عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی معتقد است حرکت به سمت نرخ شناور و فرمولی جدید خوراک مبتنی بر قیمت صادراتی گاز یک اقدامی بسیار مثبت و مهم است و باید به سمتی برویم که قیمتگذاری دستوری در صنعت نداشته باشیم و در نتیجه رقابتپذیری شرکتها در جهت توسعه زنجیره ارزش و تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر باشد و نه رانت خوراک ارزانی که دریافت میکنند.
بهروز محبی نجمآبادی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفتگو با «جوان» با اشاره به اهمیت پرداختن به توسعه زنجیره ارزش صنایع کشور و جلوگیری از خامفروشی گفت: یکی از اقدامات مهمی که در جهت استفاده مناسب از گاز شکل گرفت، صنایع پتروشیمی کشور بوده که صورت گرفته است تا زنجیره ارزش صنعت گاز را بتوانیم طی کنیم و محصولات متنوع پایین دست زنجیره ارزش را تهیه کنیم. محصولات تولیدی زنجیره ارزش گاز بسیار متنوع و متعدد است. با این وجود در زمینه توسعه زنجیره ارزش صنایع پتروشیمی گازی به خصوص در شاخه متانول با مشکل مواجه شدیم و قطعاً نباید در مراحل اولیه زنجیره ارزش و بالادست گاز متوقف شویم و باید به انواع و اقسام روشها به سمت توسعه زنجیره ارزش برویم تا علاوه بر خلق ارزش بیشتر، اشتغال آفرینی و رشد اقتصادی بیشتری را نیز کسب کنیم.
وی ادامه داد: هر چه در زنجیره ارزش جلو برویم، حاشیه سود فناورانه بیشتر خواهد شد و به جای آن وابستگی به یارانه انرژی ارزان نیز کاهش خواهد یافت؛ بنابراین مسئله تکمیل زنجیره ارزش به خصوص توسعه زنجیره ارزش متانول و جلوگیری از خام فروشی متانول یکی از مهمترین محورهای اجرایی صنعت نفت و گاز ما است. ما باید در زمینه استفاده مناسب از مواد خام و معدنی در دسترس کشور به سمت حداکثر کردن سودآوری برویم و محصولات نهایی مورد نیاز کشور را که در حال حاضر استفاده داریم و از طریق واردات پاسخ میدهیم؛ تولید کنیم تا بتوانیم ارزبری واردات محصولات نهایی را نیز کاهش دهیم.
عقبگرد تولید و صادرات خام متانول
این نماینده مجلس در رابطه با اهمیت استفاده مناسب و حداکثری از مواد اولیه کشور نظیر گاز به عنوان ماده اولیه ارزشمند تولید و لزوم جلوگیری از خامفروشی متانول اظهار کرد: یکی از اشتباهات بزرگ ما در زمینه عدم استفاده مناسب از منابع و مواد معدنی کشور است؛ به طور مثال تبدیل گاز به عنوان سوخت ارزشمند حرارتی و تبدیل آن به محصولات پتروشیمی غیراقتصادی نظیر متانول با در اختیار قرار دادن خوراک ارزان گاز که در بازارهای بینالمللی نیز ارزش بالایی ندارد و راهکارهای موازی برای تولید آن نیز وجود دارد، یک عقبگرد بزرگ برای ما محسوب میشود.
این نماینده مجلس در پایان با اشاره به فرموله شدن نرخ خوراک و اهمیت آن در رقابتپذیری و ایجاد چشمانداز مثبت سرمایهگذاری در صنعت گفت: باید به جای قیمتگذاری دستوری یا اقدام به اخذ ریالی نرخ خوراک گاز صنعت پتروشیمی، به سمت یک نرخ و فرمول شناور برویم به نحوی که نه تنها رانت خوراک داشته باشیم، بلکه حمایت نیز از تولید کشور داشته باشیم.