‌ها مسير صنعت خودرو را به طور كلي تغيير داده است، در حقيقت مؤلفه‌هايي كه در گذشته اصلاً مورد توجه براي توليد نبود امروز به يك مؤلفه مهم و اثر‌گذار تبديل شده است و شايد در آينده نيز مؤلفه‌هايي براي توليد تعيين تكليف شود كه امروز اصلاً مورد توجه دنيا نيست. امروزه توليد خودروهاي الكتريسته كه بر پايه برق كار مي‌كند يا خودروهاي هيبريدي كه بر پايه الكتريسته و سوخت كار مي‌كند در كمپاني‌هاي بزرگ دنيا چنان زلزله‌اي به پا كرده است كه كمپاني‌ها براي توليد خودروهاي فعلي(بنزيني) هم بسيار دست به عصا شده‌اند و تنها در صورتي اقدام به توليد انبوه خودروهاي بنزيني مي‌كنند كه سفارشي از بازارهاي خارجي در دست داشته باشند.
بله، سرعت تحولات و رشد بيش از پيش دانش و تكنولوژي و اهميت پيدا كردن مقوله محيط‌زيست در كشورها و از همه مهم‌تر هدف‌گذاري توليد كيفي و ارزان قيمت به دليل افزايش جمعيت طبقه متوسط ميان درآمدي در كشورها، سياستگذاران و تصميم‌گيران در كشورهاي توسعه يافته را بر آن داشته است تا سرمايه خود را با احتياط صرف توليد و خدماتي كنند كه مورد استقبال متقاضي قرار گيرد و قابليت عرضه به متقاضي داخلي و خارجي را داشته باشد.
در حقيقت، شرايط به گونه‌اي است كه توليد كالاي فعلي با همين نوع و مشخصات براي پنج تا 10 سال آينده يك اقدام غيرعقلاني و غيرمنطقي در صنايع مختلف به شمار مي‌رود چراكه با توجه به رشد بيش از پيش دانش و تكنولوژي امكان دارد توليد فعلي در مقايسه با توليد جهاني كه در 10سال آينده به بازارها عرضه مي‌شود، يك كالاي از رده خارج شده و بيهوده به شمار رود. شايد از همين رو است كه كمپاني‌هاي بزرگ توليد خودرودنيا بر حسب سفارش خريد اقدام به توليد خودرو مي‌كنند تا خودروهاي توليدي‌شان هيچ‌گاه در انبارهاي كمپاني تلنبار نشود و فروش اين خودروها به واسطه رشد دانش و تكنولوژي و تغيير ذائقه مصرف‌كننده با مشكل مواجه نشود. در اين بين متأسفانه در حالي در اغلب صنايع داخلي سند‌هاي چشم انداز و توسعه‌اي بدون در نظر گرفتن مقوله پيشرفت دانش، تكنولوژي و مواردي چون محيط زيست، انرژي‌هاي نو و تغيير ذائقه متقاضي كه به دليل اطلاع از محصولات موجود در بازارهاي جهاني پيوسته در حال تغيير است تهيه و تدوين شده است كه جاي دارد در تمامي سندهاي توسعه‌اي و چشم‌انداز صنايع تجديدنظر و اصلاحات صورت گيرد.
در حقيقت اگر شركت‌هاي توليدكننده داخلي خودرو يعني ايران‌خودرو و سايپا بخواهند براساس سند چشم‌انداز1404تنها به افزايش تيراژ خودرو تا 3ميليون خودرو در سال فكر كنند، اين يك اشتباه استراتژيك است چراكه تا هشت سال آينده خودروهاي توليد اين بنگاه‌ها كه عمدتاً بر پژو و پرايد نيز تمركز دارند اصلاً با استانداردهاي جهاني توليد خودرو و ذائقه متقاضيان خودرو همخواني ندارد و اين كار به مثابه دور ريختن سرمايه ملي، سرمايه سهامداران خرد و كلان و همچنين حقوق توليد‌كننده و مصرف‌كننده است. شرايط كنوني خودروسازان مؤيد اين مطلب است كه خودروهاي فعلي توليدي خودروسازان داخلي به دليل كيفيت پايين و گران بودن با عدم استقبال از سوي متقاضيان همراه شده است چراكه متقاضي از طريق رسانه‌ها در جريان آخرين رشد صنايع خودروسازي در بازارهاي جهاني قرار مي‌گيرند و اين امر بر ذائقه متقاضي داخلي كم كم اثر مي‌گذارد و انتظار رشد صنعت خودرو داخلي بر حسب رشد اين صنعت در بازارهاي جهاني در جامعه شكل مي‌گيرد، لذا انتظار مي‌رود مسئولان در سياست‌هاي توسعه‌اي صنايع و از جمله صنعت خودرو بازنگري و اصلاحات جدي اعمال كنند تا محصولات اين صنعت متناسب با محصولات خودروسازان بزرگ جهاني ارتقا يابد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار