جوان آنلاین: حرکت به سوی تکمیل سامانه املاک و اسکان و ابرپروژه اتصال کد ملی افراد به کدپستی محل سکونتشان مرحله جدیدی از تحقق دولت الکترونیک و سامانهمحوری در شرایط جنگ است که تسهیل خدمترسانی به مردم در همه خدمات نیازمند تأییدیه کدپستی را فراهم خواهد کرد و این امر منجر به ارائه خدمات باکیفیتتر و ایجاد شفافیت در اطلاعات سکونتگاهی کشور در مقابله با جاسوسها نیز خواهد شد.
یکی از اساسیترین نیازهای کشور در شرایط جنگی و غیرجنگی، استقرار کامل سامانهمحوری و دولت الکترونیک برای تسهیل خدمترسانی به مردم است. این موضوع در بحث مسکن نیز فوریتی بسیار بیشتر دارد. نداشتن شفافیت اطلاعاتی مسکن از یک سو موجب عدم توانایی در سیاستگذاری صحیح میشود و از سوی دیگر منجر به افزایش نارضایتی مردم در حوزه خدمترسانی خواهد شد.
مجلس در پاسخ به نیاز مهم شفافیت اطلاعات حوزه مسکن، تکمیل و راهاندازی سامانه املاک و اسکان را مطرح کرد که تکمیل و راهاندازی این سامانه برعهده وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت. دستگاههای دیگر نیز ملزم شدند همکاری لازم را در این زمینه داشته باشند و به سامانه متصل شوند. اهمیت تکمیل سامانه املاک و اسکان در این است که تمامی خدمات نیازمند اطلاع داشتن از هویت و سکونتگاه فرد به صورت کامل به شکل هوشمند خواهد شد و این موضوع در شرایط جنگی که فرآیندهای تأییدیه کدپستی زمانبر است، بسیار مهم و کلیدی است.
اهمیت این موضوع در زمان جنگ به دلیل شفافیت اطلاعات سکونتگاهی هر فردی که درون کشور حضور دارد، موجب خواهد شد که شبکه جاسوسی رژیم صهیونیستی نیز برای حاکمیت مشخص شود و در صورت تکمیل شدن کامل سامانه املاک و اسکان، امکان رصد هوشمند مکان جاسوسها یا تیم جاسوسی از کشور نیز مشخص خواهد شد.
در همین راستا و کمک به تکمیل سامانه املاک و اسکان کشور، اخیراً اعطای گواهینامه، مدارک بانکی نیازمند تأییدیه کدپستی نظیر دسته چک و افتتاح حساب و همچنین تمامی خدمات دستگاههای اجرایی نیازمند کدپستی افراد، منوط به ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان شده و این رویکرد مهم و کلیدی با پیگیری ویژه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس توانسته است که زمینهساز تکمیل اطلاعات و رشد خوداظهاری مردم شود. هر خانهای هم که مالک و مستأجر آن مشخص نشود، به راحتی قابلیت شناسایی دارد و در زمره خانههای خالی و مشمول اخذ مالیات خواهد شد و همچنین تیمهای اطلاعاتی نیز امکان رصد کامل این خانههای خالی با موقعیت دقیق کدپستی را خواهند داشت.
به غیر از مسائل حوزه اقتصاد جنگ، تکمیل سامانه املاک و اسکان موجب حل و فصل مشکلات حوزه مسکن خواهد شد. به طور کلی، هر سیاستی که دولت بخواهد در ارتباط با ملک و مسکن اعمال کند، نیازمند دادههای دقیق مالکیت و سکونت افراد است که در سامانه املاک و اسکان جمعآوری میشود. سامانه املاک و اسکان به عنوان یک بستر الکترونیک برای انجام کارها در حوزه ملک و مسکن مطرح است. همچنین دسترسی به اطلاعات سکونت و مالکیت افراد زمینه ارائه خدمات با کیفیت و سریع به شهروندان را مهیا میکند.
حرکت به سوی تکمیل سامانه املاک و اسکان و ابرپروژه اتصال کدملی افراد به کدپستی محل سکونتشان مرحله جدیدی از تحقق دولت الکترونیک و سامانهمحوری در شرایط جنگ است که تسهیل خدمترسانی به مردم در همه خدمات نیازمند تأییدیه کدپستی را فراهم خواهد کرد و این امر منجر به ارائه خدمات باکیفیتتر و ایجاد شفافیت در اطلاعات سکونتگاهی کشور در مقابله با جاسوسها نیز خواهد شد.
در همین رابطه پیرامون اهمیت تکمیل سامانه املاک و اسکان و همچنین مزیتهای تکمیلشدن و بهرهبرداری کامل از سامانه املاک و اسکان و لزوم بهره برداری هر چه سریعتر از آن با همکاری همه دستگاههای اجرایی و خوداظهاری خود مردم نظرات جعفر قادری، نماینده شیراز و زرقان در مجلس و محمد جمالیان، نماینده اراک، کمیجان و خنداب در مجلس را در ادامه میخوانید.
بستری برای تحقق سامانهمحوری و دولت الکترونیک در کشور
جعفری در ارتباط با پیگیری مجلس برای تکمیل و راهاندازی سامانه املاک و اسکان و اینکه طی دو ماه گذشته افزایش ۱۵۰ درصدی خوداظهاری در این سامانه نسبت به سال قبل رخ داده است، تصریح کرد: سامانه املاک و اسکان به لحاظ در اختیار قراردادن اطلاعات دقیق مالکیت و سکونت افراد بسیار اهمیت دارد. حاکمیت برای سامان دادن به امور در حوزه مسکن و مقابله با احتکار و سوداگری نیازمند این اطلاعات است.
وی ادامه داد: قوانین خوبی در مجلس در حوزه مسکن تصویب شده است. اجرای صحیح آنها نیازمند این است که دولت به اطلاعات سکونت و مالکیت شهروندان دسترسی داشته باشد. در دنیای امروز دادهها اهمیت اساسی در برنامهریزیها و سیاستگذاریها دارند. دولتی که به اطلاعات دقیق شهروندان دسترسی ندارد، ابزاری برای اعمال سیاستها در اختیارش نیست.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: مسکن و ملک یکی از مهمترین بخشهایی است که نیازمند اصلاح امور در آن هستیم. در این بخشها شاهد برخی قیمتگذاریهای کاذب و سوداگریها هستیم که این مسائل برای مردم مشکلساز شده است. ساماندهی این امور در گروی بهرهبرداری از سامانه املاک و اسکان و دسترسی به اطلاعات آن است.
قادری گفت: هر چقدر از روندهای دستی و سنتی فاصله بگیریم و به سمت استفاده از سامانهها برویم، شفافیت بیشتری در بخشهای مختلف به وجود میآید. سامانه املاک و اسکان به افزایش شفافیت در بازار مسکن میانجامد و زمینه را برای تصمیمسازیهای صحیح و اعمال سیاستهای دقیق فراهم میکند. اهمیت سامانهمحوری در شرایط ویژه کشور دوچندان است و کمک بزرگی به بهبود خدمترسانی به مردم در صورت تکمیل شدن سامانه املاک و اسکان خواهد کرد.
وی در خصوص تأکید جدی رئیسجمهور بر تکمیل و راهاندازی سامانه املاک و اسکان و اجرای ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم تصریح کرد: تأکید مجلس و دولت بر بهرهبرداری از سامانه املاک و اسکان به دلیل مزیتهایی است که این سامانه برایمان دارد. به ویژه شفافیتی که سامانه ایجاد میکند و اینکه امکان برنامهریزی و سیاستگذاریهای صحیح را به وجود میآورد، از اهمیت حیاتی برای انضباط بخشی به امور برخوردار است.
بهبود کیفیت خدمترسانی به مردم
محمد جمالیان، نماینده اراک، کمیجان و خنداب در مجلس با اشاره به این موضوع که مباحث در چارچوب سامانه املاک و اسکان به صورت فنی و تخصصی در حال پیگیری است و اتفاقات خوبی جریان دارد، تصریح کرد: تجربههایی که در سامانههای قبلی داشتیم به کمک آمده است و در حال تکمیل پیشرفته سامانه املاک و اسکان هستیم. خبرهای خوبی درخصوص تکمیل اطلاعات در این سامانه شنیده میشود که جای امیدواری است.
وی ادامه داد: امیدواریم با پیگیری جدی مجلس که طی دو ماه گذشته درخصوص تکمیل اطلاعات سامانه املاک و اسکان و پیوستن دستگاههای مختلف به آن صورت گرفته است و حساسیتی که دولت و شخص رئیسجمهور در این زمینه دارد، هر چه سریعتر شاهد بهرهبرداری از این سامانه باشیم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: سامانه املاک و اسکان جزئی از پروسه هوشمندسازی امور و تحقق دولت الکترونیک است. این سامانه مزیتهای زیادی برای کشور دارد و به همین دلیل آن را میتوان یک پروژه ملی دانست که زیرنظر وزارت راه و شهرسازی در حال پیگیری است.
جمالیان درخصوص انجام سرشماری عمومی نفوس و مسکن در چارچوب سامانه املاک و اسکان و اتصال کدملی و کدپستی افراد به یکدیگر تصریح کرد: سامانه املاک و اسکان گامی در راستای هوشمندسازی امور و فاصله گرفتن از روندهای دستی و سنتی به شمار میرود. انجام این اقدامات در بستر سامانه املاک و اسکان مثبت ارزیابی میشود و در راستای تسهیل انجام کارها برایمان مزیت دارد.
وی ادامه داد: نیاز است فرهنگسازی درخصوص استفاده از سامانهها داشته باشیم. به نحوی که تمامی کارها در بستر سامانهها انجام شود و تسهیل در امور را شاهد باشیم. استفاده از سامانهها در نهایت به نفع مردم است و ارائه خدمات با کیفیت به شهروندان را امکانپذیر میکند.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: سامانه املاک و اسکان از ابعاد مختلف برایمان منفعت دارد و به همین دلیل مورد تأکید و پیگیری جدی مجلس و دولت قرار دارد. نیاز است با جدیت در راستای تکمیل و راهاندازی این سامانه اقدام شود و هر چه سریعتر بهره برداری از این سامانه را شاهد باشیم.
جمالیان گفت: هر سیاستی که دولت میخواهد در حوزه ملک و مسکن به اجرا بگذارد، نیازمند اطلاعات است. در غیاب دادههای صحیح حاکمیت نمیتواند به اجرای قوانین بپردازد و ساماندهی امور را در حوزه مسکن ایجاد کند.
وی ادامه داد: با توجه به مشکلاتی که در حوزه مسکن داریم، نیاز است استفاده بهینه از سامانهها را مدنظر داشته باشیم و با دسترسی به اطلاعات دقیق به سیاستگذاریهای صحیح اقدام کنیم. بنابراین سامانه ملی املاک و اسکان، یکی از مهمترین و زیربناییترین ابزارهای سیاستگذاری در حوزه مسکن و مدیریت شهری در ایران است که طراحی و اجرای آن میتواند نقطه عطفی در ساماندهی بازار مسکن، کنترل سوداگری، شفافیت مالکیت و عدالت اجتماعی باشد.
این نماینده مجلس در پایان تأکید کرد: به طور مثال، اینکه دولت میخواهد از مستأجران و اقشار ضعیف حمایت به عمل بیاورد، نیازمند در اختیار داشتن اطلاعات افراد به لحاظ مالکیت و سکونت است. همچنین وقتی اطلاعات سامانه املاک و اسکان در اختیار دستگاههای مختلف خدماترسان قرار بگیرد، با سرعت و دقت بالاتری ارائه خدمات به شهروندان صورت میگیرد.